Олигарсите ощетили държавата с 8 млрд. лева

(1 коментар)


Олигарсите ощетили държавата с 8 млрд. лева

От антикорупционната коалиция "Зелени балкани" и от коалиция "За да остане природа в България" заявиха, че правителството раздава държавни земи и гори по атрактивните места по Черноморието на безценица.

Пример за това е земя между устието на река Камчия и град Бяла, която е придобита на цена 1000 пъти по-ниска от тази, която е получена. Плажът е най-големият у нас и е бил защитена местност до преди две години, когато фирмата, която иска да строи голям комплекс там, е обжалвала пред съда режима за защитата й.
Когато Държавната агенция по горите е била информирана за заменките, от там не са искали да предоставят информация за колко точно фирми става въпрос. Екозащитниците назоваха олигарсите, които са замесени в тези сделки -Гриша Ганчев, Николай Банев, Тодор Батков, като по думите им има още много други. Ганчев имал 7 км частно имение между Балчик и Каварна, придобито чрез същите тези замени. Земите са в землището на с. Топола, община Каварна. Теренът навлиза в зони, защитени от европейската екомрежа НАТУРА 2000, но министрите пускат Ганчев да строи, защото според проекта му застрояването щяло да бъде с плътност 8%. Ганчев ще заплати за промяна на предназначението на земите 584 195.49 лева или по 6 400 лв./дка. Според брокери обаче декар земеделска земя в същия район струва около 25 000 евро. Вилното селище на Ганчев ще се изгради между голф комплексите "Блек сий рама" и "Трейшън клифс" - и двете, строени с участието на рекламно-медийния бос Красимир Гергов.
Според природозащитниците заменките са ощетили страната с 8 милиарда лева, което е най-огромното ограбване на страната. Те поясниха схемата: олигарсите намират бушон в лицето на някоя фирма, която прави замяната, друга купува от тях и те се явяват трето лице -добросъвестни купувачи, които се правят, че не знаят нищо.
Сред облагодетелстваните от заменки са спонсорът на ДПС и шеф на партия ЛИДЕР и "Движение Напред" Христо Ковачки, Васил Божков, който е близък приятел на Първанов.
Олигархът Тодор Батков, който е собственик на в."Стандарт" и футболен клуб "Левски", ще строи квартал за 20 хил. души в Бургаския залив върху държавен терен, оценен на 5.8 млн. лв.
Пак на безценица взе 3000 дка гори в Рила и спонсорът на ДПС и шеф на партия ЛИДЕР и "Движение Напред" Христо Ковачки. Замените са извършени на безценица - при средна цена до 5 лв. за кв. м. За сравнение средните пазарни цени на имотите, в предвидени за застрояване територии в землището на село Говедарци вървят около 120 лв. за кв. м, твърдят от неправителствения сектор. Те на практика се позовават на офертните стоиностти на земите в този район, посочени в специализираните сайтове за недвижими имоти. Фирмите, за които е установено, че са получили държавни гори в обхвата на проекта, са "Грейд 2004", "Агросим" и "Ел Ем Импекс". Сппавка в публг я регистър CHFHA сочи, че те са свързани с Христо Ковачки.
Целта на тези сделки е предназначението на заменените територии да бъде променено и те вече да не бъдат гора. Така цената на терена, която е около 150-200 лева на декар гора, след промяната на статута и влизането им в регулация, скача до 500 евро на кв.м. край морето и 40 евро на кв. метър в планинските курорти.

Коментари
2008-11-25 13:22:15 От: 52

А бе, защо забравихте величеството от Мадрид, "дребния бизнесмен", както го нарече в зората на демокрацията Желю Желев - за Симеончо иде реч. Е, по дефиниция олигархията е власт на малобройна група богати хора, без аристократичен произход. Следователно Симеончо е благороден грабител. Ега си и държавата!

Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот