От октомври тръгва радиопредаване „Ние българите” от Виена

Автор: “Дойче веле”


От октомври тръгва радиопредаване „Ние българите” от Виена

От 4 октомври българите във Виена ще се сдобият със собствено радиопредаване. "Ние българите" ще се излъчва на български език

В момент, в който глобалната финансова и икономическа криза принуждава медиите по цял свят да правят икономии и да свиват обема на работата си, австрийското радио “Оранж” прави точно обратното.

От октомври то ще разшири своята програма с още едно предаване, при това – на български език. Новото предаване ще се казва “Ние българите”.

На живо всеки месец

 “Ние българите” ще се излъчва на живо между 16 ч. и 17 ч. централноевропейско време всяка първа неделя на месеца. Първото му издание ще е на 4 октомври.

Сред акцентите в него ще са рубрика за правилното използване на българския език с участието на езиковеда проф. Владко Мурдаров, представяне на нови книги на българския книжен пазар и практическа информация, свързана с живота в Австрия.

Това е само част от идеите на екипа на предаването за постоянни рубрики, разказва водещата на предаването Надя Петранова.

 “Ще се опитаме предаванията ни по някакъв начин да имат основна тема. Календарът ни прави добра услуга в този смисъл: първата неделя на ноември е 1 ноември – денят на Будителите. Първата неделя на декември е 6 декември – празникът на Св. Николай Чудотворец.

Специално за декемврийското издание би ми се искало да разберем как българите съхраняват традицията на българските обичаи и празници и как са ги пренесли тук.”

 Освен на гости в студиото, водещите на “Ние българите” ще разчитат и на контакта със слушателите, при това не само по конкретно обсъжданите теми, обяснява Надя Петранова:

 “Много ще разчитаме на обратна връзка. Така щ е разберем какъв е интересът на хората към предаването”.

Българското медийно присъствие в Австрия

Идеята за “Ние българите” е на Иван Карчев, който е автор и на “Бригада” - първото българско телевизионно шоу в Австрия. То се излъчва по виенския алтернативен телевизионен канал “Окто”.

Домакинът на българското радиопредаване “Оранж” може да се слуша на цялата територия на австрийската столица. “Оранж” се самоопределя като “некомерсиално частно радио”.

Съществува от 1998 г. и предоставя честотата си на различни национални, социални и културни групи във Виена.

Радиопредаването “Ние българите” ще е третата медия на български език в Австрия. То и телевизионното шоу “Бригада” бяха предшествани от списанието “Българите в Австрия”, което излиза вече близо 2 години.

Юлия Дамянова, кореспонденция от Виена – П.П.

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот
 

Българи, съдействайте на "Българи"!

Виж повече