Отбелязваме 144 г. от гибелта на Дякон Левски


Отбелязваме 144 г. от гибелта на Дякон Левски Кадри от прехода - портретът на Апостола на боклука. Също е дело на наши съграждани...

Днес в цялата страна в негова памет са организирани възпоменателни церемонии...

Обесването на Васил Левски се чества всяка година на 19 февруари. Но е нужно да се въведе ред, не се възприемат някои очевадни обстоятелства. Самото бесене на Апостола от турците се случва на 6 февруари 1873 г., време, в което е бил в сила и се е датирало по Юлианския календар. През 1916 г. в България е въведен Григорианският календар, така е написано в сайта Новини.бг.

Така датирането преди неговото въвеждане се променя по следния начин: към датите (събитията) през XX век (от 1900 до 1916 г.) се прибавят 13 дни, а към датите (събитията) през XIX век и назад във времето се прибавят 12 дни. Следователно датата 6 февруари 1873 г. по Юлианския календар (т.нар. стар стил) се трансформира в 18 февруари 1873 г. по Григорианския календар.

Това е обяснението, защо трябва да Го почитаме на 18 февруари всяка година.

Левски е останал в българската история преди всичко с безсмъртието на своите прозрения. Когато се изгражда неговият образ, традиционно се акцентира върху човешките му добродетели. Те безспорно правят Левски истински обичан син на народа. Но главното не е в това, че той е бил безумно смел, че е държал сметка за всеки похарчен лев на организацията, че е бил фанатично обречен на делото на революцията. Този сантиментален образ на Левски закрива действителното величие на неговото дело.

Преди всичко Апостола е велик народен водач - организатор. Като никой друг в българската история, и то в условията на робски страх, униние и тотална диктатура, той успява да създаде мощна народна организация.

Левски е гениален политик на революционна България. Неговите прозрения за независимост и самостоятелност на българското движение, развиващо се сред хаоса на Източния въпрос, добре разбрани и осмислени, имат почти непреходно значение в българската история. Левски е велик и със своите идеи за бъдещия свят - свят на народното равноправие и на човешката свобода.

Макар и да е заел своите идеи от европейската демократична мисъл, той ги преработва, за да създаде от тях платформа и знаме на народната пробуда, на националното движение. Със своята политическа идеология, със своите качества на гражданин на новия свят, със своята гениалност на организатор и политик Левски изпреварва българското развитие с цели десетилетия.

В 18.00 часа служебният премиер Огнян Герджиков ще присъства на възпоменателна церемония по повод 144 години от гибелта на Васил Левски на площад "Васил Левски" в София. От 11.00 часа в Националния исторически музей (НИМ) в столицата ще се състои урок по родолюбие по повод 144-те години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски.

От 11.00 часа ученици от ФСГ "Васил Левски", гр. Монтана ще дадат почетен караул пред паметника на Левски в столицата. Децата са членове на клубовете "Млади възрожденци", а инициативата е по повод годишнината от гибелта на Апостола.

В 11.00 часа от площад "Освобождение" ще тръгне Патриотичен марш", който ще завърши с поклонение и поднасяне на венец пред Паметника на Левски. Инициативата е на областният координатори на ПП ГЕРБ Цвета Караянчева по повод навършването на 144 години от обесването на Апостола.

 

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот