Рапсодия за македонски овчар и български закони

Автор: Емил Спахийски (1 коментар)


Рапсодия за македонски овчар и български закони Рис. Иван Кутузов-Кути

Бай Иван от Струмско го чака затвор, поради това, че като му се допие минава пеш границата ни с Македония, отсяда при роднини, и се черпи тук до отказ...

Огромна част от нелегалния трафик на стоки и хора от изток на запад и обратно минава през България.По данни на МВР от септември, 53 на сто от акцизните стоки влизат у нас през контрабандни канали. Държавата губи около 6 млрд. лева годишно.

Огромни количества наркотици, оръжия, трафик на хора преминават през страната ни като чернобилски протони през марули. Хиляди имигранти пресичат хубавата ни татковина, за да търсят по-добър живот на Запад, кимайки с глава на десетки джихадисти, които пък вървят в обратната посока, и на които са им обещали в рая да ги посрещнат 72 девици, стига да ги гръмнат някъде из Сирия.

Много рядко виждаме каналджии, трафиканти, нелегални имигранти в затвора. Не е така обаче с македонския овчар бай Иван от Струмско. Като четеш историята му, не знаеш дали да плачеш, или да се смееш. Сред цялата тази картина на корупция и престъпно бездействие, които властват на Балканите, законът се стовари с цялата си сила върху този клетник.

Бай Иван, обикновен овчар от Македония, оня ден бе осъден на 6 месеца затвор. Защото не признава границите във всеки един смисъл. Като прибере стадото си след паша, като му докривее малко и си пийне, се сеща за роднините си в България. Минава по пътеките, отива в някое село и лее ракия, докато го държат краката. Гранична полиция го хваща един път, втори път, трети път и ей го на - от април лежи зад решетките до окончателното произнасяне на съдебния състав.

Адвокатът му опитал да омилостиви съда, като разказал за клетата му съдба - дъщеря му е психично болна, синът му лъкатуши по неговите стъпки на алкохолизма, съпругата - смазана от мъка по несретните си деца, болна е полегнала. Не, казват магистратите и му налагат тежката присъда, без да ги еня какво ще стане с неговото стадо, неговото семейство. Законът си е закон, трябва да се спазва.

Трябва наистина, но само помислете! По тези места живеят хора от хиляди години, а тази граница е трасирана едва преди 69 години. Политиците, без да питат семействата, са ги разделили на македонци и българи. По времето на комунизма и пиле не можеше да прехвръкне, днес можеш да пресичаш само с лична карта. Всяка трета кола при комшиите носи българска регистрация. Хиляди македонски студенти учат у нас, хиляди искат български паспорти. Ние се кълнем, че македонците са българи, македонците се кълнат пък, че ние сме македонци - демек един и същи народ сме. Едно семейство. Бай Иван нито прави контрабанда, нито прехвърля джихадисти. Просто си пие.

Рано или късно тази граница ще падне, дай боже да сме заедно в ЕС. Семействата от двете страни на границата ще могат свободно да си ходят на гости, а Гранична полиция няма да дебне в храстите. Тогава защо да страда този човечец? Вместо властите у нас да погледнат на този овчар като на бяла лястовица, предвещаваща свят без граници и предразсъдъци, клетникът ще гледа небето през решетките, а гърлото му дълго ще дращи от сухо.

При цялата тази балканска дивотия, господа съдии, точно в него ли намерихте да се огледате? Ясно е, че ако го пуснете, той пак ще тръгне по утъпканите пътеки, но какво ще последва? Доживотна присъда? В затвора нашият герой ще търка наровете с други клетници като него - кой откраднал кокошка, кой замъкнал буркан с туршия...

Да откраднеш 4,5 млрд. лева от банка може и да ти се размине, но ако ти се допие в братска България - затвор. Че то за убит на пътя дават по-малко. За бога, имайте милост!

По в-к Труд

Коментари
2014-12-01 18:25:40 От: дъра-бъра...

Европа отпусна на Македония пари за жп линията София-Скопие, това означава че ще я бъде май Македония в ЕС. Но сърби, албанци, косовари, босненци, ще я гледат през крив макарон, засега е така. Всичко се случва според както кажат бракята американци

Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот