Пари от Англия в делото срещу Никола Вапцаров

Автор: д-р Мариана Кирова


Пари от Англия в делото срещу Никола Вапцаров

Нова книга разбулва тайни около смъртта на поета и дава съвсем друга трактовка на обкръжението му в конспиративната борба срещу някогашното Царство България. Митовете се сриват един след друг.

На този ден - 23 юли, преди 70 години е разстрелян поетът Никола Вапцаров. Той е осъден на смърт заедно с още петима души, сред които Антон Попов и Антон Иванов. Присъдата е произнесена в 11,45 часа и е изпълнена в 21,30 часа вечерта. Близките връзки на майката Елена Вапцарова с двореца не успяват да смекчат наказанието за сина й. Не успяват да го спасят и свидетелските показания на Елисавета Багряна и Константин Щъркелов, защото по това време Вапцаров не е известен поет - издал е една-единствена книга „Моторни песни“ в тираж 1500 броя.

 

Какви тайни крие съдебният процес срещу Вапцаров до днес? Защо от общо 48-те подсъдими по дело №585/1942 са разстреляни само шестима? Това се опитва да разкрие новата книга „Никола Вапцаров. Дело №585/1942“, изцяло основана на документи, публикувани от наследниците на Вапцаров. Изданието е под печат и се очаква да бъде на книжните щандове до края на месеца, казва най-младият наследник на поета - Никола Николов Вапцаров. Юристът, роден на датата 23 юли -  точно 42 години след разстрела на своя родственик, с помощта на баща си Никола Борисов Вапцаров (племенник на поета) е проучил цялото дело в детайли. Според него новите открития ще обърнат наопаки всички изследвания по въпроса досега - защото Вапцаров е убит заради пари.

 

За какво конкретно става дума? Известно е, че през последните месеци, преди да бъде арестуван - от септември 1941 до февруари 1942 г., Никола Вапцаров е получавал по 2000 лв. от нелегалните структури в България. Следствието докладва, че парите за минно-подривната дейност са пристигали от Съветския съюз чрез посолството у нас. Този факт е аргумент на тогавашния съд да вземе решението за смъртната присъда. У Александър Междуречки (б. а. - един от конспиративната група, арестуван като помагач и осъден на 15 години в същото дело; той е баща на бившия софийски кмет Петър Междуречки) полицията е намерила куфар с пари. Само че тези пари са… с английски произход! Имало е още гръцки драхми, щатски долари и динари. Според протоколите сумата се равнява на тогавашни 1 млн. и 100 хил. лв.

 

„Въпросните суми са пристигали у нас по плана „Донавън“. Той е съставен от полковник Донавън, който е американски разузнавач и подготвя през 1939 г. стратегия за Балканите. Съгласува я с Чърчил, а той пък от своя страна - със Сталин. Според този план е трябвало да се развият бойни организации в балканските страни - България, Сърбия, Македония и Гърция. Планът предвижда там да се доставят пратки с пари и оръжие за формиране на съпротива срещу Германия. За всяка държава са били планувани и изпращани около 50 пратки на месец - пари и оръжие. Точно такава е паричната пратка, задържана в подривната група на Вапцаров - у Александър Междуречки“, разказва Никола Б. Вапцаров. Той допълва, че парите по плана „Донавън“ са пристигали от Англия - пратките са изпращани по самолети от Алжир и от Кайро директно у нас, без да минават през СССР.


„Полицията е знаела това, но не е било възможно официално да се признае, че парите са от Англия, която е парламентарна монархия като България по онова време. Ако обаче се твърди, че те са от Съветския съюз, хората, които са свързани с тях, могат да попаднат под ударите на Закона за защита на държавата. Така че основното, заради което е убит Вапцаров, са парите“, твърди най-младият Вапцаров.

 

Загадка остава и какво се случва с откритите у Александър Междуречки пари. Те са конфискувани от полицията и след това изчезват. Когато по време на делото е трябвало да бъдат приложени като доказателство, се е оказало, че ги няма, установили родствениците при прегледа на документите.


„Нашата книга е повик да се ревизират пристигалите някога помощи от Англия и да се разбере кои са били хората, които са се облагодетелствали от тях. Освен тази сума е имало и други и въпросът е къде са отивали тези пари. Английските секретни служби могат да разсекретят архивите си и да видят колко средства са хвърлени и къде са отишли“, казва Никола Борисов Вапцаров, син на брата на поета.

 

Според наличната фактология по делото, която фамилията Вапцарови са проучили, в дома на поета е имало три обиска. Първият е при задържането му - тогава полицията не намира нищо. При втория е открито оръжие с осем патрона и писмо от Ванче Михайлов, което мистериозно изчезва по време на следствието. При третия обиск е намерен шифър, който е бил направен от Вапцаров за вътрешна комуникация на групата. Конфискувана е още литература на Лермонтов и пишеща машина, която до днес се съхранява в къщата музей на поета на „Ангел Кънчев“ 37 в София. „На практика това не са доказателства, според които той може да бъде съден по ЗЗД, и затова се търси като аргумент произходът на парите“, казва племенникът Никола Борисов Вапцаров.


Върху още един интересен въпрос книгата се стреми да хвърли яснота - правил ли е самопризнания Вапцаров? Той е потвърдил само това, което полицията вече е знаела, подчертават наследниците му. „Въпреки че показанията му са обемисти, в тях няма оперативно интересна информация за полицията. Той на практика не е казал нито едно име, което полицията да не знае, и е успял да скрие редица неща“, казва юристът Вапцаров. „По Закона за защита на държавата, ако някой предаде сведения, които не са известни на полицията, може да получи по-леко наказание. Фактът, че Вапцаров е осъден на разстрел, означава, че той не е издал никого“, допълва наследникът.

 

Родствениците на поета припомнят, че Вапцаров е бил антифашист без партиен билет - получава книжка за членство в БКП през 1952 г. - посмъртно 10 години след разстрела. „Той не е бил терорист, не е взривявал влакове, не е убил никого, осъден е за вменени от полицията неконсумирани намерения“, коментира Н. Н. Вапцаров. Фамилията иска да изтрие и мита, че поетът е бил от бедно семейство - напротив, родът му е един от най-заможните в Банско, а самият той е получавал твърде висока заплата като техник. Според младия Вапцаров до последно поетът е бил вярващ в Бога човек и това винаги се е знаело в тяхното семейство. На прощаване с майка си я утешава, като цитира Библията - „ Едно зърно трябва да умре, за да може от него да поникне клас, както учи Христос“.

 

Книгата е изцяло документална, в нея са публикувани факсимилета на най-важните документи от 11-те тома по делото, което се намира от м.г. в Централния държавен архив. То обаче е било „прочиствано“ през всичките години досега - от около 1500 единици са налице 1000, твърди Никола Б. Вапцаров. Още на 11 септември 1945 г. - година след 9 септември, делото е поставено под „особено съхранение“ в МВР. Достъпът до него е бил само след резолирана молба до министъра на вътрешните работи. Въпреки това с публикуването на книгата ще станат публични обвинителният акт, показанията, присъдите и други интересни документи, които се намират в папките, казва Никола Николов Вапцаров - най-младият от фамилията.

 

 

По в-к Преса

 

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот
 

Българи, съдействайте на "Българи"!

Виж повече

« Февруари 2023 »
пнвтсрчтпксбнд
  
     
 1. 07.02. - Събития и факти
 2. 08.02.1989г. - Годишнина от основаването на КТ “Подкрепа”
 3. 08.02.1966г. - роден Христо Стоичков
 4. 08.02. - Събития и факти
 5. 09.02.1999г. - в Либия са задържани 23 българи. Започва епопеята на българските медици.
 6. 09.02. - Събития и факти
 7. 10.02. - Събития и факти
 8. 10.02. - Ден на пчеларя
 9. 10.02.1879г. - избират Манолаки Тошев за първи кмет на София
 10. 10.02.1879г. – открива се на Учредителното събрание във Велико Търново
 11. 11.02. - Събития и факти
 12. 11.02.1515г. – загива Свети Георги Софийски Нови
 13. 12.02. - Събития и факти
 14. 12.02.1945г. - Годишнина от правописна реформа в българския език
 15. 12.02.1902г. - роден Светослав Минков
 16. 13.02. - Събития и факти
 17. 14.02.869г. – умира Константин-Кирил Философ
 18. 14.02. Ден на лозаря, Трифон Зарезан
 19. 14.02. - Събития и факти
 20. 15.2.1813г. Национален празник на Република Сърбия, Ден на държавността
 21. 15.02. - Събития и факти
 22. 15.02.950г. – Отон І е провъзгласен за крал на Италия
 23. 16.02.1887г. - бунтове на българските офицери-русофили в Русе
 24. 16.02. - Събития и факти
 25. 17.02. - Събития и факти
 26. 17.02.1371г. - умира цар Иван-Александър
 27. 17.02.1600г. – изгорен на клада Джордано Бруно
 28. 18.02. - Задушница
 29. 18.02. - Събития и факти
 30. 19.02.1873 - 140г. от обесването на Васил Левски