Последно: Няма спор с Гърция за лъва пред НДК


Последно: Няма спор с Гърция за лъва пред НДК

Изявление във връзка с публикации, че на картата под лапата му са изобразени и гръцки земи.

Лъвът от Мемориала на Първи и Шести пехотен полк пред НДК не е повод за спор с Гърция, заяви министърът на външните работи Екатерина Захариева, цитирана от "Дневник".

Изявлението беше направено във връзка с публикациите, че картата под лапата на лъва е предизвикала смут в южната ни съседка, тъй като на нея са изобразени и гръцки земи.

Твърдеше се, че Атина е протестирала срещу паметника, тъй като според съседите ни картата е на Велика България.

"Вчера наш директор се е виждал с посланика. Официална писмена позиция няма. Гърция е наш стратегически партньор и дълбоко се съмнявам, че такова нещо може да повлияе на чудесните отношения. Този паметник стои пред военноисторическия музей от много години. В никакъв случай той не представлява претенции на България за териториални граници" - заяви Захариева, цитирана от МВнР.

Връщането на лъва бе обещание, което кметът на София Йорданка Фандъкова даде ден след започналото през юли демонтиране на "1300 години България".

Лъвът се е намирал в средата на мемориала на Първи и Шести пехотен полк, който е бил демонтиран през 1977 г., за да бъдат изградени НДК и "1300 години България".

След демонтирането на известния като "войнишки паметник" лъвът и плочите, на които са изписани имената на над 3000 войници от двата пехотни полка, бяха пратени за съхранение в Националния военноисторически музей.

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот