Разследване: Колко чисти са ръцете на Бареков (1)

Автор: Екип на в. "Сега" (2 коментара)


Разследване: Колко чисти са ръцете на Бареков (1)

Лидерът на "България без цензура" разпространява много легенди за доходите си и за финансирането на партията си, но отказва да покаже документи за тях...

Провеждането на операция "Чисти ръце" е големият коз на новата партия "България без цензура". Лидерът й Николай Бареков призовава всички партийни шефове да покажат доходите си и да излязат на светло.

 

Предлага и законопроект - да се направи 5-членна комисия, избрана с 2/3 парламентарно мнозинство, която заедно с ДАНС и данъчните да провери доходите и имуществото на всички политици на прехода - председатели на Народното събрание, министър-председатели, президенти, вицепремиери, министри, председатели на парламентарни групи, областни управители и кметове

 

"Това е шанс да отидем изчистени на следващите избори и да сложим край на цирка, който отврати избирателите", обяви Бареков. Като новоизбран политически лидер,

 

редно е да даде личен пример

Затова е, меко казано, странно, че не пожела да отговори на въпросите на в. "Сега" за неяснотите около собственото му финансово състояние, както и около финансирането на партията му "България без цензура".

 

И въпреки че не спира да повтаря, че е първият политик, отказал се от банкова и данъчна тайна, за да е всичко на показ, Бареков не дава документи за доходите и данъците си. А иначе борбата за прозрачност и битката срещу цензурата са любимите му клишета при публични изяви...

"Сега" се опита да провери по открити източници с какви пари се финансира организацията му и откъде са високите доходи, с които се хвали самият Бареков. Задача, която се оказа доста трудна, предвид на склонността към хиперболизация, често сменящите се версии и избирателната памет на бившия телевизионен водещ, който

 

в многобройните си интервюта често сам си противоречи

 

От НАП също отказаха информация, тъй като срещу Бареков, депутата от ДПС Делян Пеевски и банкера Цветан Василев тече пълна данъчна ревизия по нареждане на прокуратурата. Така единствените обективни данни могат да се вземат от различните видове публични регистри у нас.

В началото на годината Николай Бареков тържествено обяви, че на пресконференция ще дари на партията си парите от една от сметките си.

 

"В духа на прозрачността, за която само "България без цензура" работи, утре, 29 януари 2014 г., ще извърша лично дарение от моята банкова сметка в Райфайзенбанк към сметката на Гражданско сдружение "България без цензура" в същата банка.

 

За първи път в българската история политически лидер прави подобно прехвърляне на лични авоари към политическата си формация. Парите, които дарявам, са абсолютно законни, спечелени с честен труд като висш мениджър и член на два борда на директорите на общо три телевизии.

 

Спокоен съм пред съвестта си и като гражданин на Република България, който спазва законите. За да бъдат спокойни моите колеги от "България без цензура" и за да успокоя разтревожените журналистически съвести, още днес уведомих Националната агенция за приходите с писмо за предстоящата транзакция и дарителски акт", написа той в изявление до медиите.

 

"Надявам се гражданското движение да приеме моето дарение и предоставените от мен средства да са достатъчни за продължаването на дейността на офисите ни в следващите няколко месеца", допълни той.

На 29 януари 2014 г. обаче свиканата пресконференция бе отложена половин час преди началото "поради независещи от нас обстоятелства" за "някой от следващите дни".

 

Събитието така и не се състоя,

 

а при обиколките си из страната Бареков подминаваше с мълчание въпроса какво стана с дарението.

Така бе до началото на март. Тогава в отговор на запитване на "Сега" от пресцентъра на "България без цензура" обявиха, че той е дарил на сдружението си 480 000 лв. Уточняващите въпроси на вестника обаче останаха без отговор, въпреки че бе обещана среща с Бареков, на която той да даде пълни разяснения.

 

Тъй като "Сега" не публикува новината за дарената крупна сума, преди да е изяснен нейният произход, на 8 март, събота, пресцентърът на "България без цензура" я разпространи до всички медии.

Позволяват ли официалните доходи на Бареков

 

да направи подобно крупно дарение?

 

Справка в Търговския регистър показва, че партийният лидер е имал мениджърски договори с Би Би Ти и ТВ7. Преди година, когато все още бе само водещ и изпълнителен директор на ТВ7, Бареков показа, а после и публикува договорите си, изчислявайки сам, че получава чисто по около 8000 лв. на месец.

 

Като водещ, вземал 1000 лв. на месец, за преотстъпване на авторските права на сутрешния блок "Добро утро, България!" - 3 хил. лв., а 5670 лв. му плащали като директор на новините.

Година по-късно версията му вече е съвсем различна - бившият телевизионен водещ твърди, че е платил половин милион лева данъци. При това уточни, че в тази сума не влизат данъците, платени от него като собственик на фирми.

 

За да обясни широките си финансови възможности, той заяви, че продал акции, без да уточни какви и на каква цена. Не се разбра и за коя данъчна година говори - 2012 или 2013 г., но е безспорно, че за такива данъци той е трябвало да има 5 млн. лв. доходи.

В Търговския регистър се вижда,

 

че Николай Бареков е акционер само в семейната компания "Би медиа груп" АД. Тя става негова и на родителите му преди 3 години, дотогава е с името "Делфин нюз". Според финансовите отчети, подадени в Търговския регистър, печалбата на акционерното дружество, което притежава сайтовете bnews, е 85 хил. лв. за 2011 г. и 102 хил. лв. за 2012 г.

Много странна е историята с "Ноу фрейм медия България". На 10 ноември 2013 г. Бареков обявява, че е купил фирмата от Емил Кошлуков. В предаването "Нека говорят" по БТВ той казва, че компанията е негова собственост и има договор с ТВ7, която плаща разходите на помпозното турне на "България без цензура" из страната.

 

А "със заплатата си от ТВ7 от 6000 лв." плащал офисите на движението в провинцията. На въпрос на Росен Петров, че няма как с 6000 лв. заплата да се купи толкова преуспяваща продуцентска фирма, Бареков отвръща: "Г-н Петров, аз съм основател на "Ноу фрейм", да ви припомня".

Проблемът е, че няма документална следа Бареков да е основател на "Ноу фрейм медия България". Според Търговския регистър има две фирми с това име, като акционери основатели в първата са Виолета Сечкова, Емил Кошлуков и Стефан Сечков, а във втората - Емил Кошлуков и Антон Гугов.

Затова и още на следващия ден Виолета Сечкова и Емил Кошлуков разпространяват писмо, в което обявяват, че: "Николай Бареков няма дялове в no frame media и не възнамеряваме да продаваме и в бъдеще. Собствеността в no frame media е изцяло на Виолета Сечкова и Емил Кошлуков, с разпределение на дяловия капитал в съотношение съответно 45% към 55%. В Търговския регистър информацията за дяловото разпределение на компанията може да бъде проверена от всеки, който се интересува".

Въпреки това Бареков не се предава и отново дава интервю по темата - този път в ефира на ТВ7. "Има разделяне в компанията No Frame Media. Това, което Сечкова е споделила, е вярно. Има две компании - No Frame Media и Ноу фрейм България медия.

 

"Ноу фрейм България медия" e продуцентската компания под мой контрол и реализира някои от мащабните проекти, сред които и предаването "България без цензура". Емил Кошлуков, който има 90% от акциите на "Ноу фрейм България медия", след това ги продава на изпълнителния директор Антон Гугов.

 

В момента, в който напуснах телевизията, аз придобих акциите от г-н Антон Гугов тези 90%, а останалите 10% са на известен български журналист. Емил Кошлуков и Виолета Сечкова са в друга компания, която скоро няма да се казва така - имахме преговори вчера и се прехвърля името и бранда", разказва той.

 

Според него компанията "Ноу фрейм България медия" няма материални активи, но има огромен човешки потенциал - режисьори, продуценти. "Нямаме много камери, нямаме сгради, ние сме ги наели", посочи Бареков.

В негова подкрепа идва съобщение на изпълнителния директор на "Ноу фрейм България медия" АД Антон Гугов, в което се посочва, че компанията е наследила и работи по всички договори, подписани от дружеството No Frame Media с няколко национални телевизии.

 

"Ние ползваме материално-техническата база под наем, тъй като имаме дългосрочни договори с няколко продуцентски компании, няколко телевизии, вкл. работим като копродуценти с "Междинна станция" ООД и други водещи продуцентски компании. Дружеството реализира и водещи формати като: "Музикална академия", "България без цензура", "Следващият, моля" и т.н.

 

Екипът на нашата компания е събран изцяло от г-н Николай Бареков и оперативно изпълнява стратегическите цели, които сме си поставили при основаването на компанията преди няколко месеца. В тази връзка, желаем да се разграничим от старото No Frame Media, с което ние сме само в търговски отношения и преговори, както става ясно от думите на г-н Емил Кошлуков", се посочва в съобщението.

До момента обаче никакви промени в акционерния състав и управата на двете дружества не са направени - там продължават да са Сечкова, Сечков, Кошлуков и Гугов, а името на

Николай Бареков никъде не фигурира

Така че дотук няма никакви документални доказателства за широките финансови възможности на Бареков.

Какво е положението с неговата съпруга Евгения? Влезе ли в управлението, Бареков ще дължи отчет за доходите и имотите й.

 

Справка в Търговския регистър показва, че тя е собственик и управляващ в 5 компании, извън "Би медиа груп". Това са ЖДК ООД, "Хидро грийн инжинеринг" ООД, "Стрийм хидрострой" ООД, "Хидрогрийн строй" ЕООД и "ПР идея" ЕООД.

 

Част от тях произвеждат зелена енергия, която се изкупува приоритетно от НЕК на висока цена. Затова може да се очаква, че печелят добре. В Търговския регистър обаче са налице годишните им отчети само до 2011 г. включително и в тях фигурират само нули. Нито една от компаниите не е подала годишен отчет за 2012 г.

 

Срокът е изтекъл в края на миналия март, така че законът е нарушен. Глобата за неподаване е 5 хил. лв., но не е известно дали компаниите са били глобени.

 

Екип на в. "Сега": Доротея Дачкова, Венелина Ангелова, Светлана Георгиева

 

Следва

 

Коментари
2014-03-24 10:00:58 От: brightside

Да си прост и тъп лицемер, подъл, нагъл, в България е нещо полезно. Тези качества водят до най-високи служби, големи доходи и осигурени старини. Тези качества се ценят. А колко много доказателства имаме за тази констатация! Истинско изобилие.

2014-04-03 22:25:27 От: Алек

Доказателства да е лъгал. Човек който смело говори да парите си няма какво да крие!

Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот