Пожарът се разраства


Пожарът се разраства

Саудитска Арабия и страните от Персийския залив започнаха военна операция срещу шиитските бунтовници от движението „Ансар Аллах“ в Йемен, още известни като „хути“, които завзеха столицата Сана и напредват на юг, предаде АФП. .

Операцията на Саудитска Арабия е подкрепена от Вашингтон, от редица европейски страни, а също и от Лигата на арабските държави. Пожарът в обширния Близкоизточен регион се разраства, събитията в Йемен заплашват пряко верните съюзници на САЩ и преди всичко Саудитското кралство. Едва ли ще се размине и сухопътната операция.

Потвърждава се от предстоящото в най-близко време  създаване на съюзна армия под ръководството на Арабската лига, чиято цел е защитата на арабските страни от всякакви заплахи. Иран и Русия са заявили несъгласие с военна интервенция, а Евросъюзът и Китай са призовали към мирно разрешаване на конфликта.

Едва ли тези две позиции са реализуеми. Страховете  сред послушните на Вашингтон арабски режими, както и на Израел от завземането на властта в Йемен от проирански шиитски сили няма да позволят мирно решение. Но и военното едва ли ще донесе траен успех, по-скоро ще засили позициите на „Ислямската държава“ в тази много бедна страна.

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот