Орешарски продължи Борисовата политика в енергетиката


Орешарски продължи Борисовата политика в енергетиката проф. Нина Дюлгерова

За първи път в съвременната българска история се случи този закономерен процес – следващо правителство да продължи политиката на предходното, поне в една сфера

Такова становище застъпи днес в анализа си по време на пресконференция в БТА проф. д-р Нина Дюлгерова – политолог и историк, преподавател във ВСУ "Черноризец Храбър".

 

"Уестингхаус" се запази като  важен елемент от строителния пъзел на ядрени мощности в България и същевременно се доказа, че както в цивилизованите държави, така и тук предизборно могат да се говорят и отричат много от елементите - част от политиката на предходните правителства.

 

Но когато дойдат на власт, политиците в големите държави забравят предизборните разпри и се продължава стореното от предишните, изтъкна проф. Дюлгерова.

 

Тя заяви, че 2013 г. е добра за българската ядрена енергетика "в контекста на добрите пожелания и политическите изявления от страна на водещите фигури на правителството на Пламен Орешарски и съответно на управляващото мнозинство в парламента - БСП-ДПС".

 

АЕЦ "Белене" и АЕЦ "Козлодуй" ще продължат да бъдат част от дневния ред на политиците, защото както тези проекти, така и тези в газовата сфера, са обвързани с много пари, с много политическа енергия и с едно противоборство, което за мен лично доказва, че на дадения етап има една сериозна договореност между Москва и Вашингтон.

 

Изразява се се в това, че на "Уестингхаус" ще се даде възможност да се включи в разработването на документите и в целия период, предхождащ самото строителство на Седми блок, но едновременно с това съм убедена, че на "Южен поток" няма да се пречи и на него ще се даде възможност да бъде реализиран", смята Дюлгерова.

 

Коментирайки развитието по газопреносните проекти, Дюлгерова отбеляза, че България отново е била пренебрегната. Вариантът "Набуко-запад", в който страната ни е щяла да играе решаваща роля, остана на заден план.

 

Според нея обаче въпреки "големите пожелания" и варианти, че ще дойде време и за този тръбопровод, тя е склонна да мисли, че нещата са приключили.

 

Още повече че газопроводът TAP /Trans Adriatic Pipeline/ по думите й е с много сериозна перспектива за разнообразие на доставките.

 

 

По в-к Преса

 

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот