Паметник на Левски ще има и в Канада


Паметник на Левски ще има и в Канада

Момент от тържествената церемония. Игнат Канев поднася привествие, а отец Шумаров благославя родолюбивото начинание.

В неделя в Българската източноправославна църква "Св. Димитър" в близкия до Торонто град Брамптън бе направена първа копка за изграждането на паметник на Васил Левски в Канада. Ритуалът бе посветен на 180-годишнината от рождението на Апостола. Инициативата е на почетния консул на България в Мисисага Игнат Канев и настоятелството на Българската източноправославна църква "Св. Димитър" в Брамптън.

С подкрепата на Министерството на образованието и науката в храма функционира българското неделно училище "Канев" с директор Стамена Димова, както и фолклорен ансамбъл "Димитровче" с ръководител Димитър Минков. Паметникът ще бъде изграден в двора на църквата с помощта на Генералното консулство на България в Торонто.

В приветственото си слово почетният консул Игнат Канев заяви: "Това е много исторически ден. Радвам се, че решихме да поставим този паметник тук, тъй като държава без история и герои няма!...Важно е да помним, че България ще бъде винаги България и ние сме винаги зад нея, където и да сме".

Генералният консул в Торонто Петър Крайчев връчи на Канев паметна плоча с надпис "Днес, 16 юли 2017 г., на това място при Българската източноправославна църква "Св. Димитър" в Брамптън, Канада, бе направена първа копка по изграждането на паметник на Апостола на свободата Васил Левски". 

"Приемете моите поздрави и подкрепа за инициативата да изградите паметник на Васил Левски в Торонто. Делото за изграждане на паметник на Апостола на свободата е достоен влог, който българската общност в Канада и представителите на българските институции имат към опазване на паметта за великия син на България", прати приветствие по този повод президентът Радев. 

По инициатива на Дора Чаушева, директор на Националния музей "Васил Левски" в Карлово, Илия Илиев, син на покойния проф. Иван Стоянов, бивш ректор на Великотърновския университет и председател на фондация "Васил Левски", дари на храма и участниците в празничния ден илюстровани издания и книги за Апостола.

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот