Отпушват София за Коледа


Отпушват София за Коледа

Между Коледа и Нова година Околовръстното шосе ще заработи с пълния си капацитет, съобщава actualno.com

 

 

София ще посрещне Коледа и Нова година с отворени и проходими улици. "Всички ремонтни работи ще приключат до празниците", обеща новият зам.-кмет по транспорта Александър Цветков. Остават само традиционните тапи, които тормозят столичани далеч не само в делничните дни, пише Стандарт.

 

В началото и в края на ваканционните дни изходите на града ще са изключително задръстени. Който остане по празниците в града обаче, ще си кара царски, смятат от градската управа.

 

"Тази година ремонтите продължиха до късно, защото времето е топло, а снегът не се задържа и ден", коментира Цветков.

 

"Големите поправки по релсовия път на бул. "Стамболийски" приключиха и мотрисите се движат. На общината обаче се наложи да остави последните 200 м за довършване през пролетта. Засега е затворен само бул. "Климент Охридски"", обясни още зам.-кметът.

 

Експерти информираха, че там се прави кръгово кръстовище, но строителните работи ще бъдат замразени до март, април. По линията на трамвай №7 поправките днес трябва да свършат. Корекциите засягат само стрелки по релсовия път.

 

За радост не само на софийските шофьори, но и на хората, които идват с автомобил от провинцията, Околовръстното шосе ще заработи с пълния си капацитет. "Това ще се случи между Коледа и Нова година", каза Александър Цветков.

 

Недовършен остава само пътният възел на разклона за Драгалевци, който ще се доработва в движение. Променен остава и маршрутът на автобус 604. Заради строителни работи той беше сменен частично през ноември и движението по него ще продължи до 1 май. Рейсовете се движат от крайна станция "Пирогов" в локалното платно на бул. "Ген. Тотлебен" посока център по бул. "П Славейков", ул. "Св. Георги Софийски" и по маршрута си, като ще спират на тролейбусна спирка "Медицинска академия".

 

Големите промени в движението ще почнат със строежа на втория пръстен на метрото, който тръгна вчера. Първа копка на метростанцията до Пета градска болница беше направена вчера. Като се изкопае дупката за спирката, в нея ще влезе дълбачката на тунела.

 

"За разлика от подземната железница в центъра тук влакчетата ще се движат в един тунел", обясни шефът на столичния метрополитен Стоян Братоев.

 

По договор изграждането на този метродиаметър ще става по определен график поетапно, така че да не се нарушава ежедневният ритъм на живот в града. Всички метростанции ще се строят по открит способ, а те са седем на брой по трасето. Най-тежко ще е при Лъвов мост, защото там има много подземна инфраструктура, а и ще се наложи да се мести голям колектор от водоснабдителната мрежа.

 

"Хората не трябва да се притесняват, няма да спираме ток и вода", коментира шефът на общинското дружество ВиК Георги Такев. Автомобилното движение няма да се спира, само ще се пренасочва, категорични са и от фирмата изпълнител "Трейс груп".

 

Засега промяна има само движението на трамвай № 9. Той ще влиза в подлеза "Надежда" и ще се движи до старото трамвайно обръщало.

 

 

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот