Предколедно: Взрив в Хитрино, пожари


Предколедно: Взрив в Хитрино, пожари

Цистерни, част от товарна влакова композиция , експлодираха в Хитрино близо до Шумен, пожар вилнее до полигон „Анево“ в община Карлово

Взривът е станал около 5.30 сутринта на жп линията Русе-Варна. Според информацията до момента влакът е дерайлирал на влизане в гарата, вследствие на което е последвал взрив. Съобщава се за четирима загинали, много пострадали и материални щети по постройките около гарата. На място са пристигнали пожарни автомобили, линейки и полиция.

Директорът на болницата в Шумен д-р Атанас Атанасов съобщи, че 25 ранени са приети в лечебното заведение, но продължават да пристигат още пострадали. Всички екипи са мобилизирани и работят. Пострадалите са със съчетани травми - тежки изгаряния и фрактури на крайници, повечето от тях имат набити стъкла и други осколки от самия взрив. Има една изключително тежко пострадала жена с над 90% изгаряния.

Картината е тежка, но към момента екипите се справят, каза д-р Атанасов. Селото е блокирано от полицията и е възможно да има евакуация на населението. В композицията има много цистерни и има опасност от нови взривове.

Говорителят на шуменската полиция Ася Йорданова съобщи, че трите входно-изходни артерии на Хитрино са затворени с цел да се осигури безопасността на хората. Току-що се чу втори гърмеж от дерайлиралия влак. В помощ на шуменската полиция пристигнаха екипи от Шумен, Варна и Търговище. Над 100 работят души са на терен. Хора се евакуират от къщите, добави тя. Йорданова уточни, че сигналът за дерайлиралия влак е получен в полицията в 5.42 ч.

Влаковата композиция е била образувана от 26 цистерни, от тях 20 с пропилен, 3 с пропан-бутан, а три са били празни. Нанесени са изключително сериозни щети на административната сграда на община Хитрино, на полицейския участък и на няколко сгради в съседство.

Експерти от РИОСВ ще направят замервания дали вредни емисии във въздуха, посочи говорителят на шуменската полиция. Тя уточни, че към момента не се налага евакуация на цялото село, а само на къщите, които са в близост до инцидента, каза Ася Йорданова. Движението в района е ограничено.

От Пътна полиция препоръчват да се минава по разклона Тимарево -Длъжко - Струйно.

При контролирано унищожаване на бракувани боеприпаси на ВМЗ Сопот, осколки от тях паднаха извън отцеплението на полигон "Анево", съобщи БНТ. Няма пострадали хора, но пламна голям пожар в карловското село Московец, който обхвана лозови насаждения, дървета, треви и храсти. Екипи на пожарната и служители на оръжейницата се опитват да овладеят огъня.

Предполага се, че инцидентът е възникнал заради силния вятър. Преди днешните контролирани взривове на полигон "Анево" бе съобщено, че ще има контролирано унищожаване на бракувани боеприпаси и други взривни материали, отпаднали от производствения процес на дружеството.

"Съгласно действащото законодателство и нормативните документи, оперативното ръководство на "ВМЗ" ЕАД е уведомило предварително съответните институции в населените места в района на полигон "Анево". "ВМЗ" ЕАД уверява жителите на населените места и представителите на медиите, че няма причина за безпокойство", гласеше съобщението, изпратено до кметството и местните медии.

Информация  от днес, 11 декември, изявление на премиера ББ за случилото се на гара Хитрино:

Засега загиналите са седем. Броят на ранените го знаете – 29. Операцията по източването на цистерните ще започне утре между 7 и 9 часа след последни оперативно следствени действия. Това заяви премиерът в оставка Бойко Борисов след заседанието на кризисния щаб в Хитрино, така оповестява сайта Novini.bg.

„Подготвяме всичките съоръжения, една по една да започнем да отваряме цистерните, ще започнем от най-крайната. Ако Господ е с нас, да мине всичко добре, ще е добре. Информацията по темата след 10 часа. Или ще дадем, или ще се чуе”, каза още Борисов.

По думите на премиера, максимално малък брой хора ще започнат манипулацията. „ Ще охлаждаме цистерните цяла нощ, защото ако спрем, налягането ще се вдигне и те ще експлодират”, добави Борисов. "Към този момент нямаме информация за нови тела", уточни премиерът. „В момента машинисти се разпитват, текат процесуално-следствени действия, с главния прокурор и прокурора на Шумен сме в диалог.

Службите на ДАНС и съответно Министерство на транспорта работят, свалят разпечатките от лентите, от тахошайбите, пресмятат скорост, време, метър по метър. Най-вероятно предстои тежък съдебен процес. От Бургас до Русе в момента навсякъде има експертни групи от прокурори и следователи. Главният прокурор ги наблюдава. Той утре ще бъде в Шумен и най-вероятно ще даде някаква информация, ако преценят“, обясни Борисов и изказа най-дълбоките си съболезнования на близките.

 Шефът на пожарната Николай Николов категорично отрече, че е имало закъснение на пожарните екипи. „Още на първата минута след получаването на сигнала колегите са тръгнали с две коли. Те са били тук на 17-18 –та минута”, заяви той.

Николов също отрече, че сред пожарникарите е имало пияни. „Това не са хора, които са били събирани от баровете. Моите съболезнования за човека, който изгуби жена си”, каза той. "17 минути е максимално добра скорост. Измерете разстоянието от Шумен до Хитрино и ще видите", добави Бойко Борисов.

 

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот