Отечеството е едно за всички - търси се старшина


Отечеството е едно за всички - търси се старшина Старшинката бе майката на ротата. Той се грижеше да бъдем нахранени, облечени, да не хленчим пред най-малките трудности и ни направи мъже

Спомняте ли си стария симпатичен виц за старшината, който обяснявал на своите войници какво значи земното притегляне? Строил бойците, изгледал ги строго и започнал с обичайните си думи:

- Казвам! Показвам! Наказвам! И така. Казвам: „Земното притегляне е желанието на всички тела да се приземят!“ Показвам: Взел един камък, хвърлил го нагоре и камъкът след малко тупнал на земята. Ясно!?
- Извинете, - обадил се плахо един новобранец, но ако камъкът падне във водата?
- За това отговарят матросите! Ние сме сухопътни войски! И не любопитствайте повече, да не почна да наказвам!


От една страна, вицът е много смешен. Но от друга, като във всеки истински хумор, има нещо много сериозно.


Кой е старшината? Никъде не е речено, че той трябва да бъде учен като Айнщайн. Нито виртуозен цигулар като Паганини или всезнаещ историк като проф. Божидар Димитров. Но всички знаехме, че тъкмо старшината е „майката на ротата“. Той се грижеше да бъдем нахранени, облечени, да не хленчим пред най-малките трудности.

Възпитаваше у нас чувството на ред, отговорност, родолюбие, зачитане на порядките, воинската дисциплина и истинското бойно другарство. И до ден-днешен с умиление си спомням за моите съвойници, с които обслужвахме нашето зенитно оръдие.


Първи мерач беше Халил - турчин. Втори мерач Исак - евреин. Пълнач - Агоп - арменец. Подносвач, Валентин от Пловдив - католик. Нямахме само арабин. Той беше във втори разчет. Не се деляхме по етноси, вероизповедания, идеологии. Ние бяхме бойци от Българската народна армия.


И друг път съм писал, че докато аз бях командир на това малко зенитно оръдие в Трета бойна армия, нито един самолет на САЩ или НАТО не смееше да прелети над България.


Старшината обираше онези луфтове у нас, които понякога прекалената майчина любов ни внушаваше - да се мислим за недосегаеми. Неслучайно от време оно е речено: „Жена, която не е раждала, и мъж, който не е служил - нищо не знаят“.


Мнозина влизаха в казармата като пълни лигльовци и мамини синченца, а излизаха хора с чувство за ред, отговорност към професионалните си и обществени проблеми. Влизаха неграмотни в Строителни войски. Излизаха със златни занаяти. И днес ги търсят „по света и у нас“, за техните умения и майсторлък.

И най-великите генерали, маршали, адмирали, генералисимуси са имали своите старшини, които са ги обучавали на ред, порядък, отговорност. И когато талантливият военачалник стане лейтенант, майор, генерал, старшината пръв му отдава чест. С радост и гордост, че е помогнал и на него да влезе в правия път. Да служи на своето Отечество.

Отечеството е едно. За всекиго, който се е родил или приел българско гражданство.


Няма значение дали в неделя ще ходи в синагогата, в джамията, в католическата, православната или арменската църква. И всеки трябва да милее за това Отечество. Но вече няма старшини и няма кой да ни учи на това.


Няма кой да ни учи кой за какво отговаря. Кой какви служебни задължения има. Днес всеки е безотговорен по всички въпроси и проблеми. Не упреквам Симеон Кобургготски, че не е служил в БНА. Но си личи при управлението му.


Не съм против Станишев или Пирински, че не са били войници и не са имали старшини. Но си личи. За тяхната рота не старшината, а партията е майка. Едва сега почнаха да осъзнават, че само с майчинската ласка на партията трудно се управлява. И май почнаха да се осъзнават.


Ако техните родни и партийни майки са били твърде ласкави към тях, то фермери, пенсионери, учители, студенти им се явиха като моя старшина на сутрешен развод. И почнаха като новобранци да влизат в законите за „старите пушки“. И „бавно, неусетно почти“, както се пее в песента, почнаха да се съфирясват.


Това естествено много раздразни опозицията и миналата седмица, когато се честваше Денят на любовта, много омраза се изля и желание за предсрочни избори. Просто се уплашиха да не би БСП да изпълни предизборните си обещания до края на мандата. Това, естествено, е трудно осъществимо, но всяка крачка в тази насока ще бъде от полза за електората.


Не знам какъв старшина е имал бившият военен министър Николай Свинаров. Лично на мен ми е симпатичен. Виждал съм го 3 пъти отблизо. Интелигентен, възпитан, с чувство за хумор и уважение към присъстващите на масата. Бил при царя, после се отрекъл. И аз съм гласувал веднъж за НДСВ, втори път - никога.


Свинаров стана военен министър и почна да продава имоти. Сега му се сърдят, че продал много имоти. Тяхна вътрешнопартийна работа. И тримата последни министри на отбраната са от НДСВ, а царят не е бил войник. Учуди ме една публикация, че Свинаров с жена си влизал във ВИП Брадър.
Ха сега, не пий ракия и не ставай комунист!


Представяте ли си. Министър на отбраната да се мота по слипове и жена му по прашки пред телевизионните камери. Цяла България да гледа, че те се къпят, обичат, целуват... Срам! И за Свинаров и за неговия старшина. Това не става дори и за смях.


За смях, и то голям, става предложението за нов изборен закон, според който „депутатите, които стават министри, да запазват статута си на народни представители“. Е, тогава циркът вече ще бъде пълен.


Представете си. Лицето „Z“ оглавява министерството „Х“, но е и депутат от партията „Y“. Народният любимец „Z“ седи в пленарната зала и настойчиво вдига ръка да му дадат възможност да направи питане към министър „Х“ като народен представител на избраниците от партия „Y“. Водещият му дава думата.


Достолепно „Z“ отива до трибуната и със загриженост поставя проблема на своето питане. Сетне от трибуната отива в ложата на правителството. Тогава водещият го моли да отговори на питането. Онзи слиза и положително отговаря на критичното питане. Сетне сяда в пленарната зала. Водещият го пита дали има „реплика“.


Онзи става и си казва репликата. После се качва в ложата на управляващите и чака да го поканят за „дуплика“. Онзи слиза и...

Моля ви, моля ви. Докато пиша това, имам чувството, че ще полудея от смях и срам. Но, от друга страна, има нещо положително. Все пак в залата ще има много повече присъстващи, отколкото на сегашните парламентарни контроли. Дори залата може да бъде препълнена. И това ще бъде абсолютно справедливо.


Защо един народен избраник ще е само депутат, а друг - депутат и министър. Всички да са и депутати, и министри. Повече депутати не можем да направим. И без друго сме в книгата на Гинес за брой на депутати и партии на глава от населението. Но министри?! Кой ни пречи? Какво е това Министерство на земеделието?


Можем да го раздробим на министерство на плодовете, министерство на зеленчуците, министерство на овцевъдите, министерство на птицевъдите. На краве... Да не задълбочаваме глупостта, защото логично ще стигнем до това Министерството на транспорта да се раздели на министерство на отиването и министерство на връщането. И то по воден, въздушен, автомобилен или жп транспорт.


По този начин ще получим и друг жадуван от политиците ни ефект. Всяка отговорност ще се размива. Ще ни пращат от ведомство към ведомство, както сега тормозят болните пенсионери от пътечка към пътечка с явното желание „глупавите пенсионери“ (според Б. Б.) да умрат между 2 пътечки.


Явно се нуждаем от старшини! Не мечтая за фелдфебелщина. Напротив! Много съм страдал от нея. Но тя ме е калявала. След всяка неправда съм излизал по-силен. Никога не ми е хрумвало да се оплаквам в ЕС или Страсбург.


Наскоро бях с бившия началник-щаб на Армейския генерал Любен Петров. Случайно на масата ни седна много известен юрист. Той каза:


- Хайде да заведем дело в Страсбург. Ще получиш стотици хиляди...
Петров рече кротко:


- Аз съм български генерал. Цял живот са ме учили и цял живот съм учил моите хора как да защитават България, а не как да я резилят пред света.


Явно генерал Любен Петров е имал добър старшина.


В момента има партии, които неистово настояват за предсрочни избори. Не ги поддържам! Не ги упреквам! Лидерите на тези партии много добре знаят, че въпреки платените социологически проучвания, следващият парламент ще заседава без техните реплики и дуплики. И няма да ги показват по телевизията.


Ето защо предлагам:


Нека има предсрочни избори! Но щом ги изберат, веднага да ги мобилизират за 3 месеца. И през това време истински старшини да ги обучават. Може би тромаво, грешно, непохватно, строго, но добронамерено в любов към държавата. Към техните служебни задължения.

Да им внушат, че всяка длъжност си има длъжностна характеристика. Знае се кой за какво отговаря. От министъра и депутата, до чистачката във всяко ведомство. Просто да ги научат на ред. И всеки ще си знае задълженията за заплатата и привилегиите, които получава. Не е редно да плащаме луди пари на някои наши евродепутати, които постоянно хулят България и величаят себе си или своята партия в ЕС.


Време е да приключа тази ода за старшината. За строгата, но справедлива „майка на ротата“, която не правеше разлика между българи, цигани, турци, арменци, евреи, католици и т.н. Важното е да ни подготви да дадем всичко от себе си, дори живота и благоденствието си, за благото на България.


Днешните политически мушмороци залагат на друга майка - собствената си партия. Скачат или не скачат, за да докажат, че много обичат тъкмо нея.


Получават големи бонуси в бизнеса си или в постове. Когато благините спрат, почват да говорят, че тази майка всъщност е била тяхна мащеха, и минават в друга партия или коалиция. И са спокойни. Няма старшина! Няма кой да ги накаже поне с 2 непоряда в служба. Тоест, депутат, напуснал партията или коалицията, от която е влязъл в парламента, да няма право да се кандидатира поне за следващите 2 мандата.


Старшина, липсваш ни. Няма кой да ни научи на ред, отговорност, родолюбие. Няма кой да научи нашите политици да се държат пред телевизионните камери. Било у нас, било в САЩ. Хулиганските изказвания и прояви не привличат електорат.


А електоратът е този, който ще избере своите любимци. Така че, днешни и бъдещи политици, потърсете си старшина. Ама истински!

 Любомир Янов, в. “Земя” – П.П.

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот