От Гърция анархията отиде в Европа


От Гърция анархията отиде в Европа Снимка: images.ibox.bg

Европа е залята от гръцките протести, предизвикани в събота от полицейското убийство на гръцкия тийнейджър Александрос Григоропулос в Атина, предадоха медиите.

 

 

В Мадрид и Барселона демонстранти се биха с органите на реда, палеха банкови офиси, контейнери за смет и замеряха с камъни полицейски участъци. Два дипломатически автомобила и порталът пред сградата на гръцкото консулство във френския град Бордо са опожарени, а фасадата е изписана с лозунги в подкрепа на протестиращите в Гърция анархисти. Пожарникарите евакуирали персонала, който се намирал в мисията, а полицията води разследване по случая.

 

Безредици имаше и пред представителства на Гърция в Италия. В Рим протестиращите заляха сградата на гръцкото посолство с червена боя, а пред консулствата във Флоренция и Неапол демонстрантите хвърляха димки и коктейли "Молотов" по карабинерите. Датската полиция арестува над 30 демонстранти в Копенхаген. Според Radio Danmark младежите се опитали да нахлуят в посолството на Гърция.

 

Неизвестни лица хвърлили самоделни запалителни бомби срещу гръцкото генерално консулство в Москва. "Няма пострадали, но мерките за охрана на гръцката дипломатическа мисия са засилени", обяви говорител на московската милиция, цитиран от АФП.

 

Бдение по повод убийството на гръцкия младеж се проведе в сряда вечерта и пред посолството на Атина в София. Около 30 души протестираха срещу използването на полицейската сила за тероризиране на обикновените хора

 

 

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот