Риад е в паника

 (1 коментар)


Риад е в паника

САЩ подкрепят решението на Арабската лига да се създадат обединени въоръжени сили за борба със заплахите в Близкия изток и ще сътрудничат с тях, увери военният министър на САЩ Аштън Картър, съобщават световни медии.

Шиитските бунтовници, както ги наричат в американските медии, са известни в арабския свят като хусити, които са добре организирани от структурата  „Ансар Аллах“ . При това са доста прилично въоръжени и обучени от ирански инструктори. Саудитската кралска власт в столицата Риад е в паника, израз на която са бомбардировките на хуситски позиции.

Заплахата за този анахроничен тоталитарен режим е стара и днес изключително сериозна. Вашингтон дълго ги пазеше срещу много пари и различни услуги, но май вече са решили да ги оставят да се оправят сами. Ето как се е появила тази арабска коалиция, която едва ли е много здрава.

Хуситите се възползваха от ангажираността  на Запада и страните от Близкия Изток с „Ислямската държава“ и нанесоха серия точкови удари в Йемен, върхов успех представлява завземането на ключовите пристанища Аден и Ходейда. Под голяма заплаха попадна преноса на петрол от сунитските държави в Персийския залив към САЩ и Европа.

«Ансар Аллах» има над 120 хиляди бойци и всеки момент може да удари в дълбочина на саудитска територия, да унищожи тръбопроводи и кладенци. Кралската армия има около 150 хилядна армия с най-модерно въоръжение, но има ниска мотивация да води бойни действия. Само преди няколко години при гранични битки хуситската войска й нанесе тежко поражение, бяха взети в плен стотици офицери, включително и висши, после за тях дадоха скъпи откупи.

Саудитска Арабия не е страна с хомогенно население, напротив, съставена от 4-5 различни в етнически и религиозен план и изпокарани помежду си части, опасността да се разпадне е реална. Закономерен край за разкапалата се в богатствата си саудитски салафити, както вероятно и за шейховете от другите монархии в залива.

САЩ ще спечелят, ако това се случи, ще оставят обширния ислямски регион в развалини и в дълготраен кървав конфликт. Ще загубят от неизбежното и съществено покачване на цените на петрола Китай и Европейският съюз, икономическите конкуренти на хегемона.

Коментари
2015-04-02 23:26:44 От: Княз Войвода

Защо не може да се коментира този ваш пост??? - http://bolgari.net/sad09_09_1944g____godishnina_ot_dyrzhavniia_prevrat-e-527.html, за девети септември... сигурно знаете колко лъжи сте написали и не искате да ви разкритикуват... Позор!!!

Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот