Политиката на Европа към Турция е абсурдна и късогледа

Автор: Йошка Фишер (10 коментара)


Политиката на Европа към Турция е абсурдна и късогледа

Турското "не" за новите санкции срещу Иран, които бяха одобрени в Съвета за сигурност на ООН, разкрива пълния размер на отчуждаването на страната от Запада, коментира Йошка Фишер*, цитиран в "Политика":

Ставаме ли свидетели на последствията от т. нар. неоосманска външна политика на правителството на Партията на справедливостта и развитието.

Тази управляваща партиа, както се предполага, има за цел смяна на отбора и завръщане към ориенталските ислямски корени на страната, както изтъкват много анализатори?


Смятам, че тези страхове са преувеличени, дори не са на място. И ако нещата вървят по този начин, това ще се дължи повече на сбъдналото се пророчество от страна на Запада, отколкото на политиката на Турция.

Всъщност, външната политика на Турция, която иска да разреши съществуващите конфликти със съседни страни и вътре в тях с активното турско участие, не е в конфликт с интересите на Запада. Точно обратното.

Но Западът, и особено Европа, ще трябва най-накрая да вземат на сериозно Турция като партньор и да престанат да гледат на нея като на държава клиент на Запада.

Турция е и трябва да бъде член на Г-20, защото със своето младо, бързо растящо население тя ще се превърне в икономически много силна държава през XXI век. Дори днес имиджът на Турция като болникът на Европа вече не точен.

Когато след резолюцията на ООН американският министър на отбраната Робърт Гейтс остро критикува европейците, че са допринесли за това отчуждаване чрез своето поведение към Турция, неговата недипломатична откровеност предизвика доста голямо раздвижване в Париж и Берлин.

Но Гейтс бе абсолютно прав. От Жак Ширак до Никола Саркози във Франция и от Герхард Шрьодер до Ангела Меркел в Германия Турция бе мамена и отлагана от Европейския съюз.

Всъщност в случая с Кипър ЕС дори наруши предишни свои ангажименти спрямо Турция и едностранно промени договорени правила.

И докато европейците формално спазиха своето решение да започнат присъединителни преговори с Турция, те направиха малко, за да придвижат каузата.

Едва сега, когато катастрофата в турско-европейските отношения става очевидна, ЕС внезапно пожела да отвори нова глава в преговорите (което ясно доказва, че задънената улица е била политически мотивирана).

Трябва непрекъснато да се повтаря: Турция е разположена в много деликатно геополитическо място, особено що се отнася до европейската сигурност.

Източното Средиземноморие, Егейско море, Западните Балкани, Каспийският регион и Южен Кавказ, Централна Азия и Близкия изток са райони, където Западът няма да постигне нищо или ще постигне много малко без подкрепата на Турция.

И това е вярно не само във връзка с политиката за сигурност, но също и с енергийната политика, ако търсите алтернативи на все по-голямата зависимост на Европа от руски енергийни доставки.

Западът, и особено Европа, не могат да си позволят да отчуждят Турция, имайки предвид своите интереси, но обективно именно този вид отчуждение следва от европейската политика към Турция през последните години.

Европейската сигурност през XXI век ще бъде определяна до значителна степен от съседите на югоизток - точно където Турция е основна за европейските интереси в сигурността сега и все повече в бъдеще.

Но вместо да обвърже Турция колкото се може повече към Европа и Запада, европейската политика тласка Турция в ръцете на Русия и Иран. Този вид политика е едновременно ироничен, абсурден и късоглед.

От векове Русия, Иран и Турция са били регионални съперници, никога съюзници. Европейската политическа слепота обаче изглежда пренебрегва този факт. Разбира се, Турция също е много зависима от интеграцията със Запада.

Ако тя изгуби това, драстично ще отслаби собствената си позиция по отношение на потенциалните й регионални партньори (и съперници), въпреки идеалното геополитическо положение.

Турското "не" за нови санкции срещу Иран по всяка вероятност ще се окаже значителна грешка, освен ако премиерът Реджеп Ердоган не успее да постигне истински обрат в ядрената политика на Иран.


Това обаче е малко вероятно. Освен това при конфронтацията между Израел и Турция, засилваща радикалните сили в Близкия изток, какво чака европейската дипломация, както в Брюксел, така и в европейските столици?

Западът, като и самите Израел и Турция, със сигурност не могат да си позволят постоянен конфликт между двете страни, освен ако желаният изход за региона е да продължи по своя път на трайна дестабилизация.

Крайно време е Европа да действа. И което е още по-лошо, ако европейското равнодушие е видимо първо и предимно в случая с Турция и Близкия изток, плачевното състояние на нещата не се ограничава с този регион.

Същото се отнася и за Южен Кавказ и Централна Азия, където Европа, с одобрението на малките страни доставчици там, трябва твърдо да преследва своите енергийни интереси и да се наложи над Русия, както и в Украйна, където Европа също трябва сериозно да се ангажира.

Много нови развития бяха задвижени в целия регион от глобалната икономическа криза и нов играч - Китай, излезе на геополитическата сцена.

Европа рискува да закъснее дори в собственото си съседство, защото активната европейска външна политика и силният ангажимент от страна на ЕС силно липсват във всички тези страни.

Или както каза Михаил Горбачов: "Животът има начин да наказва онези, които закъсняват".

--------

*
Йошка Фишер е вицеканцлер и външен министър на Германия (1998-2005 г.) - бел. ред.

 

Коментари
2010-07-11 10:02:17 От: Reynaldo Reynaldini

Тази статия ако беше писана от Ахмед Доган щеше да има лавина от критики.Езика на Волен Сидеров щеше да е в мазоли поне месец.Но понеже принадлежи на Йошка Фишер никой не смее да го критикува.Волен Сидеров се прави на мъж пред елементарни журналисчета но към бившият министър на външните работи се прави че нищо не се случило. Понеже Атакисчетета не смеят да критикуват Йошка Фишер аз ще го направя.Европейската Общност ако направи грешката да приеме Турция башибозука ще завладее Европа.И това не е добре за Европа и за България.

2010-07-11 14:27:51 От: е е е е!

никой не иска да вземе Турция но и не ще друг да я вземе!Изобщо тази статия на Йошката е поккана за танц но никой не иска да танцува с нендерталеца турция!целта е да бъде поставен този неандерталец в позицията на буридановото магаре което умряло от глад в размисъл коя купа да пасе !Така искат да направят с турция !Едва ли Европа ще приеме турция в този и вид . сега тепърва предстоят Кюрдски вълнения независимиост на кюрдските земи !териториална сепарация на турците !ще се искат повече свободи за огромните национални малцинства в турция без Кюрдия-за кавказци за татари за ..кавито има там !А има доста много !И чак тази омаломощена турция ще Бъде пусната в ЕС.Това е идеята но това не начи че някой полуидиот чиномвник с власт от ЕС няма и не може да направи ...прочети целия

2010-07-11 17:08:09 От: 3

Ех Реналдо или РЕхал все тая!
Нали си Турчин що не сакаш анадолците у ЕС???
ЗАщо не подкрепяш моето и на много БУГАРИ лого--------Никакъв ФЕС у ЕС!!!

2010-07-11 18:55:28 От: Reynaldo Reynaldini

1(първо).Не съм казал ,че не искам Турция в ЕС. А казах ,че ако ЕС приеме Турция ЕС ще сгреши ,че са приели Турция.Защото Турция ще завладее ЕС и България.и 2(второ)В ЕС има повече ФЕСОВЕ отколкото Българи.Само в Германия са около 5млн. в България сме около 1млн. и ето ,че Фесовете са повече много повече от Българите.(за сведение на невежите относно темата)3.(трето)естествено ,че никой не ще да вземе Турция в ЕС ,защото знаят че ще се случи това което си мисля аз.Но в крайна сметка ЕС ще е принудена да приеме Турция но тове ще се случи след около 10-15 г.За ваш голям ужас това е неизбежно.

2010-07-12 22:19:17 От: 3

Турция няма да е в ЕС поне още 30-35г!ЗАщото един референдум и са аут!И защо и кой ще пренуди ЕС да приеме една изостанала анадолска паплач и то 70-80 млн от коитто 5-6 що-годе образовани!Защо ще приемат нация която е силно ислямизирана и конфликно настроена към различно мислещи от тях!Тези които виждат в кръста самия дявол или дълбокия антагонизам който все още се насажда в мисюлманския свят спрямо християнството!И е прав сегашния Папа като казва че от 600-700 г от съществуването на османската империя тя нее дала нищо на света освен огън.сеч,и насилиственно потурчване на население което е естественно християнско!За тази държава ли ЕС ще гласува ???Не!И аз лично ще гласувам с не!Затова винаги ще скандирам--Никаъв ФЕС у ЕС......

2010-07-13 14:29:58 От: б.турчин

За Турция ли става въпрос че са изостанали?Дори няма да я сравнявам с България,щото няма място за сравнение,въпреки че обичам страната си.Всички които мислят като теб да си купят билет и да отидат и да посетят страната и съм сиурен, че като се върнат ще мислят по съвсем др. начин.Няма нито една сфера на която те да са по средата или назад.Те са много по напред и от някои страни членки на ЕС.Колкото и да не искате да приемете ,това е реалноста и точно заради това великите сили не искат да я приемат като пълноправан член и измислят какви ли не глупости.

2010-07-13 20:22:48 От: Reynaldo Reynaldini

1.За какъв референдум става въпрос.Лицето "З" май е слънчасъл.В коя страна на ЕС се проведе референдум за приемането на България в ЕС? В никоя страна.Затова няма да има референдум и при приемането на Турция. Никой няма да се събрази с мнението нито на "З " нито на "Reynaldo Reynaldini" нито на който и да е.Просто ние не сме никакъв фактор при вземането на такива решения.Когато големите решат Турция ще влезе в ЕС,а кога ще се случи това е отделен въпрос.2.Турската икономика е по силна от икономиките на почти свички страни.3."Никаъв ФЕС у ЕС......" в момента ФЕСЕВЕТЕ са много павече от Българите в ЕС.Може и да не сте съгласни с мен когато казвам ,че повечето които се изказват тук са 6(шест) волтови но е така

2010-07-13 21:31:20 От: 3

Слънчасал си ти г-син еди кой си!Всеки нов член на евро саюза се приема чрез референдум в съответната страна!Каточели е затова те псуват и те плюват!!!И ти тайничко се надяваш фесовете да са в ЕС ама друг път!!!Това е реда за прием на нови членки и поправки в законовата уредба на ЕС!
Мисля че имаш нужда да почетеш малко повече,отколкото да се ровиш в чуждите постове!

2010-07-14 17:35:45 От: Reynaldo Reynaldini

"З"през 2004 ЕС наброява 19(деветнедесет) държави и приема нови 10 (десет)страни(Естония,Кипър ,Латвия ,Литва ,Малта,Полша,Словакия,Словения,Унгария,Чехия).Дане би във всичките 19 (деветнадесет) държави да са се провели по 10(десет) референдума за всяка една от навите страни които влязоха в ЕС.Дане би през 2007да са се провели референдума във всички 29 страни да се провели по два референдума за две отделни страни кадидатки-Бъгария и Румъния?"З" не ги разбираш нещата.В ЕС приема става след одобрение от националните парламенти и удобрение от Европейската комисия.Който сънува референдум ще продължава да сънува и само със сънуването ще си остане.Така че внимавайте в слънчевите дни. За някои хора тези дни са много лоши дни.

2010-08-10 12:26:08 От: pkdey

Високият промишлен ръст означава ниска изходна база !тоест там тръгват от невероятно ниска база на развитие и ...догонват !Ама кога ще догонат господ знае !За цивилизационните порядки в турското общедтво просто трябва да се видят всичките сапунки в България !там въпреки многото шекер се вижда че нивото им е като в БГ преди 80 години !А в Анадола и кюрдия още по назад!..това са обективните факти !Така че да не се изсилваме !Все пак БГ прави огромни успешни стъпки в своето самоинущаожаване и поради това сега сме на път да се срещнем с турция и те да ни задминат!Апо отношение на доходи май са ни минали !Но това е резултата от работата на сбърканиятбългарски овчар който само стриже и коли стадото си без да го храни !Факт е че ако това продължи сколо ще има паси...прочети целия

Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот