Ройтерс: Спирането на газа удари гръбнака на българската индустрия

Автор: Ройтерс/БТА/П. Пъдев


Ройтерс: Спирането на газа удари гръбнака на българската индустрия

Прекъсването на доставките на газ предизвика безпокойство, че някои балкански държави, вече пострадали от финансовата криза, може да се окажат пред неясни изгледи и по-малко работни места, обобщава от Белград кореспондентката Гордана Филипович.

Доставките за Европа бяха прекъснати при сковаващ студ, след като Русия врътна кранчето за Украйна заради продължаваща от дълго време вражда. След споразумение, постигнато в понеделник, второто в рамките на 2 дни, и днес газовите доставки бяха възобновени.

 

Балканите понесоха най-голям удар в Европа, като там стотици хиляди домакинства се оказаха без източник на топлина, а десетки предприятия бяха принудени да прекъснат производство.

 

Анализаторите смятат, че е рано да се оценява въздействието върху икономическия растеж, но е възможно нивото на производителността през януари да е по-ниско.

 

Средносрочната перспектива зависи от глобалните икономически условия и от влиянието на намаляващото глобално търсене. Като се има предвид по-ниското търсене, много фирми събраха капиталите си през последните няколко месеца, затова не смятам, че търсенето или продажбите ще пострадат, каза в Загреб анализаторът от Райфайзен банк Здеслав Сантич.

 

Някои производители обаче, като тези на строителни материали, може да бъдат принудени да спрат производството, което ще доведе до загуба на работни места, добави Сантич.

 

 

Икономическото влияние може да стане по-осезаемо, ако последното споразумение за възстановяването на газовите доставки бъде възпрепятствано, особено за страните с малки запаси или с никакви, каза Владимир Глигоров от Виенския институт за международни икономически проучвания.

 

Хърватия имаше свои собствени запаси, на които може да разчита при криза, България може да няма достатъчни запаси от газ, но тя има Европейския съюз, към който може да се обърне за помощ, докато Сърбия няма никакви запаси и няма към кого да се обърне, каза Глигоров.

 

Докато политиците концентрираха усилията си за възобновяването на газоподаването за домакинствата, някои заводи, зависими от природен газ, прекратиха производството си.

 

След няколко дни без доставки на газ Унгария и Германия се съгласиха да продадат малко газ на Сърбия, която се надява да стане член на ЕС и където фармацевтичната компания Хемофарм, собственост на германската Стада, и производителят на торове Азотара прекратиха производство.

 

Спирането на газовите доставки удари гръбнака на българската индустрия, където стоманопроизводителите, химичните заводи, производителите на торове и на различни храни използват природен газ.

 

Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България установи, че загубите за ден възлизат на 500 млн. лева (367 млн. долара), но преките загуби са по-ниски - около 13 млн. лева дневно, заяви министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров.

 

Главният износител на стомана в съседна Македония прекрати работа. В Хърватия заводите за стомана, захарните фабрики, химичната индустрия и производителите на строителни материални са най-засегнати от газовата криза, защото те работят изцяло с газ, посочи Хърватската търговско-промишлена палата.

 

Но тъй като някои големи промишлени компании извършваха годишната си ревизия през януари, търсенето на горивото бе ограничено. В Босна стоманопроизводителят Арселор Митал Зеница - част от Арселор Митал, спря част от производството си.

 

 

Слабо вероятно е обаче влиянието на газовата криза върху икономическия растеж в региона да бъде голямо. Газовата криза вероятно ще окаже слабо влияние върху растежа в първото тримесечие, каза Ричард Сегал, анализатор от компанията UBA Capital, базирана в Лондон.

 

 Според Сегал влиянието ще бъде много по-голямо, ако газовите доставки не бъдат възобновени и тази седмица. 

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот