Подписваме с Македония, нема лабаво


Подписваме с Македония, нема лабаво Снимка:Dariknews

След дълги препирни договорът за добросъседство с Република Македония излезе на преден план. Отново напомнихме за разрушената плоча на хълма Каймакчалан

Подписването на Договора за добросъседство между България и Македония е важна крачка по пътя на мирното задълбочаване на връзките между двата народа и на европейската интеграция на държавите от региона. Това заяви президентът Росен Плевнелиев, който прие днес на „Дондуков“ 2 на работна среща македонския държавен глава Георге Иванов.

Дължавният ни глава изрази увереност, че взаимната изгода, произтичаща от този документ с Македония, ще доведе до повече инвестиции, успешни регионални инфраструктурни проекти, високи постижения в сферата на туризма и мобилността на квалифицирани специалисти, така е упоменато във в-к ТРУД.

Плевнелиев даде за пример споразуменията за добросъседство, подписани от България с Турция и Румъния и благоприятния им ефект върху развитието на сътрудничеството в региона. „Регламентирането на двустранните ни отношения с тези страни донесе спокойствие в бизнеса, удовлетворение в обществата ни и повече доверие сред международните ни партньори“, заяви президентът и напомни, че българската страна отдава важно значение на опазването и възстановяването на българските военни паметници. „Очакваме скорошно окончателно решение на въпроса за поставянето на паметна плоча за загиналите български воини край Каймакчалан“, заяви президентът.

Изтъкна и важността на реформите в ключови сфери в Македония и гарантирането на независимостта на органите на съдебната власт като неизменна част от пътя към европейска интеграция на страната.

Македонският държавен глава Георге Иванов на свой ред призова за повече регионални инициативи, които да направят Балканите още по-активен участник във формулирането на европейската политика. „Нашият регион трябва да бъде по-задружен, трябва да се ръководим от прагматизъм и да не позволяваме исторически обременености да попречат на сътрудничеството ни в днешния динамичен свят“, заяви той.

Македонският президент е на работно посещение в България, в рамките на което беше удостоен със званието „Доктор хонорис кауза“ от Българската академия на науките. Росен Плевнелиев поздрави Георге Иванов за сериозното академично постижение и пожела то да даде основата за устойчиво научно сътрудничество между България и Македония.

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот