Роднини на върнати гюленисти ни съдят в Страсбург


Роднини на върнати гюленисти ни съдят в Страсбург

Според близките на седмината мъже са нарушени човешки права...

Семействата на депортираните турци ще съдят България в Европейския съд по правата на човека в Страсбург, съобщава Факти.бг.

Седем души бяха заловени при опита си да преминат българо-румънската граница през месец октомври. Часове по-късно бяха върнати на турските власти, които ги заподозряха за връзки с организацията на Фетхуллах Гюлен – сочен за организатор на неуспешния опит за военен преврат.

Три семейства – пожелали анонимност заради страх от репресии – ще съдят страната ни в Страсбург за неспазване на човешки права и връщането на седмината в Турция.

„Българското правителство предаде брат ми на диктатор и нашето семейство е дълбоко разтревожено за неговия живот“, заяви братът на един от върнатите граждани.

„България е член на Европейския съюз и не можем да разберем как толкова лесно може да наруши човешките права и собствената си конституция. Справедливостта ще възтържествува – рано или късно“, заяви близкият на един от арестуваните и предадени в Турция.

Припомня се позицията на българските власти, според които арестуваните на границата не са декларирали политически причини за напускане на Турция.

Проправителствени турски издания посочиха, че седмината мъже са поддръжници на Гюлен. Сред тях има бивши полицейски началници, учител и журналист.

Близки на върнатите в Турция споделят, че версията на българските власти не отговаря на истината и те са ги предали на турските си колеги въпреки риска за живота им.

Позовават се и на адвокат Михаил Екимджиев, според когото близките седмината имат достатъчно правни основания да търсят справедливост в Страсбург.

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот