Проф. д-р. Стефан Брезински: Прекаляваме с главните букви


Проф. д-р. Стефан Брезински: Прекаляваме с главните букви

Както във всеки културен език, и у нас съществуват правила за официално писане. Те засягат и употребата на главни букви. Обикновено тези правила рядко се нарушават, но особено в рекламни текстове се намесват и други фактори, пише езиковедът.

Така се появяват в национален всекидневник изрази като “Изпълнителен Директор на Адрес Недвижими Имоти”, като поне 3 от 4-те главни букви са незаконни. Прескачаме изписване “Белия Дом”, което би могло да се схваща като влияние от чуждия език с двете си главни букви.

Същото не може да се каже за изписването в тв реклама “Национален Дворец на Културата”, където от трите главни букви май че е трябвало да се запази само първата, тъй като това е сложно название на обект и то изисква само първата дума така изписана.

Обаче съвсем неубедително звучи тв реклама с три главни букви “Открий Нови Възможности”, както впрочем изписването по подобен начин “Български Зъболекарски Съюз”. Може би шефовете на този съюз смятат, че ще вдигнат “имиджа” на организацията си, ако я декорират с колкото се може повече едри букви.

Сигурно същите съображения са имали и общинари, за които вероятно думите финанси и община са най-важни в съобщението им по БНТ: “Комисия по Финанси  към Столична Община”. Тук ще се въздържим да критикуваме израза по БНТ: “50 години от Възстановяване на Българска Патриаршия”, тъй като наши църковни дейци са си извоювали свои правила в това отношение.

Ала наистина доста необичайно изглеждат текстове от тв реклами като следните: “Добра Храна, Добър Живот” или аглавия на филми и отделни предавания като “Леко Момиче”, “Звездна Нощ”, “17 Мега Звезди” и др., чиито главни букви едва ли може да бъдат защитени от някакви правописни правила.

Истина е, че нашите правописни речници посочват многобройни правила за употреба на главни букви: напр. в най-новия правописен речник от 2002 г. те са групирани в 8 параграфа на цели 11 страници (!). Но все пак основните положения са постижими за всеки средно грамотен българин, включително и за художниците на тв реклами.

От езиковата рубрика на ”Труд”: П.П.

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот
 

Българи, съдействайте на "Българи"!

Виж повече