Проф. Сашо Димчев: От вторник без мен в СУ - студентите се нуждаят от рамо!

Автор: Анализ


Проф. Сашо Димчев: От вторник без мен в СУ - студентите се нуждаят от рамо!

От Философския факултет, от гражданската позиция на менторите там, всички исторически промени в държавата се изстреляха от тамошните кабинети през последните 25 години. Срам пред децата ни ще е, ако си затраем, ако се покрием...

Професор Александър Димчев е роден в София на 7 юни 1952 г. Миналата година излезе био-библиография на професора с научните му трудове,  тук и в чужбина, а и обществените му прояви – всичко това, бе упоменато по случай неговата 60-годишнина. Тръгна в  попрището си от Народната библиотека „Кирил и Методий”, после беше директор на Университетската библиотека и два пъти поред Декан на Философския факултет в СУ.

 

Утре, във вторник, предстои заседание на Факултетния съвет към ФФ, на него проф. Александър Димчев ще хвърли оставката си. Върши го в знак на несъгласие и протест по повод уклончивата позиция на ръководството на СУ към Ранобудните студенти и постепенното им смилане, затлачване -  като гражданска позиция - и отстраняването им от процесите против правителството на Орешарски.

 

В разговор с редакцията на сайта „Българи” проф. Димчев заяви, че е непреклонен, не ще се откаже от позицията си, и ще призове и останалите си колеги от Философския факултет към колективна оставка, за да се обезлюди откъм преподавателско тяло един от основните факултети на Университета. „Надявам се процесът да е верижен” – спомена професорът, като заяви, че и други факултети може да ги последват.

 

Мъжката му позиция – да втъкнем тук, че протестърите-преподаватели от СУ си протестират, сядат и лягат по паветата, размахват дипляни и Конституцията, но и си преподават, четат лекции и получават заплатките си – се дължи и на факта, че персоналната позиция с отговорности е тази с резултатите, всичко друго е ала-бала. Когато се решиш и загърбиш всичко, пък каквото сабя покаже... Преди два дни написа писмо с намеренията си, там  всичко е казано точно и срочно.

 

Ето го  писмото на проф. Димчев, разпространено от Ранобудните студенти:

 

“Драги колеги,

 

- Може би сте получили оправдателното писмо на Л .Г.- подписано с професор? – срам ме е от такива гнусни послания.

 

- Може би сте видели новото лицемерно послание на ръководството на СУ – недостойно и толкова йезуитско.

 

Моето предложение е следното. Нека да защитим тези млади и чудесни деца! Това ще стане с колективна оставка на колегите, които ги подкрепяме – от ФФ. Оттук са тръгвали промените. Нека да не се страхуваме – за нашия хляб!

 

Това е моето послание! То ще трябва да се случи във вторник на заседание на ФС. Аз ще си подам оставката като преподавател. Поемам всички рискове. Нека да го направим всички. Иначе сме страхливи и площадни викачи! Не сме искрени към тези деца, които се борят за нашето бъдеще! Въпросът е на морал! Иначе, те ще бъдат унищожени.

 

Ако се съгласите на подобен ход – нека да помолим проф. Денков да покани Ректора. Ако не, Ви казвам довиждане.

 

С най-голямо уважение към нашите учители от ФФ, които и в по-трудни времена ни научиха да бъдем граждани и да пазим ценностите на Алма Матер.

 

Никога не съм бил краен. Мълчанието и равнодушието го налагат.

 

Ако прецените препратете това писмо и до колеги от други факултети.”

 

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот