Протести заради безсмислената смърт на студента Стоян Балтов


Протести заради безсмислената смърт на студента Стоян Балтов Снимка: 24chasa.bg

Майката на момчето призова младите да се вдигнат и пометат всички министри и убийци, четем в изданието bgfactor.org

 

 

"Искам да кажа нещо. Как министърът на образованието не го беше срам на 8 декември да честити празника и да не каже една дума за убития студент Стоян Балтов. Как не го беше срам да не поиска една минута мълчание. "

 

Това каза Зарка Димова, майка на убития в София студент Стоян Балтов от сливенското село Камен, родно място на майката на момчето на живо в ефира на "Здравей, България" тази сутрин. Днес в 14 часа момчето ще бъде погребано там, а вълненията около неговата смърт се увеличават. 20-годишното момче бе пребито до смърт рано сутринта на 5 декември пред дискотека в Студентския град. Двама от побойниците бяха задържани, само единият остана в ареста след разглеждане на мярката за задържане от съда, другият бе пуснат под гаранция от 500 лв.

 

Майката на отличния студент по фармация Стоян Балтов, самата тя учителка, призова младите " да се вдигнат и да пометат всички министри, убийци, които ни управляват. " "Младите трябва да управляват тази държава", каза отчаяната и обезверена жена. През сълзи майката заяви, че не вярва на никой, защото убийците вече са си при майките, а нейният син е убит и никой не носи отговорност за това.

 

"Всеки човек греши! Внукът ми е млад, напили са го приятели и е постъпил лошо." Това каза дядото на освободения в понеделник Александър Данаилов, който е обвинен за смъртта на студента Стоян Балтов. 20-годишният Данаилов е завършил само основно образование и оттогава помагал в работата на баща си, който правел топлоизолация на строителни обекти. Досега не е имал криминални прояви. В ареста остана Вили Георгиев от Благоевград, студент по икономика в Нов български университет.

 

" Как може да пуснат човек, който се е бил без причина и е гледал как ритат до смърт в главата Стоян, възмути се бащата. 20-годишният му син, студент по фармация, бе пребит до смърт в нощта срещу 5 декември пред дискотека "Амнезия" в Студентски град в София. Според предварителната съдебномедицинска експертиза по главата на жертвата са нанасяни множество наслагващи се удари с тъп предмет, нанесли увреждания по черепа.

 

Кметът на село Камен Йордан Тодоров е обявил тридневен траур. В Сливен ученици от Езиковата гимназия, където е учил и Стоян, се готвят за протестно шествие, направиха и протестна подписка с искане за справедлива присъда за убийците. Ученици и учители от ПМГ „Добри Чинтулов" организират протест срещу смъртта на младите хора у нас, който ще започне в 12.30 ч. и ще тръгне от двора на гимназията.

 

„Вчера това беше Стоян, но утре може да е всеки - приятелят, синът или братът на всеки един от нас и ние не трябва да позволяваме такива неща да се случват в България", каза дванайстокласничката Драгомира Капитанова.

 

„Очакваме някой да ни чуе и присъдата да не е толкова ниска между 3 и 12 години или пък да се смята, че алкохолът в кръвта на нападателите е смекчаващо вината обстоятелство. Това не е справедливо", смята Капитанова.

 

„Стоян беше слънчево, прекрасно дете, отличен ученик и много добър спортист" - спомниха си учителките му. Те ще направят подписка срещу агресията, с искане промяна в законодателството, което да предвижда по-сурови наказания за умишлените убийства, която ще изпратят до Народното събрание, Министерски съвет и президентството.

 

 

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот