Пак съкровище – и отново иманярите „духат супата”...

Автор: Цветелина Георгиева (2 коментара)


Пак съкровище – и отново иманярите „духат супата”... Проф. Казимир Попконстантинов и доц. Росина Костова при разкопките на Велики Преслав.

Жален плач и скърцане със зъби се носят тези дни из иманярските среди. Съкровище от 102 византийски монети от XII-XIII век бе изровено край външната стена на Велики Преслав

Една по една парите започнаха да излизат на бял свят във вторник - само ден след като археологическият обект бил посетен от вицепремиера и пръв ковчежник Симеон Дянков.

 

Това е най-голямата колективна находка от монети, откривана във външния град на Преслав от XII-XIII век, коментират специалистите. Съкровището е намерено край известния манастир на ичиргу-боила Мостич. Въпросният боил е смятан за дясна ръка на царете Симеон и Петър и нещо като техен пръв министър.

 

След дискусия за туризма в старата столица вицепремиерът се заинтригувал и отишъл да види къде са живели управленците на държавата преди векове. Искал и да нагледа как се харчат 16-те хиляди лева, отпуснати тази година за разкопките в този християнски комплекс.

 

Малко след отпътуването му металотърсачът в ръцете на асистент Венелин Бараков записукал на цветен метал. Бараков, заедно със студентката по археология Гергана Герчева започнали внимателно разкопаване в основите на каменния зид. "До 17 ч сме ги вадили, бяха на дълбочина между 20 и 60 см. Не сме обядвали, изкарахме само на вода", разказа за екипния ентусиазъм проф. Попконстантинов. Събрали 101 монети, а сутринта пред репортера на "Труд" екипът му извади и 102-рата.

 

Специалистите заедно със своите 24 помагачи от местното население, които са станали половин историци, още гадаят на кого е принадлежало имането. Монетите са сечени от византийските императори Исак II Ангел (1185-1195) и Алексий III Ангел (1195-1203). Служели са за ежедневна размяна и личи, че са дълго употребявани. "Те пазят тайната на един човек отпреди 900 години. Не знаем още кой", обяснява проф. Попконстантинов.

 

XII-XIII век е период на стабилизане на Второто българско царство, когато атаките на византийски императори са една след друга. Възможно е византийска аристокрация, установена в Преслав, да е чувствала несигурност и притежателят да е скрил парите си, да е забягнал с намерението после да се завърне. Археолозите са склонни да обясняват находките от монети по-често с военни действия. Възможни са обаче и битови причини, и това да са пари за "черни дни".

 

Манастирът, в който е препогребан ичиргу-боилът Мостич, е открит и изследван през 1952 г. от проф. Станчо Ваклинов. Точно 60 г. по-късно проф. Попконстантинов обяви пред "Труд", че посвещава откритието на своя учител Ваклинов. Припомня и негова мисъл към студентите: "Ако откриете нещо, сте късметлии и означава, че птичето каца на рамото ви. Ако втори път направите откритие, значи птичето се е върнало".

 

В този ред на мисли припомняме, че екипът на проф. Попконстантинов преди 2 г. откри мощите на св. Йоан Кръстител край Созопол.

 

 

По в-к Труд

 

 

Коментари
2012-10-06 12:40:32 От: Бачо

Иманярските набези няма да престанат. Това вече е поминък на огромно число хора. Те нямат никакво национално самосъзнание и ,в голямата си част, оскотели и озлобени, ще продължават да копаят, където завърнат. Допринася и фактът, че не притежават доста от тях и съвременни средства, като последен модел металотърсачи. Знам от точни източници, че и ерхологическите експедиции не се охраняват прилично - местното РПУ, най-много да се завърти с някоя патрулка, и то денем. Дано не стане по-лошо.

2012-10-06 13:07:11 От: д-р Иван Славков

Каква "съвременна археология" ви се привижда, бе ? Сателитите над нас вече правят такива снимки, че залежи с ценни изкопаеми, метал под земята, се обозначава моментално, и то на неголяма дълбочина! После, ако държавата е "приятелска", американците ги предават тези снимки на съответното правителство, и оттам тръгва вече копането. Всичко вече е разпарцалено тук и разпределено. Става основно преобръщане и в наука и в култура. Иманярството съвсем запада. Поради това е този бум в България - т.н. археолози копаят по предназначение.

Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот
 

Българи, съдействайте на "Българи"!

Виж повече