Още една теза, че Поп Кръстьо не е предателят

Автор: Светослав Пинтев (3 коментара)


Още една теза, че Поп Кръстьо не е предателят

Доцент Мария Михайлова-Мръвкарова е османистка, разшифровала един изключително важен за българската история документ от времето на Османската империя. „Кодираната телеграма оневинява свещеника” – заявява тя.

През 1973 г. доц. Мръвкарова открива препис на шифрована телеграма от османските архиви в неорганизирания фонд от документи на Ориенталския отдел на Народната библиотека. Той е цитиран още от Васил Шанов през 1937 г., но османистката открива шифъра и го превежда цялостно. Тя се натъква на ценната находка, докато класифицира архивите от султанско време.


Документите са огромен брой. Наслагани са в кашони, в касетки. Тепърва е трябвало да бъдат проучвани и подредени.


По това време тя е ръководител на Ориенталския отдел на Народната библиотека „Св. св. Кирил и Методий”. Поставена й е задача да събере сведения в османските документи за национално-революционното движение на българския народ срещу империята.


И ето, че попада на тефтер с интересен препис. Шифрованата телеграма е изпратена от търновския мютесариф до софийския по повод установяване на революционна дейност в българските земи и започналото разследване.

 

„Там е цитиран поп Христо, а не поп Кръстьо, но всички са сметнали, че това се отнася за поп Кръстьо, за някакви срещи на комитетските хора в лозята и са го обявили за доносник. Това е единственият документ, на който се базира твърдението за предателството му, а той там дори не е споменат”, разказва доц. Михайлова-Мръвкарова.


„Намерих телеграмата в неорганизирания фонд от архивни документи. Успоредно с нашата научна работа имахме задължението да класираме книжата там. Така открих едно парченце с някакъв шифър, който силно ме заинтересува.
Реших да го сравня с други подобни.


Оказа се, че това е част от шифър на документ. Тази система е въведена за вътрешно ползване в османската администрация през втората половина на деветнадесети век. Властите са използвали предимно цифрови шифри. Телеграмата е кодирана с един от тях. Върху цифрата при разшифроването нанасяли буквичката.”


И кълбото започва да се разпита. Османистката обясни пред „Монитор” в детайли работата си тогава: „Това е двуцифров шифър, но имаше и по четири цифри. Очевидно ставаше въпрос за думи, които се срещат и в други шифри. На базата на всички тези предпоставки аз можах да дам шифрования текст, отделно от оригинала с разшифровката, която намерих. Успях да разшифровам и да го преведа на съвременен турски и на османица, за да могат да се сравнят цифра с буква.

 

Целта ми беше да сложа край на всички тези пререкания около поп Кръстьо, за да могат специалистите да си кажат тежката дума - предател ли е той, не е ли предател, защото това е основният документ, на който се базират всякакви съмнения около него. Не се получи, и до днес продължават споровете на тази тема.”

 

С усмивка казва, че с тезата за предателството на Поп Кръстьо, имало историци, които станали професори и академици.

 
А изскачат много силни аргументи, че не той е виновникът за залавянето на Апостола, че е набеден напразно. Поне няма никакъв документ, който да го уличава. Така смята и доц. Михайлова-Мръвкарова. И се аргументира: „ В Ловеч по онова време действително е имало и друг свещеник, който се казвал поп Христо.”

 
В документа като доносник е споменат единствено той, никакъв поп Кръстьо. Според специалистката е абсолютно изключено турците да са объркали имената поради фонетичната им близост. След Освобождението се очаквало Светият синод да защити служителя си, но това не се случва. Незнайно защо.


Потвърждава се и тезата, че заптиетата не са знаели каква голяма плячка е паднала в ръцете им.


„До Търново водят Левски, без да знаят точно кого са хванали. Установяват това в старопрестолния град, защото мютесарифът има снимка на Апостола. Ако ловешкият каймакамин беше разбрал кого е уловил, той щеше да вземе наградата, която е била твърде голяма за онова време, но не я е получил”, убедена е доцент Мария Михайлова-Мръвкарова.

 

 

По в-к Монитор

 

Коментари
2012-03-31 23:04:55 От: жин жин

Никога не съм мислила,че поп Кръстьо е предател,тогава са вярвали в бога и неможе един праведен християнин да го предаде и то поп свещенна глупост,пренаписват историята за да имат работа ,да получават пари само.

2012-04-03 16:08:37 От: Toma Tomov

Taka ili inache, predateliat e bylgarin! Gledayte postanovkata "Da preminem pod dygata" v Teatyra na armiata shte razberete kakvo imam predvid...

2012-04-03 23:16:29 От: Емилия-Боряна Славкова

Е, и какво заключение трябва да следва, от това, че предателят бил българин? Ако е турчин, естествено, едва ли ще може да се нарече точно предател. Но защо трябва да се дълбае така ожесточено в тази посока! Нищо ново няма да се установи. Историята на държавите и народите в света е изтъкана наполовина от предателства! Е, и какво?

Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот