Пътуването на Чудомир в Турция преди 80 години


Пътуването на Чудомир в Турция преди 80 години

Неизвестни бележки и рисунки от пътуването в Турция на големия български писател-хуморист Димитър Христов Чорбаджийски – Чудомир изследва и издаде доцентът в Анкарския университет Хюсеин Мевсим.

 

Хюсеин Мевсим е роден през 1964 г. в с. Козлево, обл. Кърджали. Завършва българска филология в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" /1989/. В момента е доц.д-р по български език и литература в Анкарския университет. Автор на книги и изследвания върху българската литература, фолклор и история. Съставител и преводач на български и турски на различни антологии и сборници.

 

Книгата «Пътуването на Чудомир в Турция /1932/» разкрива размишления и  оценки на видния интелектуалец от Казанлък, породени от научната екскурзия от 27 април до 11 май 1932 г. в  Турция, организарана от  Министерството  на народното просвещение.

 

Тогава 80 български учители по история, география, рисуване и ръчна работа от различни краища на страната отиват в Истанбул, Бурса и Одрин, за да се запознаят с новостите и реформите у съседната република, да създадат контакти с турските си колеги и да видят отблизо  просветно-образователната им система и културно-историческото наследство в тези градове.

 

Екскурзията е съществена от гледна точка на турско-българските културни връзки, но едва ли тя щеше да попадне в изследователското ми полезрение, ако един от участниците в нея не беше учителят по рисуване и ръчна работа в тогавашното Смесено педагогическо училище в Казанлък, доверява авторът, завършил българска филология в пловдивския университет « Паисий Хилендарски».

 

И още: "Спомням си, че още като студент в Пловдивския университет бях много заинтригуван от кратката бележка в съответния том на «Речник на българската литература», че в 1933 г. (всъщност 1932) Чудомир отива в Истанбул и Бурса, но с каква цел, индивидуално или служебно и за какъв срок – тези въпроси останаха да висят в съзнанието ми.

 

Не след дълго неведомият (и непредсказуем) вятър на съдбата ме отвя именно към Бурса и Истанбул, но завръщането в литературните води щеше да стане след едно принудително откъсване от десетина години.

 

Онези въпроси от студентството придобиха актуалност преди няколко години, по-точно, през 2008-а, когато в един юлски ден се оказах в Литературно-художествен музей «Чудомир» в Казанлък.

 

В настоящата книга се публикуват за първи път с всички необходими пояснения и коментари записките, които Чудомир си води в един бележник с бледорозови корици и карирани листове; докладът «Пътуване до Цариград», изнесен пред учителската колегия в Казанлъшкото педагогическо училище на 19 май 1932 г.; трите пощенски картички, които изпраща на съпругата си Мара Чорбаджийска от Истанбул, Бурса и Принцовите острови, акварелът «Св. Ирина», а също така фотографии, скици и пр.

 

Разбира се, тази научна екскурзия под ръководството на инспектори от тогавашното Министерство на народното просвещение и присъствието на академичните светила Б. Филов, В. Златарски и Св. Примов, не може да се разгледа като едно обикновено пътуване в съседната страна. Без съмнение, тя се явява резултат от процъфтяващите турско-български отношения в културната сфера от началото на 30-те г. на миналия век и би следвало да бъде оценена именно в контекста на тази добросъседска атмосфера и приятелство."

 

Книгата «Пътуването на Чудомир в Турция /1932/» е  отпечатана в  пловдивското издателство «Жанет 45».

 

По в. "Нов живот" - Кърджали и сайта "Българска книга" - bgbook.dir.bg

 

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот