Полетът на Местан и падението на Станишев

Автор: Иван Бунков


Полетът на Местан и падението на Станишев

Докато Станишев "слиза" сред народа, Местан се издига от народа нагоре...

Истински полет изживя в неделя през нощта в трета зала на НДК лидерът на ДПС Лютви Местан.

Сдържан, видимо доволен от резултата, той не можеше да се отпусне и на воля да се зарадва на победата си в евроизборите, за да не би да наскърби чувствата на по-големия – „батьото” – в коалицията, който се гърчеше от срам и неудобство да признае мъжки разгрома си в съседския политически двор.

Но духът на Местан, поозаптяван, по-скоро самоиронично, профилактично – което още повече подчертаваше задоволството му от победата – все пак тържествуваше яко. Имаше защо.

По всичко личеше, че Местан знае как се прави политика. И как се правят избори. Особено с мощния гръб на Пеевски до него и с невидимите напътствия на Сокола.

Но основното нещо, което изпъкваше тази нощ при Лютви Местан, бе, че той владееше всяка дума, че се наслаждаваше не само на победата си, но и на казаното слово.

Той просто редеше с кеф изречение след изречение – истински логически съждения, които удряха точно в целта – печелеха нов електорат и обясняваха на противниковите играчи какво основно им липсва.

Същото липсва и на „батьото” от коалицията – Станишев. А то е простичко нещо – отдаденост. Колкото простичко, толкова и трудно постижимо.

Рядко съм срещал човек като Лютви Местан така отдаден на мисията си.Човек, който следваше всяка стъпка на Доган с цел да се учи. Човек, който чете постоянно, за да се саморазвива, когато колегите му депутати се шляеха и губиха време в парламента, а той не беше още сегашният Местан.

Ако Станишев се е зарекъл „да изрови земята” да спечели тези избори преди няколко седмици, Местан е започнал да „рови земята” от как се помни. И в буквалния, и в преносния смисъл на думата. Затова той няма за цел да слиза при миньорите и сантиментално да се пъчи, колко голямо нещо е това. Не, Местан познават и хората с наклонени като човешки гръб нивички на Родопите, и миньорите от малките ни градчета и, най-важното, той е един от тях.

И за разлика от Станишев, който е „слизал” в Бобовдол, Местан се е издигал към София с целия си свой неусетно натрупан през годините стаж. Затова неговите хора му вярват. И той знае какво да им каже.

Знае какво да каже на пресконференцията пред колегите журналисти и политици, но и на човека от мината и нивата, насаме и поотделно. И това не са самоопияняващи новобранеца клишета.

Така стана и с подготовката за изборите. Тя започна отдалече и с разбираем език.

Кой, освен проф. Владко Панайотов (бел. ред. - евродепутат от ДПС), даде отчет пред нашия вестник „Нов живот” за свършеното от него в предишния Европейски парламент? И кой евродепутат свърши точно като него конкретна експертна работа?

Кой беше признат за „зелен” депутат на годината? Кой доведе европейски светила от най-различни области в Източните Родопи?

Кой покани при себе си на гости в Брюксел представители на местните общини, разходи ги из залите на Европарламента, запозна ги със своята дейност за България, далеч от България? – Владко Панайотов, евродепутатът от ДПС.

Всяка негова стъпка бе отразявана във вестника – защото го искаше, защото подаваше подходяща информация и защото имаше какво да каже. Така че темата за европарламента за ДПС-избирателите бе поддържана през годините.

А сега за изборите ДПС направи най-добрия клип с конкретните послания за нашето село и парламента на Европа. А и агитацията, не се съмнявам, както винаги, вървеше от врата на врата.

Но препатилият, живял без помощ от мама и татко, Местан знае родопската приказка: „Когато печелим, какво губим?” Защото няма печалба без загуба. Тя може на пръв план да не се вижда, но който иска да я намери, трябва да се огледа и ще я открие там, дето най-малко очаква.

Обикновено в живота „загубата” най-често идва от завистта или неразбирането, накърняването на нечии близки до твоите интереси. И тук е така.

Както и да го сучем и както да го гледаме, печалбата на Местан е удар в сърцето на Станишев. Защото те в една лодка плуват, едни и същи мрежи хвърлят в едни и същи акватории – на единия мрежите пълни, на другия – полупразни.

Станишев язвително каза на пресконференцията: Очевидно ние не сме се облагодетелствали от властта!

Как да го разбираме? Че неговите партньори са се облагодетелствали, а те не? Че къде са дрямали? Той вчерашен ли, че не знае как се създава и отглежда партия и как се създават избиратели?

Нечестно е сега да казвате това на ДПС, другарю Станишев. И не морето е криво, че не пуска лапнишарани, и не Георги Първанов е пиратът, който ви отмъкна улова. Вината е единствено и само във Вас и в никой друг.

Може да сте добър рокер, добро момче – но не сте „намъчен”. Не знаете какво е неистов труд, драпане за живот, воля за победа на всяка цена. Ето това са момчетата от ДПС. Те още в детството си имат оня трудов стаж, който вие и като командир на кораб го нямате още.

Всичко друго е бош лаф. Опит да се слиза при народа. При работническата класа, при трудовата интелигенция и т.н. и т.н., наслушали сме се на това в недалечното минало по времето на баща Ви.

Ако не бяха тези биберони, щяхте да имате социални рецептори, а не клакьори и да разберете отдавна, че серкмето Ви е продрано. И не хваща нищо съществено.

Но нейсе. Животът продължава. И въпросът при Вас би трябвало да е: „Когато губя, какво печеля?” Печелите това, че виждате неизбежния крах.

Свестен човек трябва да поеме кормилото на лявата партия, докато не е станало безнадеждно!

Авторът е главен редактор на в. "Нов живот"-Кърджали и председател на Асоциацията на регионалните медии в България.

От в. "Нов живот"

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот