Портрети на възрожденци ще получат училищата


Портрети на възрожденци ще получат училищата Портрет на Вазов рисуван от Васил Стоилов

Това са фотокопия на оригинали, рисувани от прочути български художници...

Министерство на образованието и науката ще подари на всички български училища в страната и в чужбина фотокопия на портрети на наши възрожденци.

Портретите са рисувани от известни български художници и са изложени в най-големите музеи и театри в страната. Целта е училищата да разполагат с копия на най-добрите художествени творби, представящи български исторически личности, така пише в news.bg.

Първите три портрета, които ще получат училищата, са на Васил Левски, Христо Ботев и Иван Вазов, оригиналите са на Иван Солаков, Димитър Гюдженов и Никола Кожухаров.

Близо 2800 комплекта с първите три фотокопия на възрожденски портрети ще бъдат предоставени на регионалните управления по образованието, които ще ги разпределят по училищата. Цената на един комплект е около 4 лева и се покрива от Министерство на образованието и науката. Към портретите са добавени интересни факти от живота на възрожденците или емблематични техни цитати.

Министерство на образованието ще изпрати още портрети на исторически личности, уверяват от ведомството.

Сред тях ще бъдат хан Аспарух, цар Симеон Велики, Св. Св. Кирил и Методий, Паисий Хилендарски, Георги Раковски, Найден Геров, Стефан Стамболов и др.  Предвижда се част от портретите да бъдат подарени за 3 март и 24 май.

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот