Пускаме 400 киловата ток за Македония


Пускаме 400 киловата ток за Македония Снимка: europa.bg

България ще може да изнася директно ток за Македония по нов, 150-километров електропровод с напрежение от 400 киловата, четем във в. 24часа

 

Той ще бъде открит в понеделник в македонското градче Дуброво от министър-председателите на двете държави Сергей Станишев и Никола Груевски. Електропроводът за 50 млн. евро бе изграден през последните 2 г. По-голямата сума от 40,5 млн. евро е заем на македонската енергийна компания от Европейската банка за възстановяване и развитие.

 

Страната ни също е разчитала на кредит от 12,1 млн. евро от нея за финансирането на своята част. НЕК е дала 4,5 млн. евро. Заради липсата на директна връзка досега страната ни използваше електропреносните системи на Гърция и Сърбия, за да внася ток в Македония.

 

По думите на министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров новият електропровод ще бъде достатъчно натоварен, тъй като и Гърция е заявила да получава количества чрез него. За разлика от миналата зима страната ни имала достатъчно ток за износ. Според дипломати реализирането на проекта е символично за българо-македонските отношения по времето на мандата на Сергей Станишев, тъй като премиерът направи първа копка на електропровода през 2006 г., а сега ще може и да го пусне в експлоатация. За това време стокообменът между двете държави се е увеличил с 51,5% и през миналата година е над 762 млн. евро. България е станала водещ инвеститор в Македония с над 35 млн. евро.

 

Остава обаче проблемен въпросът с визовите затруднения на македонците, идващи у нас. Скопие се надява те да бъдат свалени догодина като част от преговорите си с ЕС.

 

 

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот