Разследване: Колко чисти са ръцете на Бареков (2)

Автор: Екип на в. "Сега" (1 коментар)


Разследване: Колко чисти са ръцете на Бареков (2)

Финансите на партията му са още по-непрозрачни...

Не са по-изрядни документите на двете неправителствени организации, основани в обществена полза, в управата на които е Бареков - "Гражданско сдружение България без цензура" и "План БГ".

 

По закон НПО-тата трябва да се впишат до два месеца след регистрацията си в Централния регистър на министерството на правосъдието, а до 30 юни - да подадат отчетите за предходната година. И макар "План БГ" да съществува още от юни 2012 г., а "България без цензура" - от началото на октомври 2013 г., двете са подали документи да бъдат вписани в средата на декември 2013 г.

 

Така че задължението да подадат отчети за тях ще възникне едва през 2015 г., обясниха пред "Сега" от Министерството на правосъдието. Много удобно обаче по закон няма санкции за сдруженията, които не спазят двумесечния срок.

Според регистрацията на "Гражданско сдружение България без цензура" източниците на финансиране са 50% от дарения и спонсорство и 50% от членски внос. Точно там, по думите на Бареков, е преведено дарението от 480 хил. лв. Дали е така, данъкоплатците ще разберат най-рано догодина.

 

Дарявайки на сдружението,

 

Бареков избягва ограничението в закона

 

за политическите партии, според който физическо лице не може да дари повече от 10 000 лв. на политическа формация.

За да е пълна картината, ето какви имоти притежава Бареков:

 

- В столицата през 2009 г. той и съпругата му ипотекират 880 кв.м поземлен имот за 40 000 лв. в Корпоративна търговска банка.

 

- През 2007 г. купува гараж от "БИГ - Божидар Груев" ЕТ, а през 2006 г. заедно със съпругата му купуват и апартамент от 148 кв. м на същия адрес в кв. "Витоша". Жилището е придобито с ипотека от банка "Пиреос" срещу 242 760 лв.

 

- В Пловдив Бареков притежава поземлен имот, купен от баба му, както и 1/6 идеална част от имот от 330 кв. м, в който има сграда от 64 кв.м.

Въпроси възникнаха и покрай жилището, което лидерът обитава в софийския кв. "Киноцентъра". Сайтът vevesti.bg съобщи, че луксозната къща е собственост на фирмата "Инвестиция БГ", в чиято управа са негови млади съпартийки, които му взимат наем от 1000 евро на месец.

 

Според Имотния регистър "Инвестиция БГ" купува на 12 декември 2013 г. имот с площ 268 кв. м на ул. "Цоньо Калчев" и имот от 1439 кв. м на ул. "Лешникова гора" за 977 915 лв. Пресцентърът на "България без цензура" уточни пред "Сега", че дворното място на стойност 40 000 лв. е купено с кредит. Оттам не отговориха как е платена останалата сума.

Справка в Търговския регистър показа, че в управата на "Инвестиция БГ" АД са Иванка Неделчева (27 г.), пиар на сдружението и на партията "България без цензура", Магдалина Христова (25 г.) и Тина Веселинова (26 г.). Акциите на стойност 50 хил. лв. са собственост съответно на Христова - 3000 акции, и на Веселинова - 2000 акции.

 

Дружеството е създадено две седмици преди имотната сделка. Не е известно каква е дейността му, нито как е придобило близо 1 млн. лв., за да купи имотите. "Не съм публична личност, не ме карайте да обяснявам неща, които г-н Бареков може да каже", заяви по този повод Неделчева пред "Офнюз".

 

Журналистическият интерес към произхода на средствата на "Инвестиция БГ" принуди управителката да изпрати предупредителни писма до медиите, че ще съди "абсолютно всеки, който е дръзнал публично да накърнява достойнството и авторитета им". Тя не даде никакво обяснение по финансовите въпроси.

Финансите на "България без цензура" са още по-непрозрачни

От сайта на партията се вижда, че разполага с 25 офиса в страната. Самият Бареков говори за около 40 офиса. Не е ясно на чие име се водят те, тъй като партията "България без цензура" е все още в процес на регистрация. Не е ясно и кой плаща наемите.

 

В различни интервюта Бареков лансира две версии - че офисите се плащат от местни малки и средни фирми и че лично той ги издържа. Дори бе изчислил, че разходите за всички офиси са около 100 000 лв. месечно.

 

В Имотния регистър "България без цензура" не съществува като субект, затова може да се предположи, че повечето са взети под наем.

Впечатление правят софийският и пловдивският, които са в скъпи и луксозни сгради. Не е ясно нито кой е собственикът им, нито кой ги финансира. Бареков обаче твърди, че двата офиса са дарени на партията от симпатизанти, самият той е платил само ремонта им.

 

Подобни сделки обаче липсват в Имотния регистър, а пловдивската сграда не може да бъде открита там.

Не е съвсем ясно и

кой е финансирал турнето на "България без цензура"

миналата година. Според разследване на "Капитал" то е струвало около 840 хил. лв.

 

"Финансирам се сам", обяви в началото на ноември Бареков по bТВ. Пътните разходи и охраната по площадите били платени лично от Бареков и движението.

 

В друго интервю пък казва, че е имало договор между "неговата компания "Ноу фрейм" и телевизията" (ТВ7, бел. авт.). "Парите бяха дадени от TВ7. Защото това е най-рейтинговото предаване в рамките на телевизията и тя направи своя избор да подкрепи този проект", казва той.

 

Пред "Капитал" уточнява, че е продал проекта за предаването, което се излъчваше от различни градове, на телевизията в пакет, като за последното предаване компанията се е отказала от продуцентска печалба, а самият Бареков - от хонорар.

Не са ясни финансите и на повторния тур, който партията започна преди дни из цяла България заедно с коалиционните си партньори ВМРО и Земеделски народен съюз.

 

В него ще се включат Нешка Робева, която ще направи специален спектакъл, певицата Деси Добрева, Росен Петров, Красимир Каракачанов и Румен Йончев.

 

Въпросите, зададени от "Сега" на 7 март, които Бареков остави без отговор:

- Твърдението на Бареков за платени 500 хил. лв. данъци за коя данъчна година се отнася, като физическо лице ли са платени и какъв е произходът на доходите?

- Колко мениджърски договора,
на каква стойност и с какво обезщетение са му прекратени през 2013 г.? Колко акции, от кои дружества и на каква цена е продал? Тези твърдения ще бъдат ли подкрепени с документи?


- Какъв е произходът на 480-те хил. лв., дарени на "Гражданско сдружение България без цензура"?

- Какви са печалбата и платеният през 2012 г. данък на BNEWS?

- Какви данъци са платили за 2012 г. петте фирми, в които участва Евгения Барекова?

- Какви са доходите на Бареков в момента и от какво?

- Какъв е произходът на средствата, с които се плащат наемите на офисите на "България без цензура"? И каква е месечната им издръжка?

- Чия собственост са сградите, в които се намират софийската и пловдивската централа на партията? Кои са приятелите, които са ги дарили? Защо тези дарения не фигурират в Имотния регистър?

- Каква дейност развива "Инвестиция БГ", за да си позволи сделка за близо 1 млн. лв. два месеца след учредяването си?

 

Екип на в. "Сега": Доротея Дачкова, Венелина Ангелова, Светлана Георгиева

 

Край

 

Коментари
2014-03-24 10:02:16 От: Tashunko

Поредният Барон Мюнхаузен. Започна се с Жорж Ганчев...

Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот