Паметник на кирилицата пътува за Антарктида


Паметник на кирилицата пътува за Антарктида

В капсули е поставена пръст от Варна, Плиска, Преслав, Велико Търново, София и от гроба на хан Кубрат...

Паметникът на кирилицата, изработен преди година, ще бъде издигнат в Антарктида в чест на българското председателство на Съвета на ЕС. Инициаторът на проекта и председател на Българо-монголското дружество Младен Станев съобщи, че високият над 2 метра монумент вече е отпътувал за Южния континент.

Паметникът бе направен изцяло с дарения на българи и монголци. Той е изграден от няколко метални сегмента, върху които са изобразени 12 букви от азбуката.

Върху буквата "Ж" са изрисувани три икони - на Св. Св. Кирил и Методий и на Св. Климент.

В основата на монумента в херметически затворени стоманени капсули е поставена пръст от Варна, Плиска, Преслав, Велико Търново, София и от гроба на хан Кубрат.

Станев уточни, че за пренасянето на монумента до Антарктида е съдействало Министерството на външните работи. Той тежи около 100 кг. Очаква се монтажът да бъде реализиран през януари, близо до българската полярна станция.

Предстои и транспортирането на 1 500 квадратни метра бял мрамор за подовите настилки на най-големия български храмов комплекс извън пределите на страната, каза още Станев. Той припомни, че строежът е в украинския град Арциз.

Изграждането на комплекса става само с дарения и труд на нашите сънародници, които живеят в този район.

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот