Пазете се, политиците идват!

Автор: Ангел Иванов, "Дарик"


Пазете се, политиците идват!

Лумпените вече ги няма пред парламента, нямаше ги вчера, надявам се да не се появят днес, нито утре, нито вдругиден или пък който и да било следващ от протестите. Но положението на площада не е никак по-малко опасно, защото се появиха политиците.

На втория ден „изпълзяха" бавно и полека, предишния просто гледаха през прозореца. Лидерите на така наречената парламентарна опозиция обявиха, че ще бъдат с протестиращите българи, колкото време трае тяхното недоволство. Някой може да го приеме като надежда за краен успех, друг – като здраво рамо в труден момент, трети – като възможност за лидерство и обединение на доста разнородните искания на хората, които искат животът им да се промени. Аз го приемам като реална опасност…

Лумпените с тояги и боксове ще се заменят с политици с мегафони, които с блеснал поглед ще сочат с пръст наляво и надясно, ще жестикулират бясно и ще изнасят патетични речи. Не се учудвайте, ако видите как костюмари превеждат през булеварда възрастна жена, говорейки й благо за това как животът й ще стане красив и благодатен като дойдат на власт.

Или пък хора с безупречни вратовръзки, ако дойдат с предложение да изрият снега пред дома ви… Това последното беше шега, разбира се! Те ще се опитат да спечелят доверието ви, което не успяха май да направят през последните няколко години. Но времето, което загубиха, няма как да си върнат!
Това беше най-слабата, жалка, смешна и нефелна парламентарна опозиция в най-новата българска история и тя по никакъв начин не може да ме убеди, че присъствието й на площада ще е полезно. Не, впрочем сгреших, ефектът ще е същият като с онези няколко десетки лумпени – тези хора по-скоро може да компрометират всеки справедлив граждански протест. Затова по-добре е, след като не успяха три години и половина, поне в последните месеци от този мандат, да си влязат вътре и да се опитат да свършат нещо добро.

„Човек никога не може да влезе в една и съща река", са казали много, много отдавна мъдрите хора. Това не е 97-а, не знам дали все още има българи, които да са убедени, че онова време ще се повтори. Има много причини, но аз ще ви кажа една от моите. Преди няколко месеца, във всички вестници беше публикувана една интересна снимка – на площада под огромен надпис „Обединена опозиция" се бяха наредили Волен Сидеров, Цветан Цветанов, Яне Янев, Иван Костов, Пламен Юруков (тогава лидер на СДС) и други по-дребноформатни пишман-лидери. Това е моята причина да не съм днес на площада.

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот