Проект: Закон за старите столици внесен в Народното събрание


Проект: Закон за старите столици внесен в Народното събрание

В обхвата му са обекти в Плиска, Преслав, Велико Търново и Видин..

Проект, озаглавен Закон за старите столици, бе внесен в деловодството на Народното събрание. Документът цели да създаде специален режим на управление на част от териториите на Плиска, Преслав, Велико Търново и Видин.

От проекта става ясно, че в обхвата на закона влизат разкопаният вътрешен и външен ранносредновековен град Плиска, крепостта в Преслав, музейните резервати "Царевец", "Трапезица", "Момина Крепост" във Велико Търново, плюс историческия му център, както и старата част на Видин.

Тези обекти и зони и сега са със защитен статут, новото е централизираното им управление и общия устройствен регламент. Надеждата на вносителите е така да се опазват по-добре и да се ръководят по-ефективно.

Целево от бюджета ще се отпускат средства за развитието им, а с управлението им се натоварва Министерският съвет, както и министрите на културата, финансите, регионалното развитие и туризма. На кметовете също са възложени контролни функции.

Проектът предвижда старините да могат да се предоставят безвъзмездно на концесия за 10 г. на общини или други ведомства. Отдаването ще става по предложение на Министерството на културата, а решението ще го взема правителството.

Зад проекта стоят подписите на депутати от ГЕРБ, Патриотичния фронт и Реформаторския блок. Единствен от опозицията, в качеството на видинчанин, се е подписал Михаил Миков (БСП).

Приписка на "Българи: Такъв закон е идея на ГЕРБ от 4-5 години, но не можеше да пробие заради несъгласуваност между министерски и депутатски канцеларии. Вкарването му на финала на сегашния парламент прилича по-скоро на предизборно мероприятие, защото едва ли ще му дойде скоро ред за пленарната зала.

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот