Подсъдимият Вапцаров и свидетелката Багряна

Автор: Йордан Василев


Подсъдимият Вапцаров и свидетелката Багряна Заповедта на Никола Гешев за ареста на Никола Й. Вапцаров.

Измислиците за ролята на Багряна при осъждането му се тиражират и днес...


Подсетиха ме, че днес (23 юли - бел. ред.) се навършват и 70 години от разстрела на Вапцаров. Той за мен е голям български поет. Книжката му "Моторни песни" (1940) е съвсем тънка. Той продължава да пише и поверява тези най-интересни свои творби в ръкопис на бъдещата актриса Иванка Димитрова, по-късно негова съподсъдима в процеса.

 

На нея дължим, че ги е запазила. Мнозина сигурно ще бъдат изненадани, че първата му книга с всичките му стихотворения е издадена чак в края на 1946 г., две години са изминали откак неговите идейни другари са на власт. Всички леви писатели вече са издали по няколко книги, а за него се не сещат. Инициативата за изданието е на Христо Радевски, той написва и предговор.

 

Цялата работа е, че неговите другари изобщо не са го ценели като поет - твърде модерен им се струвал. Затова и са му възложили да завежда мино-подривната работа (на днешен език - тероризъм) и той става жертва, защото във всяка страна по света присъдата за такава дейност е само една - смъртна.

 

Чак след като той посмъртно получава международна награда, разбират, че е стойностен автор. Тогава решават, че трябва да прехвърлят на някого своята вина за гибелта му. И кой, кой? - Единственият човек, който се е осмелил да се яви в съда като негов свидетел - Багряна.

 

Тя ни разказа, че нейният близък, писателят Матвей Вълев й донесъл "Моторни песни" и я помолил да се яви като свидетел и да каже, че Вапцаров е поет. Но появи се във в. "Народна армия" статия от някакъв генерал, че тя е виновна. И след това внушаваха тази измислица на децата в училище, та много хора и до днес не искат да четат Багряна.

 

Когато подготвяхме нашите книги за Багряна и културата през първата половина на ХХ в., двамата със съпругата ми Блага отидохме да чуем мнението по този въпрос от брат му Борис Вапцаров, който заемаше отговорна длъжност. Той и съпругата му Венера бяха възмутени от това измислено обвинение към Багряна.

 

Питахме също и Иванка Димитрова и тя като присъстваща (подсъдима) в същия процес ни разказа как поетесата е стояла на юлския пек три дни на двора с чадърче, докато дойде нейният ред да влезе пред съда, защото подсъдимите са били много.

 

Иванка ни каза как я гледала от прозореца - нали е била арестувана. И тя бе възмутена, защото видяла как другият свидетел на Вапцаров, тогава депутат от района, на втория ден от чакането си тръгнал и Багряна останала единствен свидетел.

 

Ето това е тази стара история. Бог да прости поета и човека Вапцаров!

 

Бел. ред. - Йордан Василев и съпругата му Блага Димитрова са автори на изследването за живота и творчеството на Елисавета Багряна "Дни черни и бели", двата тома са публикувани за пръв път през 70-те години на миналия век. 

 

Отзивът е взет от профила на Йордан Василев във ФБ

 

 

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот