Президентът цака с енергийния коз

Автор: "Стандарт"


Президентът цака с енергийния коз

Когато в пълната си безизходица партиите се вторачат в пъпа си, на ход е президентът. Георги Първанов знае това. Умее да улавя момента за новото раздаване. И го използва перфектно, обобщава Екатерина Николова в "Стандарт".

Направи го и вчера с ключова лекция за националната сигурност. По протокол тя бе за дипломатическия корпус и правителството. По смисъл - отчет за свършеното и заявка за нова, знакова роля.

4 стратегически послания отправи Първанов в НДК. Той свали картите. И изрече гласно онова, което в парламента само мънкат: България е във финансова, газова, политическа криза, партия се купува по-лесно от депутат, съмнителни охранители дирижират протестите, АЕЦ "Козлодуй" трябва да бъде отворена.

Реакцията не закъсня. 30 минути след лекцията му политиците влязоха в ръкопашен бой кой от тях кога си е мислел същото. Доразвиваха идеите му, а "Атака" дори го припозна.

 

1. Енергетиката, глупчо!


Ползвайки култовия предизборен лозунг на Клинтън: "Икономиката, глупчо!", Първанов заби пръст в раната: енергетиката. С рязък тон той припомни, че от времето на Тато по тръбите за газа не е сложена една шайба. И обяви, че не приема менторския тон, с който управниците през последните години коментират проблема с газа.

 

Това бе трамплин. За нещо, което президентът прецизно и методично подготвя от година. Мащабен енергиен форум в София през април. Когато на масата у нас седнат представители на Русия, САЩ и Каспийския регион, Първанов ще може да се нарече архитект на новата енергийна сигурност на България. Ключовата дума в нея обаче се оказа Русия. Без Русия не можем да градим енергийната сигурност на Европа, каза президентът.

 

Да, Москва няма как да бъде прескочена. В нея са и кранчето, и горивото. Но истината е, че газовият покер е по-опасен от руска рулетка. И ако Първанов и властта не са майстори в играта на нерви, България пък ще се окаже големият губещ.

 

2. Словашката вълна


Точка за рейтинг отбеляза Първанов в разгара на газовата криза. На фона на бунтарското пускане на словашката АЕЦ президентът заяви готовност за референдум по отварянето на "Козлодуй". Направи го в деня, когато половин София остана без парно заради липсата на газ, и броени дни, след като първи поиска рестарт на спрените блокове.


Партийното домино не закъсня. Вече разпоредих техническата подготовка за пускане, навакса Станишев. Ние първи поискахме референдум, възгордя се "Атака". Няма ден, в който да не натискаме Брюксел за това, похвали се ГЕРБ.


Да, каузата е национална. Но партийното заиграване с нея нагарча. Политиците ни са силни на думи у нас. Трябва ли обаче да действат като словаците, свиват перки пред Брюксел.

 

3. Да купиш партия

 


За втори път в рамките на една година Георги Първанов посече партиите за търгашеството с гласове и компрометирането на изборите. От миналогодишния му отчет между него и "Позитано" 20 се води тиха война да има или не мажоритарен вот, да бъдат или не порязани черните каси за изборите. Днес е по-лесно да купиш партия, отколкото 10 депутати, възмути се Първанов.

 

И каза това, което бе обещал преди година: че е готов да направи референдум за смесена избирателна система. Направи го обаче само 2 дни, след като шоуменът с влияние по-голямо от на политик Слави Трифонов му прати отворено писмо. В него Дългия призова точно за това.

 

4. Новият отбор

 

Ръкавица към кабинета хвърли Първанов. Направи го елегантно с най-болния въпрос: сигурността на държавата. Днес тя е енергийна, финансова, политическа. Национален център, който да разработва нова концепция за националната сигурност прави Първанов. Няма да ревнуваме, ако кабинетът ни изпревари, небрежно и с усмивка подхвърли президентът.

 

Но министрите в залата го разбраха и пребледняха.
Заявката е огромна. И стряскаща. С думите си Първанов дипломатично каза на изпълнителната власт, че не се справя. Намекна за пореден път, че ДАНС може да се окаже каруцата пред коня.

 

Ключът за проекта се оказа в залата. На предните редици в нея бяха отхвърлените от Станишев Румен Петков, Валентин Петров, Иван Драшков. Близо до тях депутатите -Младен Червеняков, Атанас Мерджанов, Соломон Паси, Касим Дал, Янко Янков. А встрани - Меглена Плугчиева. Все хора, които на жълтите павета наричат "президентски".

 

За първи път вчера те дадоха знак за себе си като отбор. Когато към тях се прибави проектът "ЛИДЕР", за който от самото начало се говори, че има благословията на Първанов, и един Слави Трифонов, на "Позитано" 20, и в парламента наистина имат за какво да се притесняват.

 

Още повече че случайно или не в същото време Волен приветства идеите на Първанов със закачката "президентът се атакизира".

 

Всъщност, Първанов каза вчера нещо много простичко: В играта съм, не ме подценявайте, имам и екип. Преведено това означава, че изборните сметки няма да минат без него.

------

* Това е втора статия в подкрепа на Първанов за отваряне блоковете на АЕЦ-а. Пръв от всекидневниците го поздрави миналата седмица в. "Земя" в анализ на Горан Готев - бел. П.П.

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот