Политбюро вдига две сгради в центъра на Солун - наемите за Зографския манастир

Автор: Свилен Мишляков, БЪЛГАРИ


Политбюро вдига две сгради в центъра на Солун - наемите за Зографския манастир

Ефория „Зограф” някога – като „куче-касичка”, или като бакалски тефтер без поименни сметки.

Наскоро, в един от националните архиви, бяха огласени прелюбопитни документи, визиращи близкото и по-далечно минало на държавата. Иде реч за т.н. Решения „Б” на Политбюро и Секретариата на ЦК на БКП – светая светих на бившата НРБ, там където се ковеше държавния живот и съществуването на българите. 

 

 

Не са какви да е решения – без идеологеми и псевдоокраски, резолюциите им показват истинското състояние на нещата. Проследяват ходовете на Тодор Живков и най-близките му ясновелможни съратници. Обозначени са с буквата „Б”, отнасят се до тайни действия на държавата, по които не трябва много-много да се дискутира, или, недай боже, да настъпят спорове и караници... Не, че не ги е имало.

 

 

  Поясняваме: – „втория план” на разнищваните събитията осветява факта, че не става дума за спорове с Тодор Живков – с него не се прекослови ! – а за „кротки” кавги между останалите членове и кандидат-членове на Политбюро.

 

 

  „Решенията” се отнасят до: помощта оказвана на чужди комунистически и работнически партии, националноосвободителни организации и движения ( тук четем направо водевилни истории – отпускат се суми от няколко хиляди ( ?!) до милиони долари на борци за справедливост от цял свят!), за заеми на борещи се Никарагуа, Виетнам, Танзания със световния империализъм, за подпомагане на профсъюзните централи в Ливан, Никарагуа, Чили, Салвадор ( ?!), за предоставяне кредити от стотици милиони $ на Ирак и Алжир.

 

 

   Разполагат българите с бол пари  в личните си сметки, набрани от супер заплати, поради туй се раздават помощи на политемигранти тук, които превишават тези заплати. Безплатно лечение на ранени ливанци и палестинци - и за това трябва санкция на Политбюро. Обсъждат се различни въпроси за дейността на разузнаването и ДС: отпускане на персонални високи пенсии на залужили агенти на ДС, също тъй и  заслужени  пенсии на близки на загинали агенти в чужбина.

 

 

  От редовете в Решенията „Б” става ясно, че първостепенна грижа на най-важният аеропаг в държавата е, как да се осигурят суперудобни за отдих жилища на номенклатурните кадри, в кои райони на София да са те, да се дава софийско жителство на офицерите от БНА – по съветски образец, това не се обсъжда, а се гласува. Политбюро се занимава и с поименно определяне на заплатите на правоимащите: минстри, зав.отдели в ЦК, секретари на ЦК, и на своите възнаграждения.

 

 

От всичко дотук: – Слава Богу, че не сме знаели, не сме допускали...

 

И между сбиротъка, изникнаха два любопитни документа – отнасят се до Ефорията „Зограф” и българския Зографски манастир „Св. Георги” в Света Гора на Атон. Нали БПЦ е отделена от държавата, още повече от някогашната ? Четем дословно:

 

                                                       

                                                               

До Секретариата на ЦК на БКП – 22 февруари  1983 г.

 

 

                             Доклад  от Петър Младенов – член на Политбюро

                             на ЦК на БКП, министър на външните работи

 

                             

                              Другари,

 

С Решение № 643 / 1980 г. на Секретариата на ЦК на БКП се отпуска помощ за възстановяване и поддържане на имотите на българския манастир „Зограф” в размер на $ 275 000. С тези средства и с помощ оказана от Синода и Ефория „Зограф” в България, в центъра на Солун е построена  9-етажна сграда. От нея манастира получава годишен доход от 6 000 000 драхми. Заедно с това манастира е започнал строеж на втора сграда в Солун на друго място. За първия етап са нужни - $ 300 000.

 

   Сегашните доходи НЕ СА ДОСТАТЪЧНИ ЗА ИЗДРЪЖКАТА НА МОНАСИТЕ ( б.а. – курсивът мой ), чийто брой ще се увеличи, и да се извършват редица възстановителни работи на сградите на самия манастир, на водопровода, пристанището и пътя до манастира ( б.а. – манастирът се намира навътре, на 1 час път от кея, самото пристанище е под юрисдикцията на гръцката държава !) За да може да се запази този крупен културно-исторически паметник на нашия народ е нужно да се окаже помощ и да се построи втората сграда на манастира в Солун.

Предлагам Секретариата на ЦК на БКП да вземе следното РЕШЕНИЕ:

 

Дава съгласие Министерство на финансите да отпусне помощ на българския манастир „Св. Георги Зограф” в Атон в размер на $ 300 000.

 

 

Моментално следва РЕШЕНИЕ „Б” № 11 от 14 март 1983 г . на Секретариата на ЦК , с него дава съгласието си ( един вид, НАРЕЖДА) на М-во на финансите да отпусне помощта, сградата да бъде завършена и да носи доход на манастира.

 

 

През последните години, ред скандали съпътстваха Ефория „Зограф”.  Основана е през 1926 г. с указ на Борис III и е освободена от данъци, такси и митнически налози, за да черпи манастира безмъзмездно средства и да има живот в това българско средище на Атон. Преди години, ефорията бе заловена в далавери с уиски, не плаща налози, изкушението е велико. Интересно ще е, дали тези две сгради в центъра на Солун все още фигурират сред имотите на Ефорията ? Ако са там и не са се преместили в нечий джоб, дали монасите, според последни данни 37 на брой, все още виждат нещо от тези пари от наеми ?

 

По в-к Свободен народ

 

 

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот