Проф.Овчаров: Оставете на мира гроба на Левски!


Проф.Овчаров: Оставете на мира гроба на Левски!

"Това са поредните глупави истории. Бъдете сигурни, ще се появяват нови и нови хипотези по въпроса..."

“Toва са поредните глупави истории за гроба на Васил Левски. Помните в миналото имаше много такива теории. Гробът беше къде ли не – в двора на словашкото посолство, на паметника на Левски, естествено, и на ред други места“.

Така коментира за Факти.бг археологът – професор Николай Овчаров информацията в столичен всекидневник (бел. ред. - "Телеграф"), според която криминалистът от Военна полиция - подполковник Венцислав Радков има нова теория за местоположението на гроба на Апостола.

Гробът на Васил Левски се намира в градинката срещу Софийската математическа гимназия на ул. „Искър”, недалеч от Сточна гара. До този извод достигна криминалистът от Военна полиция подполк. Венцислав Радков, а хипотезата му се подкрепя и от историци (бел.ред. - кои?), съобщава „Телеграф”.

Радков бил обсъдил с археолога проф. Николай Овчаров възможността там да се направи теренно проучване като се сканира местността със земен радар, с който да се установи дали има некропол и скелети под земята. Имаме запазен генетичен материал от Апостола, така че ако бъдат открити човешки останки, лесно може да се разбере дали са негови, твърди криминалистът.

„Няма такова нещо, никой не е говорил с мен“, каза за Факти.бг проф. Овчаров. „За първи път чувам подобно нещо, но не съм учуден, защото винаги, когато се появи такава информация, името ми се свързва с нея“.

Винаги съм подкрепял мнението на покойния Николай Хайтов, а и не само аз, че гробът на Левски се намира в двора на църквата Света Петка. Само че аз смятам, че става въпрос за храма (има 2 църкви с името Света Петка в столицата), който се намира под Софийската митрополия.

Генерално обаче моето мнение е, че няма никакъв смисъл да се търси гробът на Левски. Бъдете сигурни, ще се появяват нови и нови хипотези по въпроса. Все пак говорим за застроената част на София и това е едно абсолютно ненужно усилие. Все пак имаме много по-важни задачи в тези дни, завърши проф. Овчаров.

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот