Проф. Юлиан Вучков: Защо ме слагаха по билбордове, като не ми харесват предаването?


Проф. Юлиан Вучков: Защо ме слагаха по билбордове, като не ми харесват предаването? Проф.Вучков - критик, естет, телевизионен водещ, отстранен от ТВ2 поради румънска намеса. Снимка: в-к "Монитор"

Румънци, намесени в остраняването му, след като преди това му вдигат заплатата ?!

- Проф. Вучков, свалиха предаването ви "Времена и нрави" от програмата на ТВ2. Как приемате новината?

- Аз съм силен човек, кръвно не съм вдигнал.

 

 

- Преди година, когато се преместихте в ТВ2, казахте, че 5 дни сте премисляли дали да напуснете. Сега как се чувствате?

- Бил съм досега в телевизия 2001, СКАТ и ТВ2 и навсякъде съм бил канен много упорито. И най-важното - от целите ръководства на тия три телевизии. Напуснах СКАТ, макар че тя ми е дала немалко, но и аз направих изключително много за нейния рейтинг. Беше прекалено малко възнаграждението за тази тежка работа, която върша, и не бяха добри битовите условия.
Но нека да започна отначало. Настояванията на ТВ2 да отида при тях бяха изключително големи. Цели три заседания води целият директорски съвет с мене. Казаха, че всякакви мои условия ще приемат, само и само да отида. Аз бях много почтен и казах: "Моето предаване е много остро и безпощадно към всички безобразия в българския живот, безкомпромисен съм към политиката и властите." Казаха, че тъкмо затова ме канят. Че една нова телевизия може да събере изведнъж, за кратко рейтинг именно ако има остро политическо предаване и от друга страна, много силна забавна програма. Тогава приех и помолих в договора ми да има точка, че телевизията няма да ме цензурира. Оттогава досега никога не е имало критики към моята работа. Напротив. Непрекъснато се е изтъквало, че имам най-висок рейтинг.

 

 

- Значи новината ви завари неподготвен?

- Приемам това мое освобождаване за изключително грубо. На мен ми повишиха заплатата, и то осезаемо, макар че тя поначало е била висока, само преди 7 дена със съгласието на българското ръководство, но и на новите собственици. Т.е. ти си стигнал някакъв много висок връх и изведнъж зад теб се появяват някакви хора, в случая румънските съветници на новия собственик, и буквално те ритат с ботушите си от този връх. Без никакво предварително предупреждение, а обикновено се полага един месец. На мен ми връчиха заповед, вече подготвена да я подпиша.

 

 

 - Как реагирахте тогава?

- Попитах има ли политически причини. Властта естествено не ме обича, а сега сме в период на избори. Отговориха ми, че няма никакви политически причини. И след това ми се казва: "Новият собственик и неговите румънски съветници не желаят в телевизията да има никаква политика, никакви публицистични предавания. Искат само развлечение."
В тази връзка трябва да кажа, че на мен са ми издигани билбордове цели четири пъти, както на никой друг телевизионер в България. Двата бяха издигнати при стария собственик, но новите отново пожелаха да има мои билбордове, онези със закачливата лятна сесия. Защо те самите даваха пари и благославяха аз тепърва да правя билборд, като искат само развлекателни предавания?

 

 

- Очевидно новата програмна стратегия е различна.

 

 

Е, добре, но ако аз имам висок рейтинг? Тези генерални промени идват от румънските помощници на собствениците. Аз се изумявам, че те идват тук и се държат, все едно телевизията в България започва от тях. С голямо извинение ще кажа, че съм ходил в Букурещ няколко пъти и че тяхната телевизия е безобразна - блудкава, елементарна, от банална по-банална.

 - Обадиха ли ви се вече с предложения за работа?

- Никой не ми се е обадил досега. Смятам, че моето отстраняване се дължи на натиск от властите. У нас държавните ръководства, президентството, правителството и парламентът контролират директно електронните медии. Затрудняват се да закрият цяла телевизия, но спокойно могат да кажат "Махнете това предаване". Слава богу, вестниците са защитени от тая властова опека и затова са по-смели и по-честни. Замислете се колко телевизии си позволяват да казват цялата истина за живота в България? А аз имам изключително високо влияние над моята аудитория. Затова се уплашиха, когато казвам на зрителите да не гласуват. Макар че нямам предвид точно това. Казвам: гласувайте, ако по съвест и убеждение трябва да дадете гласа си за някого. Ако никой не ви вдъхва доверие, не гласувайте за тях. Но идете и зачеркнете бюлетината. Беснеят, когато им кажа, че те са еднакви, че няма леви и десни. Че лява партия не съществува въобще, има само десни партии и най-дясната от тях е БСП. Само че тъпите десничари им помагат, като казват, че тя била лява партия. Защото, когато животът е в голяма криза, народът олевява. Аз разяснявам тия неща, отварям им очите. Освен това не правя само отрицателни констатации, а давам предложение как да се отървем от тази власт.

- Каква е алтернативата на тази власт според вас?

- На първо време, драги народе, можеш в продължение на един месец да устискаш и да обрамчваш всекидневно парламента и да не допускаш прибирането на депутатите, докато ги принудиш - без кръвопролития и оръжие - да променят избирателната система. Тя трябва да стане 100% мажоритарна. Не очаквайте, че това ще реши всички въпроси, но ще е път да влязат малко нови и по-различни хора. В далечен план трябва да се създаде нова народна партия по инициатива на младото поколение.

 - Вие самият виждате ли се в политиката?

- Нямам политически ламтежи. Но за да не се рече, че само приказвам, а не бих се включил в борбата, винаги съм готов да бъда всекидневен безплатен консултант на една такава нова партия, ако се създаде. Активно бих помогнал кои да влязат в ръководството, как да се напише програмата, но без да участвам във властта.

- Бихте ли се върнали в СКАТ, ако отново ви поканят?

- Не, защото според мен и там има много засилен политически контрол отгоре. В момента почти цяла София и в другите големи градове не я излъчват. Освен това, ако отида в друга телевизия, ще бъда това, което съм. Аз не съм член на Сидеровата партия и не съм й адвокат. Приемам някои неща, но не приемам партизанските и шуробаджанашките похвати и т.н. Никога няма да се предложа на никоя телевизия в България за работа. Винаги досега съм бил горещо и настоятелно канен. Бих отишъл в телевизия само ако бъда поканен категорично, с голямо желание от нейна страна, разбира се, като се спазят моите условия. Иначе Юлиан Вучков няма да бъде Юлиан Вучков.

в-к „Монитор”, Мая Младенова

 

Бел.Ред. – Проф. Юлиан Вучков е 73-годишен, изтъкнат театрален и литературен критик, с трудове по история и теория на театъра, естетиката и нравствените проблеми, бивш гл.редактор на сп. „Театър”. От десет години води предавания по различни телевизии – С. М.

 

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот