От първа ръка: Какво ни готви Брюксел?


От първа ръка: Какво ни готви Брюксел? Това е прочутото берлинско кино "Космос" - мястото на събитието.

Колежката ни Зорница Петкова,беше в НТ, сега предава от Берлин – публикувано във ФБ

Днес на международната среща „Für die Freiheit“/ „За свободата“/ на Striftung Friedrich Naumann/ Фондация „Фридрих Науман“/, в Берлин европейски премиер-министри и висши политици обсъждаха бъдещето на нашия стар континент в светлината на предизвикателства като Доналд Тръмп, Brexit, емигрантското нашествие и естествено на лошия Путин.

Мястото на срещата, открита от отиващия си бундеспрезидент Гаук, беше „ Космос“,най-голямата кинозала в ГДР с 1001 места. Спомен за страхотния крах на стария Световен ред, след падането на Берлинската стена преди 25 години. Идеята бе участниците да се почувстват като в космически кораб и да погледнат Света и Европа от много високо.

С две думи, ето какво остана в главата ми след „приземяването“: Размисли за въвеждане на зелена карта за емигрантите в Европа, както е в САЩ. Възраждането на реда както по времето на Schengen, ала ако може, без граници...

Превръщането на 2-та милиона униформени в 28-те страни от ЕС в защитници на континента, по подобие на NATO. Превръщането на Канада в главен търговски партнъор. Турция да се откаже от мечтите си за членство в Съюза!

Който иска да остане в ЕС, да се приготви и занапред да се откаже доброволно от суверинитета си, в името на Голямото общо Добро!

Най-добре би било да се оформят Европейски Съединени Щати, ала, както заяви премиерът на Люксенбург, Франция не е Тексас и винаги ще се противи да се подчини на Брюксел. А колкото до лидерството на Германия и Merkel в ЕС, само така изглеждало.

Всъщност Полша и без това е на път да изземе функциите на EU лидер. Чуха се и мисли за това, как популизмът можел да бъде и полезен. Да, свободата е запазената марка на Европа./ Уточнение на срещата: Свободата като възможност и то само в рамките на Закона/

И когато дадоха думата на словенския премиер Mirco Cerar, той подхвърли, че в бъдеще в Белия дом ще се говори и на словенски. След победата на Тръмп му позвънила Мелания и двамата с бъдещата Първа дама си приказвали на родния словенски. Ех, как да не им завидим на словенците...

Let it BE или Амин!

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот