Поздравъ отъ София

Автор: Искра Ценкова


Поздравъ отъ София Пощенските картички и снимки на старата столица в сбирката на Иван Бърнев-Буби разказват историята на града. Снимка: Кирил Константинов

Иван Бърнев-Буби притежава една от най-богатите колекции от пощенски картички и снимки на Стара София- експонатите й наброяват около 7500 Сред най-ценните са 42 литографски картички на града, рисувани ръчно върху камък, след това отпечатвани.Произвеждани са основно зад граница. У нас се появяват през 1895-96 г., разяснява колекционерът, автомобилен инженер по професия. Най-ранната литографска картичка в сбирката му е от 1897 г. Около сто са картичките и фотосите на емблематичната за столицата от първата половина на XIX век улица „Търговска“. Колоритната столична чаршия, силно

 

засегната от бомбардировките 

 

през 1944 г., изчезва с появата на днешното ларго - Партийния дом, ЦУМ, хотел „Балкан“, днес „Шератон“. „Улицата е тръгвала от площад „Александър I” при президентството в посока „Дондуков“ и е спирала на площад „Баня баши“. За да си я представим, трябва да пресечем мислено сградите на Партийния дом и на ЦУМ“, разказва Буби. В началото на века на площад „Александър I“ се е издигала импозантната сграда на Застрахователно дружество „Балкан“, а на ъгъла й с бул. „Дондуков“ Грандхотел „Панах“ събирал елита на столицата в първокласна сладкарница и кафене.

 

През 1927 г. хотелът е разрушен и на мястото му е построена сградата на Застрахователно дружество „Феникс“, в която днес се помещава Агенцията по заетостта. През 20-те и 30-те години на „Търговска“ са построени хотелите „Сплендид“ и „Мусала“. В първия е отсядал Кемал Ататюрк като военен аташе в България по време на връзката си с Димитрина Ковачева, дъщерята на генерал Стилиян Ковачев.

 

Интересен е фактът, че след като цар Борис сяда на престола, част от „Търговска“- между шадравана и бул. „Дондуков“, става „Цар Борис“. „Най-ценни са т.нар. събитийни снимки картички. В началото на XX век сме имали много добри фотографи като двамата братя Карастоянови, Григор Пасков. Снимките им са ценен фоторазказ за събитията и живота на столицата, чрез тях проследяваме развитието на града“, подчертава Буби.

 

В колекцията му са запечатани и моменти от погребението на княгиня Мария Луиза, на княгиня Елеонора, на паради по случай Деня на храбростта и обявяването на независимостта на България. София обаче е снимана почти само в големия й център. Кварталите като „Слатина“, „Ючбунар“ са останали извън полезрението на обектива. Затова пък колоритните пазари са със силно присъствие в столичните архиви. Снимани са всички сгради от бул. „Цар Освободител“, но най-много са фотосите на Военния клуб, градинката на „Кристал“. Почти всички софийски църкви също са увековечени върху хартия, но най-голям е бил интересът към храм-паметника „Св. Александър Невски“. Парламентът с паметника на Цар Освободител, жп гарата, улица „Мария Луиза“ също са сред най-предпочитаните обекти за фотообективите.

 

„Един от малко известните факти е, че бул. „ Христо Ботев“ (старото му име е „Фердинанд“) е бил вътрешното околовръстно шосе на София. Тръгвал е от Сточна гара, следвал е днешния бул. „В. Левски“, минавал е край НДК, след това е поемал по бул. „Хр. Ботев“ и е свършвал при Централна гара“, разяснява Буби, който събира не само пощенски картички, но и всичко свързано с историческото миналото на столицата - документи, писма и автографи, покани, членски карти. Сред особено любопитните му експонати са менютата на известни ресторанти. Уникално меню на прочутия „Юнион Палас“ изброява ястията, отредени за празничната трапеза по случай 70-годишнината на Иван Вазов. То е оформено в стил сецисион от художника Стефан Баджов, на него са напечатани две стихотворения на народния поет: „Не се гаси туй що не гасне“ и „Самодивска дружба“. От документа става ясно, че гостите на юбиляря са консумирали

 

супа ала Странджата, 

 

пудинг ала Боримечката, кафе „Хаджи Ахил“, пъстърва, пълнена пуйка, телешко печено. На менюто стоят автографите на поета и на част от гостите му, подписали се за спомен - братята на поета Владимир и Борис Вазови, Евгения Марс, Симеон Радев, Цанко Церковски.

 

Ценен екземпляр в сбирката е и меню на софийския ресторант „Хладна почивка“. На гърба му художникът Константин Щъркелов е скицирал портрет на приятеля си скулптора Андрей Николов и се е подписал собственоръчно.

 
Всъщност Иван Бърнев-Буби не е просто колекционер, той е по-скоро популяризатор на историята на столицата. Реди експонатите си в изложби, за да ги видят всички, които искат, голяма част от тях е събрал и в луксозното си издание „Непознатата София“.

 

Род с ярка следа в историята

 

Иван Бърнев-Буби е наследник на стар столичен род, оставил ярка следа в българската история. По едната линия е внук на арх. Христо Бърнев, по чиито проекти са построени много сгради в София и Пловдив, предимно жилищни. Прадядо му по другата линия д-р Иван Карамихайлов е завършил медицина във Виена, където среща англичанката Мери Слейд и от брака им се раждат три деца: дядо му, също Иван Карамихайлов, който също става лекар, и двете му сестри – Райна и Елисавета. Буби ( малко момче на немски), така казвала гувернантката на дядо му, оттук дошъл и прякорът, който той наследил заедно с името. Англичанката следва любимия си и в България, а семейството купува красивата сграда на ул. „Кракра“ 11, в която днес се помещава Съюзът на българските архитекти. Елисавета Карамихайлова, по-малката дъщеря, е първата атомна физичка у нас и първата жена професор. Сестра на известния хирург е Елена Карамихайлова, първата българска художничка  импресионистка, нейни картини са притежание на НХГ, СГГ, частни, колекции, а галерията в град Шумен носи името й.

 

По в-к Преса

 

 

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот
 

Българи, съдействайте на "Българи"!

Виж повече

« Март 2024 »
пнвтсрчтпксбнд
    
 1. 01.03. - Събития и факти
 2. 01.03.1879 г. – роден Александър Стамболийски
 3. 01.03. - Международен ден за борба с ядреното оръжие
 4. 01.03. - Международен ден на гражданската защита
 5. 01.03. - Баба Марта
 6. 02.03. - Събития и факти
 7. 02.03.1941г. – България се включва към Тристранния пакт
 8. 03.03.1872г. - роден Борис Дрангов
 9. 03.03. - Освобождението на България от турско робство
 10. 03.03. - Събития и факти
 11. 04.03. - Събития и факти
 12. 04.03.1881г. – роден Тодор Александров, водач на ВМРО
 13. 04.03.870г. - независимост на Българската православна църква
 14. 05.03.1872г. – В Русчук загива Ангел Кънчев
 15. 05.03.1883г. – роден полковник Радул Милков - извършил първият боен полет
 16. 05.03. - Събития и факти
 17. 06.03. - Събития и факти
 18. 06.03. - Световен ден на глаукомата
 19. 07.03. - Събития и факти
 20. 07.03.1876г. - Годишнина от патентоването на телефона
 21. 07.03.322г. - Годишнина от смъртта на Аристотел
 22. 08.03. - Международен ден на жената
 23. 08.03.1451г. - Годишнина от рождението на Америго Веспучи
 24. 08.03. - Събития и факти
 25. 09.03. - Свети четиридесет мъченици
 26. 09.03. - Събития и факти
 27. 09.03.1230г. - годинишнина от битката при Клокотница
 28. 09.03.1882г. - роден Коста Лулчев
 29. 09.03.1934г. - роден Юрий Гагарин
 30. 09.03. - Младенци