Поредни драматични данни за трудовия пазар в САЩ


Поредни драматични данни за трудовия пазар в САЩ Снимка: nato.int

Петролът стигна четиригодишното си дъно, констатират в Investor.bg

 

 

Фючърсите на лекия суров петрол с доставка през януари затвориха на ниво от 40,81 долара за барел на New York Mercantile Exchange, регистрирайки четиригодишно дъно и спад от 6,5 на сто. За седмицата понижението на черното злато бе с 25 на сто, което е най-силният спад от войната в Персийския залив през 1991 г.

 

 

Според анализатори на Merrill Lynch, глобалното търсене ще се свие с 0,5% през следващата година. Все пак, средната цена, която прогнозират от банката за 2009 г., е около 50 долара за барел, което е с 25% повече от текущите нива.

 

Поредни драматични данни за трудовия пазар в САЩ отчитат в Investor.bg

 

Американските статистически служби публикуваха поредните разочароващи данни за пазара на труда в страната. Данните за неселскостопанската заетост показват, че работните позиции в САЩ са намалели с 533 хил. през ноември, което е най-големият спад за последните 34 години. Това значително надхвърля предварителните прогнози на анализаторите, които бяха за съкращение на около 335 хил. души.

 

Паралелно с това нивото на безработица е скочило до 6,7 на сто, което е най-високата му стойност от 1993 година насам.

 

Днешното понижение на броя на работните позиции в САЩ е 11-то поред и идва след новината за съкращения в размер на 320 хил. позиции през октомври. Данните до миналия месец показват, че над 1,5 млн. американци са загубили работата си през 2008 година.

 

Твърде вероятно е съкращенията да продължат и през следващата година, тъй като свиването на кредитирането и понижаването на инвестициите оказва силно негативно влияние върху компаниите в САЩ. Надеждите са стабилизация са насочени основно към новоизбрания президент на страната Барак Обама, който обяви план за създаване или запазване на 2,5 млн. работни места в рамките на следващите две години.

 

Проблемите на пазара на труда играят ключова роля за определянето на старта на рецесия в САЩ. По-рано тази седмица от изследователската организация, която проследява бизнес циклите на американската икономика обявиха, че страната е навлязла в рецесия през декември миналата година. Именно тогава беше и последният месец, в който статистиката отчете ръст на заетостта.

 

 

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот