Президентът награди 30 горяни посмъртно


Президентът награди 30 горяни посмъртно

10 000 българи са участвали в съпротивата срещу комунистическия режим, посочи президентът Плевнелиев.

Комунистическият режим и неговите наследници направиха всичко възможно да подменят историята и да я заличат, но ние никога не бива да забравяме, че свободата не ни е дар, че за нея са се пожертвали хиляди хора в разцвета на силите си. Това заяви президентът Росен Плевнелиев на тържествена церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2, на която връчи посмъртно орден „За гражданска заслуга“ – първа степен на тридесет участници в Горянското движение.

Наследници на борилите се за демократичните устои на страната приеха отличията, връчени в знак на благодарност за изключителни заслуги и усилия за укрепване на гражданското общество, за защита на човешките права и свободи и за съпротива срещу тоталитарния режим.

За съпротивата срещу тоталитарния режим бяха отличени Васил Иванов Златевски, Тодор Димитров Филипов, Герасим Тодоров Николов, Христо Янчев Бузов, Иван Пенчев Тасев, Петър Димитров Дойков, Стоян Янев Гергинов, Георги Иванов Комитов, Атем Гуйчов, Пеньо Христов Михов, Георги Маринов Стоянов (Търпанов), Минчо Петков Михов, Цветанка Стефанова Георгиева - Чолакова, Стефан Димитров Генчев, Кръстьо Иванов Хаджииванов, Стойчо Христов Караджов, Кольо Димитров Господинов, Атанас Иванов Баталов, Атанас Борисов Ваташки, Тодор Димитров Филипов, Добри Христов Чапуков, Фаик Алиев, Яни Стоянов Магриотов, Спас Асенов Иванов, Петър Димитров Дойков, Сюлейман Адемов Палов, Стоян Хаджиев Генев, Христо Пенчев, Петко Маринов Китиков, Цанко Иванов Цанков, Спас Тодоров Райкин и Али Рези Кехайов.

„Това са достойни българи, които много рано са си дали сметка, че властта на комунистите налага нова и неадекватна държавна система и обществена уредба, които рушат изконни човешки ценности, като заличават вярата, свободата и човека като личност“, заяви държавният глава и напомни, че и новите поколения дължат почит и памет на 10 000 българи горяни.

„Малцина са оцелелите, повечето загиват в битките или са заловени и убивани без присъда. Семействата им са преследвани и потискани в продължение на десетилетия“, припомни президентът и отново призова за разкриване на истината за тоталитарния режим и за осмисляне на поуките от него, за да не се повтори никога повече погазването на демократичните ценности и човешките права.

„Отдавна битува твърдението, че, ние, българите, не сме имали своя бунт, своята революция срещу съветския режим и комунистическата власт. Че режимът се е установил в България без никаква съпротива от страна на населението. Това не е истина. Българите не само оказват съпротива, но всъщност са първите, които се вдигат на бунт срещу зверствата на тоталитарния режим“, категоричен беше Росен Плевнелиев.

„Някои престъпления срещу българския народ нямат давност“, добави държавният глава и призова съвременните политически лидери да осъдят гласно нарушаването на демократичните устои, да продължат да търсят и популяризират истината за случилото се през изминалия век.

Почетен знак на президента бе връчен на Отец Паоло Кортези – католически свещеник, чиято кауза е бившият концлагер на остров Персин да се превърне в Мемориален парк на жертвите на жестоките репресии на тоталитарния режим. Росен Плевнелиев оцени високо усилията на Отец Кортези и напомни, че България е единствената европейска страна, която няма подобен мемориален комплекс за жертвите на тоталитаризма.

Президентът изрази готовността за сътрудничество от страна на президентската институция за изграждането на Мемориалния парк. „Не трябва безучастно да гледаме как историческата подмяна се случва пред очите ни. Наша е отговорността да разровим праха на миналото, за да потърсим истината“, каза Росен Плевнелиев.

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот