Проф. Димитър Овчаров: Хайтов целенасочено налагаше тезите си, властта бе зад него

Автор: Виолета Цветкова (5 коментара)


Проф. Димитър Овчаров: Хайтов целенасочено налагаше тезите си, властта бе зад него Проф. Димитър Овчаров заедно със сина си проф. Николай Овчаров

Гробът на Левски не е в „Св. Петка Самарджийска”, научният спор бе подменен навремето с менте-доводи

Науката сложи точка в спора с легендите за гроба на Левски. Поставиха я доайенът на българската археология проф. Димитър Овчаров и интердисциплинарният експерт инж. Петър Вълев след 28-годишна битка с писателя Николай Хайтов и наследниците му. Съвместната им книга "Науката срещу агресивното невежество. Погребан ли е Апостола на свободата в черквата "Св. Петка Самарджийска" (ИК "Гутенберг") ще има премиера в понеделник, първо в Карлово от 13 часа, а от 18 часа - в Пловдив.


Защо сега, в навечерието на 140-годишнината от обесването на Апостола, книгата вижда бял свят? Едва ли е само заради датата. По-скоро двама учени най-сетне намират подходящо време да се осветли 28-годишният им труд инауката вече да заеме мястото си

 

пред легендите и литературните фантазии по темата. Проф. Овчаров и инж. Вълев посочват конкретни доводи срещу агресивно налаганата от покойния вече писател Николай Хайтов теза, че костите на Васил Левски са били погребани под олтара на храма "Св. Петка Самарджийска" пред столичния ЦУМ. "Желанието да се установи гробът на Апостола е патриотично, но трябва да се знае истината. Истината защо се стигна до неприятния момент хората, почитащи Апостола, да се покланят и да поставят цветя пред неизвестен ранновизантийски гроб", коментира пред "Труд" проф. Овчаров. Разбира се, има предвид плочата пред софийската черква, уверяваща, че именно там са положени костите на Дякона.

 

Кости има, но чужди

 

убедени са авторите на новата книга. "Проучването на "Св. Петка Самарджийска" е плод на вестникарска публикация - разказа пред "Труд" инж. Вълев. - През 1937 г. в. "Мир" пише, че останките на Левски са откопани от позорните гробища и са препогребани под олтара на храма. Журналистът цитира възрастната вдовица на Ботевия четник Илия Джагаров. На смъртния си одър той споделя "тайната" как приятелят му Гъската ги пренася в чувал, изкопава гроб в черквата и ги заравя."

 

Истинското търсене обаче започва през 1956 г., когато проф. Христо Гяуров, участник в диренето през 1937-1939 г., преразказва дописката от в. "Мир" във в. "Труд". На прогнозираното от възрастната жена място наистина са намерени кости, но скелетът не е един, а са три, при това силно увредени. Нароченият за тленни останки на Левски скелет №95 е само с две-три здрави ребра, тазът е напълно размазан, а бедрените кости са счупени и разместени; №79 е без череп, а третият скелет е изцяло затиснат от тежащата около тон основа на олтарната трапеза.

 

По думите на инж. Вълев храмът е построен върху изоставен античен некропол, което обяснява състоянието на костите. Освен това, изложени на влиянието на въздуха, те бързо се рушат - подобно нещо не би могло да се случи с кости на около 150 г. По-вероятно е те да са поне на 1000 г. Очевидно, не е възможно и скелет, погребан през 1873 г., когато е обесен Апостола, да бъде под основите на храм, построен през ХV век.


Доводите на учените обаче не са в полза на "патриотичното" дело на Николай Хайтов.

 

През 80-те години той се опитва с всички средства да наложи лишената си от каквато и да е научна обосновка теза, че гробът на Левски е именно там. Инж. Вълев посочва неоспорими доказателства за фалшифицирани, манипулирани и умишлено укрити снимки на намерените скелети. Разкрива дори опит да се премести череп

 

от един скелет върху друг

 

Недоумява и от изчезването на рисунката на художничката Вера Недкова, извикана да документира находките... А всичко щеше е да е толкова лесно, ако по онова време у нас бяха познати т.нар. С14 и ДНК начини за датиране и идентифициране на кости.

 

Учените се надяват да поставят точка на 28-годишния си спор, предизвикан от иначе уважавания от тях писател. Отделят значително място на мотивите, с които колегата им Иван Сотиров обосновава тезата, че костите на Левски може би са в храма "Св. Петка Папукчийска". Затова синът на проф. Димитър Овчаров - проф. Николай Овчаров, иска да продължи делото на баща си, като проучи този храм, разположен в двора на Софийската митрополия - ако не кости на Левски, там поне се знае, че има стенописи от ХIV-ХV в., чакащи някой да ги осветли.

 

 

По в-к Труд

 

Коментари

ЗА НЕГОили родата му !Нужен е на БЪЛГАРИЯ.ЗА СВЯСТ БЪЛГАРСКА.

2013-02-22 13:56:08 От: Вунд

Хайтов бе истински националист, за разлика от вас, комуняго-демократски лакеи и продажници!

2013-02-24 13:49:36 От: Светлозар

Червени измекяри!

2013-04-02 13:18:31 От: Азъ

Тоя Николай Овчаров е чист фантазьор. Димитър Овчаров е само крачка зад него. Доказали са го с многото си други книги.

2014-11-28 07:49:04 От: Конфуций

Дааа...искам им се на Овчарови (галеници на силните на деня; докато Хайтов е бил МАЧКАН от властта + пълно медийно затъмнение!!!) да се докоснат до интелекта, родолюбието и следата в сърцата на българите, която Николай Хайтов остави!

Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот