Проф. д-р Стефан Брезински: “Умряха благодарение на стреса... ”


Проф. д-р Стефан Брезински: “Умряха благодарение на стреса... ”

Не ми е известно някой от пишещите братя да е проявявал свое точно наблюдение върху едни специфични български думи, пише езиковедът:

Това са редки предлози, които нашата граматика определя като производни предлози от други пълнозначни думи - напр. благодарение, поради, заради.

Първата от тези думи произлиза от глагола “благодаря”, втората и третата имат корен от старобългарската дума “ради” - справка църковната конструкция “ради Бога”.

В подкрепа на твърдението ни ще приведем как участник в тв предаване по СКАТ съобщава, че “Благодарение на кризата” се е случила някаква неприятност. И този тв герой не се усеща, че не бива да обявява благодарност на кризата, тъй като е станало нещо лошо.

Защото в подобни случаи точните изрази биха били с използването на споменатите “производни предлози” поради, заради, по причина на кризата.

Още по-нелогично звучи израз на утвърден журналист, който в свой вестникарски материал съобщава: “Една голяма част се алкохолизираха, други умряха от инфаркти и инсулти благодарение на кризата”...

Е, как да благодарим на кризата, че са измрели толкова люде? Почти същия нелогичен израз обаче намираме и в материал на утвърден научен работник:

“Загубите на държавната хазна, изпитваща остра нужда от приходи, благодарение на (може би “поради”?) този неразумен ход са водещата причина за пенсионната и здравната финансова криза”.

Малко по-задълбочен анализ вероятно трябва да се направи на израз, който преводачка ни поднася като от турска артистка при участието й в тв предаване.

Водещият бил променил сценария на шоуто си в памет на жертвите от земетресение. Тя заявява: “Но въпреки това ви благодаря” (според преводачката). А може би е трябвало да се каже, че именно заради това участничката благодари...

Ех, дреболии, дреболии уж... Но езикът на журналистиката не бива да ги пренебрегва, защото винаги ратува за точност.  

По в. “Труд" - П.П.

 

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот
 

Българи, съдействайте на "Българи"!

Виж повече