Пламен Галев остава в ареста


Пламен Галев остава в ареста Снимка: actualno.com

Съдът прецени, че има опасност задържаните да извършат ново престъпление, но не и да се укрият, съобщава actualno.com

 

 

Софийският районен съд остави в ареста Пламен Галев, Красимир Оков и Георги Градевски. Искането за постановяване на мярка за неотклонение "задържане под стража" бе направено от прокуратурата. В мотивите на съда е записано, че обвиняемите няма опасност да се укрият, но има опасност да извършат повторно престъпление. Обосновано предположение за това произтича от свидетелските показания и от данните, събрани чрез СРС-та. Заседанието по мерките продължи около 4 часа при закрити врата. Втората инстанция на делото е 12 декември от 10 часа.

 

Вчера сутринта МВР публикува информация, според която Главна дирекция "Криминална полиция" издирва лицата Пламен Христов Галев и Красимир Оков за извършено тежко криминално престъпление. По-късно Христов бе задържан в Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" при съвместна акция на ДАНС, прокуратурата и МВР.

 

На 8 ноември т.г. охранителят Георги Градевски е нанесъл побой на сина на журналистката Лидия Павлова и негов приятел, за което били подадени жалби. Тогава Галев и Оков чрез изнудване започнали да оказват натиск на Павлова, за да окаже тя въздействие върху сина си и неговия приятел да оттеглят жалбите. Журналистката била заплашвана, че синът и ще бъде изкаран наркоман. Според прокурор Алексиев побоят на 8 ноември е типична проява на хулиганство и не е предизвикан с нищо. Делото се гледа в София, защото Софийска районна прокуратура е овластена с постановление на главния прокурор да води разследването. Алексиев обясни, че Пламен Галев е бил обявен за издирване, след като не е бил намерен на заявените пред държавната администрация адреси. Руси Алексиев гарантира, че от прокуратурата не е изтекла информация за днешната акция.

 

Във връзка с това дело във Военно-окръжна прокуратура се водят няколко дела срещу длъжностни лица за това, че не са изпълнили задълженията си.

 

От прокуратурата съобщиха, че по разпореждане на Върховната касационна прокуратура за нарушения в служебната дейност на полицейски служители от РУ на МВР - Дупница, е извършена съвместна проверка от магистрати на Софийската военноокръжна прокуратура и от служители на Дирекция "Инспекторат" - МВР.

 

По време на проверката са констатирани нередности в работата на полицейското управление по получаването, регистрацията, разпореждането, обработването и движението на постъпващите сигнали от граждани и пострадали лица. Наред с това са събрани достатъчно данни за извършени престъпления и бяха образувани две досъдебни производства:

 

- срещу длъжностни лица, служители на РУ на МВР - Дупница, които на 8 ноември 2008 г. не са изпълнили задълженията си по служба, като не са предприели своевременно необходимите мерки срещу Георги Красимиров Градевски, който е нанесъл побой на две лица като им е причинил телесни повреди - престъпление по чл. 387, ал. 1 НК;

 

- срещу длъжностни лица, служители на РУ на МВР - Дупница, които за времето от 2003 г. до 2008 г. при условията на продължавано престъпление не са изпълнили задълженията си по служба, като в нарушение на Закона за контрол над взривните вещества, огнестрелните оръжия и боеприпасите (ЗКВВООБ) и Правилника за неговото приложение, са издали разрешителни за придобиване, носене и съхранение на огнестрелно оръжие и боеприпаси на лица, които нямат право на това - престъпление по чл. 387, ал. 1, вр. чл. 26, ал. 2 НК.

 

По двете досъдебни производства се извършват действия по разследването.

 

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот