Петър Дънов: Практикуването на йога е вредно за българите

 (31 коментара)


Петър Дънов: Практикуването на йога е вредно за българите

Методите им са свързани с големи рискове и те не са пригодени за физическото тяло на европееца. Запомнете това добре”, съветвал Учителят

Това твърдение може да се стори пресилено и крайно за мнозина хора, които са практикували или практикуват различни източни духовни методи, но явно има неща, които не знаят и затова не преценяват обективно.

 В повечето случаи това са хора търсещи, чувствителни и интелигентни, но същевременно крайно неудовлетворени от живота и действителността около тях. Те искат нещо повече, нещо много по-голямо и по-различно от това, което им се предлага на пръв поглед. Затова и доста необмислено се хвърлят към всякакви духовни системи и практики, които не познават добре.

 

 


Да, много от съвремените хора в България, Европа, Русия и Америка за съжалание не намират утеха и разбиране за духовните си и емоционални потребности в християнството. Поне в тези инстуционални форми, в които то съществува: православие, католицизъм, различните протестански църкви.

 Християнството в този си закостенял вид не дава отговори на много въпроси, огражда всичко във вид на тайнства и загадки и на практика се е дистанцирало от хората и от новия тотално променящ се свят. За канона, смъртта и отвъдното са неопределени понятия. За свещениците, съществуването на душата е тайна, смисъла на страданието е Божие изпитание, а явното неравенство и несправедливостта в живота са неясни необходимости, за които само Бог знае.

 

 


Философията на древна Индия дава всички тези отговори. Човекът е безсмъртна същност, която се преражда усъвършенствувайки се, за да постигне „нирвана”, за да се слее с Цялото и да живее във вечно блаженство. Древните индуси са показали и техниките за това. Така йога-центровете се пълнят с желаещи, които искат да укрепят здравето си, да намерят вътрешния си мир, да открият щастието, да знаят накъде отиват и какъв е смисъла. В интерес на истината чак за „нирвана” никой не си мисли и единици се опитват да вникнат в невероятно сложната източна философия и да я приложат, но мнозинството поне абстрактно знае за целта. Казват си нехайно: „И това, което правим е от полза, и това е стъпка напред, а за останалото ще му мислим в следващия живот. Но дали наистина е така?

 Невежеството у европейците, включително и у българите, е пълно. Затова и леко влизат в най-големият капан в живота си. Защо?

 

 


Повечето от практикуващите йога въобще не могат да проумеят мисленето на индийците. Защото разглеждат упражненията и медитационните техники като някакъв вид оздравителни и релаксиращи упражнения. Не си дават сметка, че те са мощни оръжия за изграждане и проява на определен тип съзнание и поведение. И че това събудено съзнание от миналото ще ги върне хиляди години назад, много преди тяхното вече християнско определение.

 Човешката история е резултат от развитието на човешкият ум, следствие от разгръщането на човешкото съзнание. Така тя преминава през съответните му етапи: колективно несъзнателно, съзнателност, индивидуализиращо се самосъзнание и вселенско свръхсъзнание. Първите два етапа се характеризират със слизане на човешкия Дух /разум/ към все по-голяма материализация. В този момент човек загубва спомена за божествения си произход и същност, за единството на всичко. Затова този етап се нарича етап на Инволюция, на движение от центъра към периферията.

 Това центробежно движение обаче приключва с раждането и служението на Христос. Оттам нататък човечеството навлиза в коренно различен етап. Това е етапът на развитие на самосъзнанието на всеки индивид и постепенно придобиване на свръхразум и съвършенство, т.е етапът на движение от периферията към Божествения център, етапът на Еволюцията, на разгръщането чрез новопридобитите качества. Единственият път затова е даден в учението, служението и жертвата на Христос. Това е учението на Новото време, учение, което трябва да бъде изучавано, разбрано и приложено в бъдещето напред от всички хора.

 Всички други учения, включително и индийските са създадени в предишния период и обслужват друг етап на развитие - инволюционния. В този смисъл те са правилни и велики, но за съжаление напълно остарели. Особено за тези, които са дали християнски обет от вече много, много поколения назад. За християнина това е връщане назад, отказ от извървения път, нежелание да се разбере и приложи новото учение. Оправданията на много хора, че църквата не им дава отговорите и че се е забатачила в пари и имоти не е извинение.

 

 

 

Провалите и издънките на свещеничеството са си техни провали и не трябва в никакъв случай да рикушират върху християнството като идея. Едното е институция, а другото е свещената истина, пътят. А и в Евангелиетата никъде не се говори за църква, а за любов към този, който те мрази и стремеж към съвършенство. „Бъдете съвършени, както е съвършен и Небесният ваш Отец” Матей,гл.5-48. и „Бъди милосърден, както и вашият Отец е милосърден”, Лука, 6-36. Това е върховното послание на Новото време.Христос постави началото на огромен космически период, първата част, от който е 25.000 години. Всеки един такъв етап се подразделя на 12 части, които са свързани с дванадесетте зодиакални съзвездия на фона на който наблюдаваме Слънцето. С идването си Иисус започна първият от тях – епохата на Риби. Епохата на Водолей започна през 1914г. Който не вярва нека си отвори една звездна карта и да види, че вече сме изминали първите 1-2 градуса от съзвездието към равноденствената точка на 21 март. Това в астрономията и в астрологията се нарича процесия на Зодиака и е свързано с конусообразното движение на земната ос.

 Учението за епохата на Водолей е дадено от Всемировият Учител Беинса Дуно. Преди 2000г. в Иудея се роди синът, а през 1864г. в България се роди Бащата – Петър Дънов.

 

 


Още през 1914г., когато вече доста българи са запознати с източните учения и прилагат методите им, някои от учениците на Учителя искат мнението му. И той казва: „Сега, когато говоря за дълбокото дишане, нямам намерение да препоръчвам специалните упражнения за дишане на индусите. Те имат специални упражнения за дишане, които са неприложими за европейците. Ако европейците ги приложат ще се натъкнат на големи противоречия.”

 

 


А по-късно, когато някои от практикуващите йога наистина имат проблеми той казва: „ Не слушате това, което Аз казвам, а вярвате на това, което другите са казали преди хиляди години на едно друго човечество. Има много начини, методи с които йогите си служат, но ако не ги разбере човек, той може съвършено да се осакати. Аз давам методи с най-малки рискове за човешкия ум. Те са методи на разумната Природа. Методите обаче на йогите са свързани с големи рискове и те не са пригодени за физическото тяло на европееца. Запомнете това добре.”

 Учението на Новата епоха е дадено в България, изнесено е на български език, написано е с българска азбука и всеки българин има привилегията да го чете в оригинал. Това е велико благо, което за съжаление малко от нас осъзнават. Оказваме се в положението на евреите, които бяха родени в Иудея преди 2000г., но преминаха през живота си без да разберат какво става около тях. А затова са съжалявали после цяла вечност.

 

 


Йога е старо учение, отдавна достигнало кулминацията си, а пред нас е новото, бъдещето. То е крехко и още в зародиш и само от нас зависи да го развием, използваме и предадем. Това е мисия, която предопределя идните векове. Някои обаче предпочитат да си стоят във миналото, пропускайки най-важното в живота си - Словото Божие, дадено на български език и на българския народ.

 

 Учението дава и вътрешният мир и отговорите на всички въпроси. Прераждането е факт, всички форми, през които сме минали живеят в нас и са оставили отпечатък, любовта е наша същност, а съвършенството - цел. „Човек е призван да бъде господар на себе, да управлява слънчеви системи, да бъде истински съработник на Бог”, казва Учителят.

 

 

  

 

По Frognews, Силвия Дончева  -  С. М.

Коментари
2012-02-28 21:22:30 От:

Що за пошла подигравка с великият българин?!?!?!?

2012-06-08 00:01:17 От: Симеон

Петър Дънов: При йогите дишането е цяла доктрина, цяла наука

Положителната наука според мен трябва да започне с децата, с дишането. Първото нещо като станеш сутрин е да знаеш, че трябва да имаш едно правилно дишане, да имаш един правилен ритмус. Онзи, който има правилно дишане, той като легне да спи, мъркане няма, хъркане няма, запушване няма, отваряне на устата няма, при него има една плавност в дишането, един ритъм. Като видиш такъв човек да спи, като че един ангел спи, тих и спокоен като дете, пълно спокойствие, напълно влиза и излиза въздухът. От него можеш да се научиш на правилно дишане и спане. Аз в живота си съм срещал само в два-три случая хора, които имат правилно дишане. При йогите дишането е цяла доктрина, цяла наука. Най-първо те ...прочети целия

2013-01-24 09:57:52 От: Анастасия

Хората гледали упадъка на църковната власт и си правели грешни изводи и за християнството... Стига сте ни вменявали вяра, особено в празни религий

2013-07-09 20:14:34 От: Penko

"Учението за епохата на Водолей е дадено от Всемировият Учител Беинса Дуно. Преди 2000г. в Иудея се роди синът, а през 1864г. в България се роди Бащата – Петър Дънов."?????!!!!!LUDI LI STE??

2013-07-09 20:52:48 От: Димитър

Пенко определено им има нещо :)))

2013-07-09 23:28:30 От: Катя

Коментираме нещо, което не разбираме...По- добре да не следваме примера на юдеите, неразпознали Христос...

2013-07-10 08:42:24 От: краси

по-нагласено тълкувание на думи на Учителя не бях чел, авторката от едно изречение което не е разбрала изгради такава въздушна кула че ум да ти зайде :)

2013-07-10 09:24:03 От: Asen

Значи доста сбироток и изкривявания има в статията.

2013-07-10 09:35:16 От:

БПЦ се е объркала пак

2013-07-10 10:05:03 От: Mohamed

Прекалено сложно било за българите, това разбрах. Разбрах и че Петър Дънов всъщност е Господ-Бог. Тази статия по-добре да я изтриете, смешни сте/ или сте прекалено дебели (балкански дебели) за да практикувате йога и се оправдавате с неадекватни тълкувания. За тай-чи какво ще кажете, същото ли? Човек има право да вярва в каквото си поиска и в който Бог си поиска

2013-07-10 13:55:07 От: Г

Този ако е учител и парламента ни е таман по нас...

2013-07-14 09:38:18 От: Сада

Беинса Дуно никога не е забранявал на последователите си
практикуването на "Йога"! Той им е давал някои напътствия във връзка с това. Например, че само комбинираното дишане е полезно за Европейците, за неразбирането философията на "Йога". Йога е цялостна система на развитие а не само физически упражнения- асани. и т.н. И всичко това се прави в чиста среда сред природата!Да се правят "състезания" по Йога е просто смешно и тъжно за невежеството на практикуващите само "Йога асани"..И още, че Европейците не са създадени да седят с часове в някоя поза, и днес някои под "Йога" разбират това. И още - четете Дънов в ОРИГИНАЛ а не под редакцията на някой "просветлен" последовател.

2013-07-17 14:14:50 От: Стефан Минчев

Доста маниплутивна статия! беинса дуно е голям учител, но чак да е самия Бог?!?!? и никъде не твърди нищо против йога!! Йога означава "връзка с бога". Практикувам йога от 10 години и че чувствам прекрасно.Ходил съм и на паневритмия и там не не се чувствах много добре!

2013-07-18 00:14:31 От: Сада

Практикуването на асани - упражнения за гъвкавост е полезно нещо /ако си попаднал на просветлен учител/-някои пози може да са полезни за теб други не!Има природно гъвкави хора, но това съвсем не означава, че те са на по-високо ниво на съзнание.Попитах жената на Индийския Посланник дали в древната литература се споменава думата "хатха"йога? Отговора бе : НЕ ! Този модерен термин се появява по времето на Английското робство преди освобождението на Индия.Всички спортисти използват асани от упражненията за гъвкавост на хата -"Йогите". Но това съвсем не означава,че те са Йоги.Пранаяма и асаните са само увод към Дхаяна - медитацията!Колко от "великите" Хата" "Йоги" в България могат да ви научат на медитация? Тук не става въпрос за самовнушение, концентрация или съ...прочети целия

2014-04-28 10:56:10 От: Nikola

Винаги се търси сензация в глупостта. Защо пишете такива статии бе хора.

2014-05-01 23:14:15 От: йово

Като всички духовни общности, и Бялото братство се стреми към разпознаваемост и влияние. Това са първите стъпки от духовния кариеризъм - да отречеш подобни на теб общности. Със сигурност Дънов не би желал това. Всички духовни учения страдат от противоречия между философия и практикуване. Дъновистите - също.

2014-05-06 12:40:02 От: dobcho

miri6e na fanatizam i prostotiq,harakterna za nenormalnici i fantaziori.

2014-08-07 12:11:26 От: Христина

За да работи нещо в реалната действителност тук и сега догмата и теорията не са достатъчни.Нужно е да има методики за прилагането на практика.При този процес мотивацията е от най-голямо значение-ако искаш да владееш и подчиняваш е едно а ако искаш да се свързваш и обединяваш е съвсем друго.КАК това се прави?

2014-08-07 20:17:57 От: Zarenkov

Началното цитирано от него изречение и подкрепените в статията аргументи е взаимно заменяемо ако замениш Българите с Французи, Германци и който си пожелаеш с изключение на малцината Тибетци. Всичко това при положение, че в цял Свят се практикува Йога, явно доказателство за ползата от това. Ползата е доказана и от медицината с много отделни изследвания. Коментара направих дори преди да прочета статията, защото не ми се четяха аргументи за очевидното .. Каквото съм прочел от Дънов, като се замислиш е пълна боза и безсмислица и откровени неистини в компанията на тривиални истини. Няма да забравя когато четох, как "народния" съд бил "прочистване" на България. Това си е предвестника на Ванга, толериран и популяризирани на времето от властите.

2014-08-14 12:19:45 От: Петър Петков

Ето още няколко твърдения в тази насока:
* Консумирането на хранителни продукти произведени извън България е вредно за българите. Нашата храносмилателна система не е адаптирана да преработва "западни" боклуци.
* Използването на техника произведена в Азиатски страни е вредна за нас. Когато гледате вашия Sony, Samsung или друг телевизор вие повреждате вашите очи, защото те са произведени специално за дръпнаите очите на азиатците...

Стига глупости - всеки може да мисли и прави това, което сметне за добре. И да си понася отговорността.

2015-01-17 23:40:53 От: Нани

Namaste, г-жо Дончева! Дишайте дълбоко, няма страшно.. :)

2015-01-18 00:33:42 От: Zarenkov

Едва ли някой друг има толкова глупави твърдения както Дънов, като имам предвид не само написаното по горе. Те са шедьоври от глупост до нахалство. Когато си дам сметка и колко почитатели има това недоразумения ме обхваща жал и тъга от толкова посредственост.

2015-06-25 15:29:50 От: Съни

Ами, може и да е прав! Искам да Ви кажа, че много "гурута" са пълни откачалки.Имам предвид, тези на запад! Обикновено, това са наистина хора, които не са много наясно със себе си, а са тръгнали да дават акъл!

2015-08-30 15:59:55 От: Jerka

Прав е и то много.Просто трябва да вникнете в думите му и да се поровите.Всяко движение в йога е поклон към божество и отказване от вярата ни.Мога да ви представя много материяли,които го доказват.Опасността се крие в напредналите нива при медитацията.Пазете се!

2015-08-30 16:01:27 От: Jerka

http://flavyanson.com/2015/05/18/yoga-is-satanic-worship/

2015-08-30 16:03:40 От: Jerka

https://www.youtube.com/watch?v=6ScBd6upd94
А това е документален филм...сниман точно за заблудените хора,а те не са малко!

2015-10-21 12:10:28 От: Краси

както йога, така и ученията на Дънов не са от бога, а са окултни (бесовски) учения и водят само към ада...

2015-10-25 00:04:11 От: Сада

Тези, които не са посещавали Бялото Братство, не са вникнали в Учението на Учителя Дънов,не са го чели в оригинал не би трябвало да се изказват УЖ "компетентно" и да отхвърлят Идеите и Програмите които Беинса е дал не само на България а на Целия Свят!Относно "Християнството" и т.нар. Църква, ТО отдавна НЕ Е това Учение, което Иисус Христос е дал на Света!Още в 16в.сл.Хр. са открити цели 5000 пасажа грешно преведени и тълкувани в Библията на Латински, след превод от Оригинала на Арамейски! И още Исус не е Юдеин, нито майка му нито Баща му са Юдеи! Относно Дънов:Глупост е да отхвърляш нещо, което НИКОГА не си опитал, практикувал и проверил сам на практика!Такива у нас колкото щеш!Любовта Мъдростта и Истината ще победят омразата, невежеството и глупоста!

2016-01-27 20:56:42 От: jenben@mail.bg

Никога не съм била привлечена от учението на Петър Дънов, защото ми отнема интелигентността и иска да го следвам сляпо. Скачаш от една догма на друга, това е добро, това лошо. Има много видове йога, както и такава йога, която няма форма и определно дишане. Всички тези мнения за възвисяване и снизяване са си просто мнения. Ние сме това, което дръзнем да бъдем.

2016-02-16 12:09:00 От: ази х

м да, йога е хипер остаряла вече, 2,3,5 или неясно колко хиляди години... християнството и то е хипер остаряло вече - 2000 години, а вече и дънов е стар - 100 години..... е то и ние сме стари, кой на колкото е, не се знае..... но е факт едно, че човек може да си вземе най доброто от всички видове учения, практики и религии, и да не спазва нито една от тях сляпо... защото е важно да следваш себе си и тялото си, всеки трябва да е бог на себе си...и просто да обичаш всичко и всичко, за това религия или учение не ни трябва..

2016-02-17 00:49:54 От: Jordan

Бъдете както Бог ще кажа аз. Иначе голяма какафония, на едно нещо ще наблегна където и Беинса Дуно е заблуден - НЕ СЕ СЪГЛАСЯВАЙТЕ С ПРЕРАЖДАНЕТО !!! Когато умрете по най-бързия начин изчезвайте далече от Земята , защото ще ви заловат душата и при следващо раждане на дете, ще ви захвърлят на земята и пак ще живеете и ще бъдете унижавани и експлоатирани от Сатаната.

Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот
 

Българи, съдействайте на "Българи"!

Виж повече