Предлагат се 231 мажоритарни избирателни района


Предлагат се 231 мажоритарни избирателни района

Толкова в България и още 9 в чужбина...

В България да се обособят 231 района за мажоритарни избори и 9 района за чужбина. Това предлага Инициативният комитет за предложение за произвеждане на национален референдум, съобщи Тошко Йорданов, член на комитета и сценарист, цитиран от БГНЕС.

Според това райониране София трябва да избира 41 депутати, а не 31 както и в момента. София област дава сега 7 депутати, а според мажоритарното райониране ще дава 8. За сметка на това Видин вече няма да излъчва 4 депутати, а 3.

В районирането сме се съобразили с последното преброяване и с избирателната активност от последните два национални избори, поясни вносителят.

В Турция има 3 избирателни района. Останалите райони в чужбина са:

– 232 район - Франция, Италия, Малта, Белгия, Швейцария, Нидерландия и Люксембург,

- в район 233 са Германия, Дания, Австрия, Норвегия, Швеция, и Финландия,

- 234-и - Испания, Португалия и Северна Африка,

- 235-и - Централна, Източна и Югоизточна Европа, страните от ОНД и Близкия Изток,

- 236-и - Великобритания и Ирландия,

- 237-и включва Тихоокеанския регион - Северна и Централна Южна Америка, Австралия, Източна, Югоизточна Азия и Централна и Южна Африка,

- 238, 239 и 240 са трите райони в Турция.

За чужбина е била взета като база за образуване на избирателни райони избирателната активност от последните два национални избора. Сънародниците ни, които живеят в чужбина, за първи път ще имат собствени народни представители.

Районирането е било направено от екип от Математическия факултет на СУ. Работата на математиците била да обобщят данните и да разпределят районите.

Това е допълнение към внесения на 21 ноември от омбудсмана Мая Манолова проектозакон за избор на народните представители с мажоритарна избирателна система в два тура. Законопроектът бе внесен за разглеждане в НС на 13 декември от депутата Георги Кадиев.

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот