Паднали от Марс управляват България

Автор: Юлиана Бончева (1 коментар)


Паднали от Марс управляват България Десислава Атанасова наставлява шефа на ДАНС Димитър Георгиев. Снимка: в-к Сега, Юлиан Савков

Кога Цветан Василев стана фараон, кой пусна поточна линия в НАП и защо премиерът Борисов не се "подвежда по Румъния"

Често ми се струва, че политиците ни са извънземни - защото се държат като паднали от Марс. Примерите се трупат всеки ден - като почнем от случките около КТБ и външния дълг и стигнем до странните партийни аритметики.

Най-личен сред "марсианците" несъмнено е Бойко Борисов.

Мислите, че българският премиер като изтъкнат борец за ред и законност тайничко завижда на румънските успехи в борбата с корупцията по върховете на властта? Нищо подобно. Според него ние румънския етап отдавна сме го минали и вече се целим по-високо. "България е правила това, което сега става в северната ни съседка, поне три пъти.

Бяха арестувани министри, дори премиери - Стефан Софиянски,

вследствие на което се оказаха чисти. Ние трябва да гледаме какво е в Германия, в Холандия, в тези държави с улегнала демокрация, където върховенството на закона е безапелационно", разясни наскоро Борисов на сбирка на "Предприемачи ГЕРБ".

Румъния не само арестува, но и праща в затвора - осъдени са премиер, вицепремиер, 12 министри, 19 депутати, 25 магистрати, 35 кметове, шефове на агенции и т.н., и т.н. А в България само си играем на показни арести, последвани от оправдателни присъди. Така че румънците нито сме ги минали, нито сме ги настигали. Но Борисов си е марсианец по природа, какво да го правим.

"Василев, ела си в България", провикна се точно преди Цветница премиерът, като обеща на обвиняемия по делото КТБ банкер надежден ескорт и безопасно пътуване от ГКПП-то до София. Милата покана бе чудесен повод Цветан Василев да посрещне имения си ден в родината. Но има една засечка - той е "пленник" на сръбския съд, който му е наложил мярка за неотклонение - подписка. Та не е толкова лесно да "отскочи" до България. Да, може да поиска разрешение от съда в Белград да пътува, но е очевидно, че Василев изобщо не желае да стъпи в България - защото се бои от строгостта на българската Темида (с основание) и защото се съмнява в нейната непредубеденост (също с основание). Впрочем ликът на Цветан Василев кой знае защо още стои на сайта на Интерпол за издирвани персони.

По подобие на партийния си началник, и депутатката от ГЕРБ Десислава Атанасова се направи на ударена и също покани Цветан Василев на събеседване в парламентарната подкомисия по фалита на КТБ. Атанасова отправи поканата в качеството си на председателка на въпросната комисия - досущ като любезна домакиня. Но, като юристка, би трябвало да е наясно, че има известни правни препятствия за поканения. И самата оферта към обвиняемия банкер е неуместна, тъй като комисията има за цел да изясни имат ли държавните институции вина и принос към разгрома на КТБ. А Цветан Василев все пак не е никаква институция.

Мартин Димитров от Реформаторския блок пък поиска Сметната палата да провери БНБ и в частност "Банков надзор" - управлението, което проспа "казуса КТБ". Звучи ефектно и драматично върховният одитор на държавата да влезе в бастиона БНБ и да го разнищи. Затова и други политици побързаха да подкрепят идеята. Само че от този храст заек няма да изскочи. Да бяха прочели внимателно законите за Сметната палата и за БНБ, депутатите щяха да знаят, че просто

няма как първата институция да разследва втората,

а явно такива са очакванията.

Друг виден депутат - Йордан Цонев, днес громи КТБ, че била пирамида. Че кога го разбра това финансовата сабя на ДПС? Журналисти от години пишат за проблеми в КТБ, прекомерно кредитиране на свързани лица и нездраво разрастване, а Цонев сега откри, че Цветан Василев бил не отличен банкер, а опасен фараон. А когато будни медии алармираха, че държавната енергетика и оръжейната промишленост са си набутали всичките пари в специалната банка, Цонев си мълчеше. Да не би да е пребивавал на Марс?

"Представете си какво щеше да се случи, ако не ми беше дошъл нюхът да вкараме този специален закон за КТБ - има синдици благодарение на закона", самопохвали се преди дни Бойко Борисов, който пощури парламента да поправя на пожар закони заради грабежа на КТБ. Пък ние, обикновените хора, не виждаме нещо велико да се е случило с назначаването на временните синдици - може би защото нямаме сетива на марсианци. Видяхме само, че НАП внезапно се разработи и пусна поточна линия за запори на акции във фирми, свързани със злополучния банкер Василев. Това обаче няма нищо общо със закона, за който се пъчи с нюха си Борисов. А НАП можеше много по-отдавна да запорира активи. И не само на Василев. То се оказа безкрайно лесно - фирмата хикс можело да има потенциални задължения по хипотетични сделки в евентуално големи размери, отсича приходната агенция. И хоп, блокира акции, дори преди да е направила ревизия. Въпросът е преди ли ръководството на НАП се е правило на паднало от Марс, сега ли се приземява.

И кое предизвика паранормалната активност

- намекът на Радан Кънев, че е време за нов началник на данъчните, нареждане на премиера Борисов или друг остен? Ясно е едно - ако агенцията действаше със същия стахановски устрем срещу всички доказани и евентуални данъчни тарикати и престъпници, бюджетът на държавата щеше да прелива от приходи.

Трудно е Борисов да бъде засенчен, но и по върховете на БСП много умело се правят на ударени. "БСП се утвърждава все по-успешно като основната лява партия", съобщи на последния пленум Михаил Миков, лидер на партия, която през последните години не е спечелила нито един национален вот, има над 10 поредни загуби на избори и видимо оредяващ електорат. А евродепутат, който има мощен принос за немощното състояние на БСП, долетя за пленума в София от Брюксел (или от Страсбург) да дава акъл и кураж на съпартийците си. В ролята на инопланетянина - Сергей Станишев.

Социалистите изградиха цяла кампания срещу външния дълг, превъплъщавайки се в ролите на "паднали от Марс". Седмици наред те яростно клеймяха решението на днешната власт България да изтегли 8 млрд. евро заеми, макар че значителна част от дълга е следствие от техни управленски грешки и бюджетно широкопръстие.

А чухте ли закъснелите с 2 години откровения на изпълняващия ролята "евродепутат" Ники Бареков? Той внезапно реши да "признае", че е бил диспечер на протестите срещу КОЙ и кабинета "Орешарски", че лично е събирал младежи по градинки и собственоръчно им е плащал за масовка. Не се разбра какво точно изповядва Бареков - че се гордее или че се разкайва, задето е клатил властта, раздавайки пари с неясен произход. Не се разбра и защо не последва реакция на прокуратурата. Всеки чуждестранен колега на Сотир Цацаров би подскочил, ако политик признае, че е организирал платени незнайно как демонстрации за сваляне на правителство. Но

Цацаров подмина разкритията с космическа невъзмутимост

Затова пък българската прокуратура светкавично и без колебание обвини журналист за престъпно сеене на паника, задето е съобщил за наводнения.

Ще се възползвам от правото си на данъкоплатец и гражданин да призова политиците и главите на институциите за следното: да спазват законите, да ги прилагат и да бдят за прилагането им, да не ги редактират за щяло и нещяло, да не говорят безсмислици, да не се разхождат по ръба на правото, че и отвъд него, да престанат да работят за разни кръгове, обръчи и персонални интереси и да се погрижат за интересите на България и българите. Накратко, да престанат да се правят на марсианци.

По в-к Сега

Коментари
2015-04-15 15:28:23 От: Анонимен читател

Паднали от БКП управляват България.Всеки управник горе и долу сие комунист син и внук на активни борци.Дае жива и здрава БКП.СДС,ГЕРБ,АБВ са комунисти.От мен сив Аврамчо не зависи,кое и как щее в управата на родината.

Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот