Предлагат Календар на паметните дни в българската история


Предлагат Календар на паметните дни в българската история Паметникът на Апостола във Велико Търново

От в. „Работническо дело” през 50-те години тръгва календарна грешка за Левски. Денят за поменуване на Апостола на свободата трябва да бъде 18 февруари..

Да бъде приет календар на паметните дни в българската история, предлага историкът проф. Петко Петков. В пресклуба на БТА във Велико Търново той представи позицията на Общинския комитет "Васил Левски" денят за поменуване на Апостола на свободата да бъде 18 февруари (нов стил). 

Според Марко Златев, преподавател по военна история, грешка в дописка на в. "Работническо дело" през 50-те години на миналия век е причина почитта пред смъртта на Левски да се отбелязва на 19 февруари.

Той посочи, че не случайно заповедта за именуването на НВУ "Васил Левски" с името на Апостола е издадена на 18 февруари 1945 г., по предложение на тогавашния началник на военното училище генерал Христо Стойков.

Първото общобългарско поклонение в чест на Левски се е състояло на 18 февруари 1923 г., когато се навършват 50 години от обесването му, допълни той. През последните години историческата наука ясно се е произнесла в полза на датата 18 февруари и това вече е отразено в най-новите учебници по история, утвърдени от МОН.

Затова по предложение на Общинския комитет "В. Левски" от 18 февруари 2009 г. досега във Велико Търново и някои други градове от областта почитта към Апостола се отдава правилно на 18 февруари, припомни проф. Петков.

Според него значимите дати в българската история трябва да се откроят в календар, след широка обществена дискусия и да се утвърдят от държавните институции.

Той смята, че много от датите са объркани след въвеждането на Грегорианския календар, а други са подменени по конюнктурни причини.

Пред журналистите председателят на Общинския комитет "Васил Левски" Румен Петров представи новото знаме на организацията, което ще бъде осветено днес в катедралния храм "Рождество Богородично". 

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот