Проф. Владимир Чуков: Турците се надигнаха против „султанизма на Ердоган”

Автор: Редакционен коментар (2 коментара)


Проф. Владимир Чуков: Турците се надигнаха против „султанизма на Ердоган”

При размирните събития в страната се наблюдава един особен феномен - обединение на иначе крайно разнородни слоеве на турското общество.

Заедно на улицата, увлечени против налагащия се деспотизъм на министър- председателя, са националисти и малцинствени групи, сред които и кюрди, или комунисти и радетели за демократични ценности.

 

Всички тези хора се обединяват, колкото и да е странно, в името на едно - неприемането на  Ердогановия чорбаджийски стил в управлението на държавата. Такъв анализ на бунтовете в Истанбул и други големи турски градове направи арабистът проф. Владимир Чуков пред bTV.

 

Според него хората са въстанали най-вече заради „султанизма на Ердоган" - грандомански инфраструктурни проекти, прокарване на противоречиви закони, незачитане на общественото мнение.

 

„Освен това министър-председателят използва удобен претекст за неутрализиране на армията и това е кандидатстването на страната за членство в ЕС", добави Чуков, уточнявайки, че този стремеж на Анкара от около 2 години е само формален, тъй като тя гледа все по-често в посока Близкия изток, отколкото в посока Европа.

 

Според проф. Чуков, Ердоган, по всяка вероятност, няма да повтори действията на лидерите от Арабската пролет – т.е. не ще пролее много кръв. Все пак прогнози е трудно да се правят - всичко зависи от решимостта на демонстрантите, подчерта той.

 

Думите на Чуков до голяма степен намериха потвърждение в тези на Асвар Аргу - професор по архитектура в истанбулски университет. Според него, с всеки изминал мандат, правителството на власт става все по-авторитарно.

„Има промяна към по-лошо по отношение на демократичните права на народа. В първия мандат всичко беше много спокойно, но след всеки следващ избор гласът на народа започна да не се чува все повече - това хората вече не могат да го понасят.

 

Съдът става все по-малко независим - адвокати и съдии се определят от властта, това не може да продължава", заяви пред екип на bTV в Истанбул Аргу.

По думите му сегашните протести започнали мирно, без политически мотиви - „опитахме се да защитим един парк, но безхаберието на властите и жестокостта на полицията обостри настроенията, повиши градуса на съпротивата". 

 

 

По BTV /  в-к Труд

 

 

 

Коментари
2013-06-04 15:13:36 От: PKDEY

Очевидно е че в Турция има светски настроена маса в населението.Тя е важен електорален фактор но май не е преобладаваща ...ВЕЧЕ! Все пак високият жизнен стандарт осигуряван от т.н.ислямски соц.съчетан със заварената свобода на словото от Кемалистка Турция не работи за исляма който в същноста си е клерикален /верски/ тоталитаризъм Налице са две тенденции :Ислямски тоталитаризъм стремящ се да подчини всичко в живота на хората и светска електорална маса заварена от кемалистка Турция и парадоксално подпомогната от все още сега съществуващата, заварена свобода и високият жизнен стандарт осигурен от за сега меката ислямската власт. Едва ли ислямската власт ще си позволи лукса да подпомага заварената кемалистка свобода де факто чрез осигуряване на високият жизнен с...прочети целия

Поне 2 партии в България имат подготвени и лоялни кадри с които могат успешно да вдигнат страната на крака. За жалост съвестните и родолюбивите отдавна не се котират в политиката...

Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот