Османска реанимация в Турция

 (10 коментара)


Османска реанимация в Турция

Оживява духът на империята в югоизточните ни комшии.

Потомци на султаните предявяват иск за 18 милиарда долара като обезщетение за отнето от турската държава имущество на техни предци-властелини, коментира в. "Ди Велт".

 

След основаването на модерна Турция владетелската династия на Османската империя потъна в дълбините на историята. Потомците на турски султани се разпръснаха по цял свят. Турция им отне гражданството и имуществото.

 

Народът трябваше да забрави, че е бил някога османски и към това спадаше и забравата на всичко и всички, свързани с османския двор. Откакто обаче управлява ислямистката Партия на справедливостта и развитието отново с растящ възторг започва да се прегръща всичко османско. В миналото беше налице една световна империя. Европа трепереше от турците.

 

Сега османите са отново популярни и потомците на султаните искат да приберат пари. Те искат от турската държава 18 милиарда долара. Става дума за 4200 недвижими имущества, които са принадлежали някога на членове на османския двор – като дворецът Долмабахче в Истанбул, който все още бива използван за държавни приеми и дворецът Топкапъ на Златния рог.

 

Според информация на вестник "Хюриет” 48 членове от османската династия са завели съдебно дело, като първото изслушване вече е минало. Следващата определена от съда дата била 30 септември. Тогава всичките 48 ищци искат да присъстват лично и при възможност да организират огромен семеен банкет.

 

Над 70 потомци на последния султан Абдул Хамид II ще се представят в Истанбул. Прецедентни случаи на изплащане на обезщетения или частично връщане на имущество има достатъчно. Симеон II от България и Михай от Румъния също получиха части от национализираното имущество на своите предци след рухването на комунизма, коментира вестник "Ди Велт".

 

Ако османите спечелят процеса те ще се откажат от почти всички имуществени претенции. Държавата и военните трябвало да задържат за себе си това, от което ще имат полза. За останалата част османското семейство изисква обезщетение за наследниците и за създаването на фондация, чията цел ще бъде поддържането на османското културно наследство.

 

По БГНЕС – С. М.

 

Коментари
2010-06-21 18:08:34 От: pkdey

На фона на демографският ускорен залез на европа и блазнещите турция християнски Балкани,изгрева на неосоманизма е резонно очакван .то се извършва в момента и блясъка му е обратно пропорционален на демографският залез на християнска европа и Балканите .Българи Сърби ,тесногръдите и скудуумни македонисти измират .самоизличават се сбезумна политика ,изключително бързо в исторически аспект.Проспериращите демографски Албанци и близкоезиковите тям румънци ще запълват вакуума !Но всъщност те ще правят това дотолкова доколкото им даде възможност Турция!това е ситуацията за следващите 20-30 години .Късогледа Европа не ни видя за пореден път !Ситуитивна Америка ни предаде на Турците като унищожи из основи нашата икономика ,разпръсна населението ни като евреите пр...прочети целия

2010-06-21 21:42:20 От: Reynaldo Reynaldini

Прав си"pkdey" напълно си прав.Това е близкото бъдището на Балканите и далечното бъдеще на Европа.По раждаемост Турция изправарва всички страни от европейските страни.Ако Европейската общнаст направи грешката да приеме Турция в ЕО.С времето Турция ще контролира всичко ,абсолютно всичко в Европа.

2010-06-21 22:39:15 От: 3

То раждаемостта е ясна и обезпокоителана но още по-страшно е че се раждат малоумни,и с малко багаж (то и досега е било така)читаци дето знаят само да вият като кучета от минаретата и да налагат с огън исляма!Нищо ама нищо неса оставили за бъдещето освен спомен за безкрайната си извратеност и жестокост!Затова никакъв Фес у ЕС!

2010-06-23 16:07:33 От: Е де ..

Айде бе !това което е казал pkdey не е единственият възможен вектор !така че да не му ръкопляскаме !За Б-я тенденциите са от страшни до грозни!но и за турция нещата само на пръв поглед са хубави . Айде да се поразровим малко в турското мръсно бельо!КЮРДИТЕ-този огромен непознат и силен народ.Раждаемост над 7-8 деца на семейство -до 10-15 години ще са 50% и повече от Турското население и никакъв османизъм или ислямизъм няма да го обедини с неговият кръвен връг турците .Евреите ще играят с тази карта и това е пределно ясно .Ако Турция тръгне на конфронтация с Америка и Американците ще цакат с нея А тази карта е коз и то решаващ.Ето ти Турция наполовина !След това В Истанбул от 20 години насам се чака цикличното земетресение което се случва на всеки 400-500 го...прочети целия

2010-06-23 16:16:32 От: добявям само..

да не си въобразявате и особено "бразилейрото "че Българското дьонме Кемал Ататюрк е голяма работа . Неговите парцаливи войници не побеждават гърците ,англичаните и другите през 1920-23.Просто англичаните и евреите с изпреварваща информация и със своята агентура блокират гърците -основен и май единствен противник на турците!Иначе той има хъз но както секазва по народному "няма гъз(логистика)".логистиката е от другаде.Точно както гърците загубиха половината от Кипър!Абе май че и те не са много далновидни . А създаденото плашило Турция от тези сили се олраща срещу тях!Да видим какво ще стане . Испания изгони своите евреи и веднага залезе от световната сцена .Англия ги прие и...Изводите се налагат без да се напъва много човек

2010-06-23 20:52:32 От: и аз да добавя

Испания си изгонва евреите 1492...точно когато КОлумб стига Карибите. От тази година нататък те стават Световно Суперсила....и са такава поне до края на 17 век...А изгонените евреи са приети от Османската империя...най-големият град който става почти изцяло еврейски е Солун..и е такъв до края на Първата Световна война когато уж случайно се запалва и евреите се изселват...пожарът всъщност е предизвикан от гърците... Колкото до това което е писал Е ДЕ .... Да се надявам че ще се случат подобни неща и Турция ще бъде разклатена, да се надяваме че ще се измъкнем от това унизително положение в което сме от 10-20 години насам....

2010-06-24 16:03:13 От: и аз искам да добавя

Вижте се само, колко сте жалки.Вие сте завистливи и заядливи и това никак не е добра черта.Старите хора казват: ако завиждаш и се заяждаш с някого, нищо няма да постигнеш в живота.Не знам да им вярвам ли но наистина има нещо вярно в тези думи.Ако от нещастието на съседите ни ние(коментаторите по горе) ще се радваме това говори много зле за самите нас.И се питам докога.

2010-06-24 17:55:02 От: ООООХХОХО ПРИЯТЕЛЮ..

Караш ме да се смея!та точно такава завист унищожава българското етно пространство(то е обхващало цяла румъния балканите украйна русия полша дори още 8-10 млн кв.кмволжка българияи Мала азия-нам до 1516 г има блгарско царство на царица Катерина) от векове .такава завист тресе и руснаци и гърци и сърби и вече македонисти към българската история че крадат ли крадат и то векове .Това се отнася и за турците . те крадат както население -еничарите така и култура -огрмна част от народните празници в турция са всъщност български празници !да си спомним и празника мавруз който се празнува от кюрдите и от Българите в родопите а от скоро и от турците които нямат турски етнопразници и крадат каквото могат
така че зависта ....сам си отговори ...

2010-06-24 18:00:47 От: та и аз да добавя

но ние все пак не сме завистливи а само констатираме факти .иначе турците в средновековието веднага са се възползвали от земетресения за да избият население и да превземат крепости, а най добрите и трайни техни постижения са прилагане на средноазиатската война -избиване на жени деца и старци поголовно .това е факт.Всъщност защо те нарекох приятелю?Ти не си приятел !това е пределно ясно !

2010-06-24 18:06:44 От: Всъщност

Големият проблем на нас българите е че не се научихме да си връщаме краденото и да разобличаваме крадците !В това отношение само Бай тошо направи безпрецедентно успешен опит да си върне население в българският етногенофонд (възродителният процес) но бе предаден не от турците ,кито се примирапа веднага (това е исторически факт) а от горбачов който заби нож в гърба му след като беше го подтикнал и насърчил за това !

Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот